Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hendrik zette het verhaal van zijn vader op papier: ‘We vermeden het vaak om over zijn verleden te praten’

Door Emilie Klasen 17 juni 2020

Cor Boot is 18 jaar als hij de zee opgaat. Hij overleeft de oorlog, bombardementen, torpederingen, vijftien Jappenkampen en de slopende werkzaamheden aan de Pakan Baroe-spoorlijn op Sumatra. Maar praten over zijn verleden, dat doet hij niet. Jaren later reconstrueert zijn zoon Hendrik het verhaal in het boek ‘Scheepsrampen en Jappenkampen’.

In 1937 gaat de jonge Cor de zee op. Een paar jaar later breekt de oorlog uit. Eerst met Duitsland als vijand, vervolgens met Japan. Een jarenlange overlevingsstrijd volgt. Jaren later, wanneer Cor in 1997 een interview geeft in een blad voor oud-leerlingen van de machinistenschool, leest Hendrik een stuk van zijn vaders verhaal.

‘Ik herinner me kleine stukjes van het verhaal’

De Bergse kunstenaar geeft aan op zijn site: “Hij heeft met het verleden leren omgaan en sprak er vrijwel nooit over met ons. Kleine stukjes verhaal herinner ik me wel, maar wat er zich werkelijk heeft afgespeeld wisten we niet. Het was moeilijk om de herinneringen weer te beleven en we vermeden daarom vaak erover te praten of ernaar te vragen.”

Reconstructie verhaal

Veel vragen heeft Hendrik niet meer aan zijn vader kunnen stellen. Daarom is hij op zoek gegaan naar antwoorden om daarmee zijn verhaal te reconstrueren aan de hand van artikelen, boeken, websites en de verhalen die hij zich herinnerde. De Bergenaar besluit om het verhaal op papier te zetten. “Ik wilde mijn vaders verhaal vertellen, maar dat gaat natuurlijk niet. Veel van wat hij meemaakte, zal nooit verteld worden. En dat is misschien maar goed ook. Mijn vader vocht voor zijn leven en ging door, om de volgende dag de zon weer te zien opkomen.”

(Tekst loopt door onder de foto)

scheepsrampen en jappenkampen boek hendrik boot cor boot
Foto: Hendrik Boot

Scheepsrampen en Jappenkampen

Het boek ‘Scheepsrampen en Jappenkampen’ komt deze maand uit en is te bestellen via deze website. In 365 pagina’s vertelt Hendrik de geschiedenis en plaatst het in context, voorzien van foto’s en afbeeldingen uit die tijd.

‘Er wordt een stuk geschiedenis afgesloten, maar niet uitgewist’

“Het is nu 75 jaar geleden dat er een eind kwam aan deze ontberingen. De laatste getuigen sterven. Daarmee wordt een stuk geschiedenis afgesloten, maar niet uitgewist. Wij schrijven nu onze eigen geschiedenis.” Met het boek brengt Hendrik een eerbetoon aan de slachtoffers en overlevenden van het gruwelijke Japanse geweld in Azië. “Een oorlog waar velen weinig van weten, maar die net als alle andere wreedheden uit die tijd niet vergeten mag worden.”

Lees ook:

dumontsdreef hendrik boot

Binnenkijken bij Hendrik Boot aan de Dumontsdreef: ‘Ik weet niet hoe lang ik hier nog kan blijven’

Hendrik Boot is kunstenaar. Zijn schilderijen maakt hij in het historisch pand aan de Dumontsdreef. ...
trein (7) reizigers station perron ns

Kedeng kedeng: Bergen op Zoom komt voorbij in tv-programma MAX Mooiste Treinreizen

Met de trein reizen, is vandaag de dag anders dan normaal. Een mondkapje is verplicht, plekken waar ...
toren fort de roovere vestingswerk Jurgen Kwisthout

Wil je zien: deze gave beelden van Fort de Roovere

Konden we onlangs al genieten van gave beelden van de Bergse Heide, deze keer hebben Yuri en Leroy s...

adv.