Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gijs bewees de artsen tegendeel: ‘Na mijn geboorte zeiden ze dat ik nooit zou lopen of praten’

Door Emilie Klasen 15 oktober 2019

Gijs Linders is een doorzetter. Bij de geboorte kregen zijn ouders te horen dat Gijs nooit zou praten of lopen, maar hij bewees het tegendeel. De sportieve Bergenaar is wekelijks in de sportschool te vinden en heeft zelfs aan twee krachtwedstrijden meegedaan. “Ik hoop mensen ervan te overtuigen dat je alles kan bereiken, zolang je er maar voor vecht!”

Als jonge jongen volgt Gijs veel logopedie, oefent enorm veel met woordjes en leert gebarentaal. En al het harde werken loont: het lukt hem om te praten. “Na mijn zevende hadden mijn ouders misschien wel gewild dat ik nooit had kunnen praten, want nu praat ik soms de oren van iemands kop af”, lacht Gijs.

Emoties kwijt kunnen

Sporten en bewegen, dat zit er bij Gijs al vanaf jongs af aan in. Hier kan de sportieveling zijn emoties in kwijt én hij blinkt erin uit. “Ik was altijd al wel bezig met sporten, zoals bijvoorbeeld voetballen. Later, zo rond mijn negentiende, werd dat hardlopen en fitnessen. Zo deed ik bijvoorbeeld push-ups voor het slapengaan, maar het hielp niet veel. Graag wilde ik lijken op gasten die ik in mijn sportschool zag, dus heb ik tips gevraagd aan hen.” Grappig detail: de jongens van wie Gijs toen tips kreeg, komen nu bij hem voor advies.

Sportopleiding

“Ik heb een sportopleiding bij CIOS gedaan en daarnaast ben ik begonnen om mensen te helpen met hun doelen te bereiken. Van mensen met overgewicht die graag willen afvallen tot wedstrijdatleten en mensen met een beperking of depressie die hun ei kwijt willen in de sport. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld een autistische jongen geholpen, die na zijn diagnose best wel instortte. Ik heb hem meegenomen naar de sportschool en hij kreeg daardoor meer zelfvertrouwen.”

Mensen helpen

De jonge Bergenaar geniet ervan om het onmogelijke voor andere mensen mogelijk kan maken in verschillende opzichten. Daarom is Gijs onlangs begonnen aan hbo Social Work. “Als ik afgestudeerd ben, dan wil ik een eigen praktijk beginnen waar ik mensen hulp kan bieden en ze kan helpen bij het behalen van een bepaald doel. Niet alleen qua kracht of bodybuilding, maar ook op het gebied van zelfvertrouwen en mentale hulp.”

Veertien keer per week trainen

De bezige bij heeft ook nog eens meegedaan met een powerlift- en een bodybuilding wedstrijd. “Ik deed mee aan deze wedstrijden, omdat ik mij wilde inleven in de mensen die bij mij aankloppen met een doel. Zo kon ik zelf ook ervaren hoe het is om voor een bepaald doel te trainen. Daarnaast is het natuurlijk ook een gave ervaring, er stonden honderden mensen te gillen terwijl ik op het podium stond. En dat terwijl ik vroeger niet heel zelfverzekerd was. Zo wil ik laten zien: als je iets wilt, dan kan je het ook bereiken!”

‘Ik trainde voor school, op school en na school’

Wel was het een ervaring waar enorm hard werken en discipline voor nodig was. Zo trainde hij 14 keer per week. Zowel voor, op, als na school. “Zo’n vier maanden lang begon ik op lege maag met een uurtje cardio. Dan nam ik de trein naar school, daar pakte ik ook wat sporten mee. Als ik thuiskwam, dan deed ik nog 1,5 uur krachttraining. Twee weken voor de wedstrijd schroefde ik de tijden iets op. Het is niet gezond om dit vaker te doen, maar wel voor een keertje om mee te maken.”

Kip, kip en nog eens kip

Als je zoveel sport, dan is voeding natuurlijk een belangrijk onderdeel. Zo eten sporters vaak veel eiwitten, zoals eieren of noten. Laat Gijs nu net allergisch zijn voor verschillende producten, waaronder varkensvlees, noten, pinda’s, vis, melk en eieren. “Tijdens mijn opleiding aan de CIOS heb ik ook veel geleerd over voeding. Thuis zocht ik naar alternatieven en nam heel veel plantaardige eiwitten.” Zo heeft Gijs de afgelopen jaren onwijs veel kip verslonden.

Beginnen met sporten

Wil jij nu heel graag sporten, maar weet je niet hoe te beginnen? Dan heeft Gijs een paar tips voor je: “Het is echt waar, maar je moet nu eenmaal tijd maken voor dat wat je wilt bereiken. En heel belangrijk: zorg dat je het leuk gaat vinden. Ga bijvoorbeeld samen met iemand sporten. Als je eenmaal resultaat ziet, dan is dat ook vaak een goede motivatie om door te zetten.”

Lees ook:

Gespierde bergenaren krachtpasters spieren fitgirl fitboy

Tijd om te showen: 7 x afgetrainde Bergenaren op een rijtje

Als we de inzendingen van de oproep voor fitgirls en fitboys van vorige week bekijken, zien we dat e...
ZBS Personal Training

Sporty! Deze 6 x sportieve ondernemers zijn elke dag in beweging

Wij spreken graag met allerlei ondernemers in Bergen op Zoom. Mensen die hun eigen bedrijfje zijn be...
tanja eigenwijsjes bergenaar vd week

Tanja doet naast haar fulltimebaan iets héél anders: ‘Het is een uitlaatklep’

Muziek maken, gedichtjes schrijven en foto's schieten. De 34-jarige Tanja is een creatieve duizendpo...

adv.