Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tim bouwt campers: ‘Ik dacht: dat kan ik ook, maar dan beter’

Door Emilie Klasen 15 juli 2019

Toen Tim van Broekhoven (33) zo’n jaar geleden zijn eigen camper bouwde voor een vakantie, merkte hij hoe veel plezier hij hier aan beleefde. Fast forward naar 2019: de Bergenaar heeft van zijn hobby zijn baan gemaakt en het camperbedrijf Outbase campervans opgericht. Reden voor een bezoek! 

In een grote loods staan drie busjes: twee busjes die Tim momenteel aan het verbouwen is en de camper waarmee het allemaal gestart is. Hoe is zijn idee voor Outbase campervans ontstaan? Tim: “Mijn toenmalige vriendin en ik wilden graag een grote reis door Europa maken, maar ons budget was niet al te groot. Toen we het idee kregen om een camper te kopen, kwamen we alleen dure bussen tegen of campers van slechte kwaliteit. Er zat nooit iets tussen dat ik goed of leuk genoeg vond.”

(tekst loopt door onder foto)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Zelf aan de slag

Met een achtergrond als interieurontwerper en bouwkundig ingenieur heeft hij al een kleine voorsprong. Dat kan beter, denkt Tim en dus gaat hij zelf aan de slag. Maar zelf een camper bouwen, dat heeft hij nog nooit gedaan. “Ik heb een bedrijfsbus gekocht en ben aan de slag gegaan. In het begin is het heel veel bedenken, tekenen en uitproberen. Wat moet er in komen? Hoe willen we de ruimte benutten? Na veel schetsen ben ik aan de slag gegaan”, vertelt Tim. Voordat ze aan de reis beginnen, neemt Tim ontslag bij zijn werk. In de ruim vier maanden dat ze door Europa trekken, denkt hij dan ook veel na over wat hij precies wil gaan doen na het reizen. “Ik vond het maken van de camper zo leuk dat ik besloot om er na de reis actief mee aan de slag te gaan en een eigen bedrijfje beginnen.”

Klein, maar fijn (en praktisch en zuinig)

Maar dat is niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Het ombouwen van campers heeft namelijk nog wel voeten in aarde. Dit omdat het vaak prijzig is om oude dieselbussen om te bouwen en ze ondertussen in veel steden met milieuzones geweerd worden. Tijdens een reis naar IJsland huurt Tim een kleine camper, waar hij ondanks de beperkte ruimte helemaal niks mist. Tim: “Toen dacht ik: dat kan ik ook, maar dan beter. Na mijn reis in IJsland ben ik het idee voor een kleinere camper gaan uitwerken.” En tada: het idee voor de busjes die hij nu heeft, twee Dacia Dokkers, is geboren.

(tekst loopt door onder foto)

Foto: Sanne van Aperen

“Het is een kleine camper waar alles in zit wat je nodig hebt. Een keukentje met kraan en gaspitjes, een slaapbank, koel-vriesbox op stroom, zonnepanelen op het dak, oplaadpunten en voor nood een toiletemmer. Door de zonnepanelen kom je niet snel zonder stroom te zitten, ook niet als het een tijdje bewolkt is op je plek van bestemming. Verder rijdt de camper op benzine, is zuinig én bruikbaar als dagelijkse auto vanwege de maat.”

Camper testen in Schotland

Onlangs is de eerste omgebouwde Dacia Dokker, een prototype, naar Schotland geweest. “Een bevriend stel heeft de camper geleend om te testen tijdens hun vakantie in Schotland. Zij hebben daar tweeënhalve week rondgereisd en kwam terug met wat dingen die ik nu ga aanpassen. Het moet een perfect product worden en ik kan bij deze auto veel uitproberen totdat ik helemaal tevreden ben.” En dan? “Campers verkopen en uiteindelijk is het de bedoeling dat één of twee Dacia’s in de verhuur gaan. Maar dan moet ik wel een verzekeraar vinden die de campers wil verzekeren, want dat blijkt tot nu toe onmogelijk. Dus tips zijn welkom.”

(tekst loopt door onder foto)

Foto: Sanne van Aperen

Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Heeft hij verder nog iets op de planning staan voor zijn bedrijf? Tim: “Komende oktober sta ik de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Dit is de belangrijkste beurs voor campers in Nederland. Daar sta ik met de Dacia en voor mijn gevoel ‘moet’ dat de officiële start van mijn bedrijf worden. Best spannend dus! Voor die tijd moet ik dus ook een goede website hebben, productfolders en de uiteindelijke prijzen. De beurs is dus een goede deadline voor mezelf.”

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Lees ook:

Steven tekent elke dag: ‘Ik vind het spannend als mensen mij kunstenaar noemen’

Steven Bouwens (37) is al van kinds af aan verkocht aan tekenen. Toch duurt het tot zijn dertigste v...
The Celtic Shop Mariska

Mariska van The Celtic Shop maakt haar zaak Ierser dan Ierland zelf

In de Lindebaan in Bergen op Zoom vind je als je goed kijkt een verborgen stukje Ierland. Aan het be...
rebecca bergenaar van de week

Bezige bij Rebecca vertaalde ‘even tussendoor’ haar favoriete boek

Rebecca van Kaam (25) is een groot boekenverslinder. Haar lievelingsboek The Pace moet volgens de Be...

adv.