Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hier in de stad word je herinnerd aan een Bergse verzetsheld

Door Joost Verdult 1 augustus 2020

Zou jij in oorlogstijd bij het verzet gaan? Het Dilemma Doolhof aan de Ruytershoveweg laat je nadenken over keuzes die gemaakt moesten worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook in onze stad waren mensen heldhaftig genoeg om zichzelf aan te sluiten bij ‘de ondergrondse’. Een Bergse verzetsheld waar je zelfs tegenwoordig nog aan herinnerd wordt, is Jan van Bijnen.

Loop je van het Markiezenhof naar het Spuihuis, dan zie je iets voor het Zwijnshoofd in de Moeregrebstraat aan de rechterkant een bordje hangen:

Hier woonde van 24 november 1930 tot 12 augustus 1940 J.A. ‘Frank’ van Bijnen. Landelijk sabotage commandant knokploegen. Ridder Militaire Willems-Orde. † 30 november 1944.

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

De gedenkplaat hangt aan een woning in de Moeregrebstraat. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Jan of Frank van Bijnen?

Is het je opgevallen dat wij het eerst over Jan van Bijnen hadden, maar dat op het bordje in de Moeregrebstraat gesproken wordt over ‘Frank’ van Bijnen? Met zijn geboorte kreeg de Bergse verzetsheld de naam Jan, zijn schuilnaam was Frank. Hoewel hij tien jaar in Bergen op Zoom woonde en hier naar de Hogere Handelsschool ging en later bij de gemeente Bergen op Zoom ging werken, werd hij geboren in Oosterhout. Aan het einde van 1944 kwam Jan om het leven. De reden? Hij sneuvelde bij het voorbereiden van een aanslag op een toenmalige Willem-III-kazerne in Apeldoorn. Na zijn dood, in 1950, kreeg hij de Militaire Willems-Orde voor zijn daden van moed, beleid en trouw.

(Tekst loopt door onder de foto)

frank jan van bijnen bergse verzetsheld graf
Het graf van ‘Frank’ van Bijnen. Foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Bevrijdingsactie

Wat de Bergse verzetsheld in Apeldoorn van plan was? Het was de bedoeling om acht leden van het gewestelijk en districtscommando van de B.S.-Utrecht te bevrijden uit de zwaarbewaakte kazerne. Tijdens deze actie raakte Jan zwaargewond en overleed later op 34-jarige leeftijd aan zijn verwondingen. De bevrijdingsactie in Apeldoorn voerde hij samen met Samuel Esmeijer uit. Ook Samuel overleefde de missie niet. Jan werd na zijn dood in eerste instantie begraven in Apeldoorn, maar werd later herbegraven in Driebergen.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: Jurgen Kwisthout
Foto: Jurgen Kwisthout

Verzetsstrijders in Bergen op Zoom

Naast Jan van Bijnen worden er zeventien andere Bergse verzetshelden geëerd in onze stad. Achter de Peperbus staat een herdenkbord met alle achttien verzetshelden die Bergen op Zoom heeft gekend.

Lees meer:

bevrijding tank grote markt stadhuis hotel de draak

7 x de bevrijding van Bergen op Zoom in beeld

Op 27 oktober 1944 rolden Canadese tanks Bergen op Zoom binnen: de bevrijding van onze stad was een ...
canadese militairen

[video + foto's] Indrukwekkend! Canadese militairen bezoeken Bergen op Zoom

Dat is nog eens indrukwekkend. Deze zaterdag bezochten tweehonderd militairen onze stad. Hun eerste ...
joodse huizen panden woningen bergen op zoom fabriekstraat afgepakt Duitsers oorlog

Zoveel Joodse huizen in Bergen op Zoom werden tijdens de oorlog afgepakt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Joodse bevolking hard aangepakt door de bezetters. Naast het ...

adv.