Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Werd tijd’ tot ‘horeca zeikt overal over’: fietsverbod Grote Markt maakt online veel los

Door Joost Verdult 13 september 2020

Opeens was het er: een fietsverbod op de Grote Markt. Doordat ondernemers aan het hoofdplein bang zijn voor ongelukken, zijn tweewielers dagelijks tussen 12.00 en 22.00 uur niet welkom onder de schaduw van de Peperbus. De nieuwe maatregel maakten op onze Facebookpagina heel wat bij jullie los.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

In de Zuivelstraat en Fortuinstraat mag je fietsen, op de Grote Markt moet je afstappen. Doordat het plein aan het stadhuis een grote terrassenzee is geworden, is besloten om tweewielers hier niet meer toe te laten om ongelukken te voorkomen. Dat fietsverbod op de Grote Markt maakt op de Facebookpagina van indebuurt Bergen op Zoom heel wat tongen los. In dit overzicht lees je hoe de meesten over deze maatregel denken.

Maatregel om van te lachen

De grote Markt peperbus fietser lantarenpaal terras
De oude situatie: de Grote Markt had minder terrassen en fietsen was nog toegestaan. Foto: Jurgen Kwisthout

Het fietsverbod op de Grote Markt zien sommigen als een lachertje. Dat komt door twee zaken. Aan de ene kant is online te lezen dat het vertrouwen in de handhaving ver te zoeken is, anderzijds vinden sommige Bergenaren de maatregel op de Grote Markt krom. Zoals Dre verwoordt: “In de winkelstraat mogen ze je ondersteboven fietsen, maar op de markt niet.” Ook Kees lijkt met een ironische ondertoon de oplossing voor het probleem te hebben: “We gaan massaal met de step”, zo geeft hij via Facebook aan.

Wat maakt het uit

fietsverbod grote markt
Even afstappen: volgens sommige Bergenaren is het een kleine moeite. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Waar je in een discussie mensen hebt die een fel voor- of tegenstander zijn, heb je ook Bergenaren die veel luchtiger over het fietsverbod op de Grote Markt denken. “Jeetje wat kunnen mensen hier huilen”, zegt Boyke. “Zo groot is de markt niet. Loop je dat stukje toch even met de fiets in plaats van doen alsof de wereld vergaat.”

Er verandert niks

man fiets
Een fietser op de Grote Markt, voordat het verbod op het plein inging. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Daarnaast is er een groep die de regel onduidelijk vindt. Neem Liesbeth: “Ze weten ook niet wat ze willen, de winkelstraten wel, markt niet”, zegt ze. “Om het lekker duidelijk te houden, ahum.” Ook genoeg mensen denken dat de fietsers, ondanks het verbod, gewoon over de Grote Mark blijven fietsen. “Dus de fietsers en bromfietsers blijven daar gewoon rijden”, zo voorspelt Manon de situatie in de binnenstad. “Nu de terrassen zijn uitgebreid komt er ineens een verbod omdat het te gevaarlijk zou zijn, laat ons niet lachen, hoe vaak zie je nu tegenwoordig nog een agent op straat. Zet er een op de Grote Markt en zijn boekje is zo vol.”

Voorstander

fietsen verboden Grote Markt Bergen op Zoom grote markt verkeersbord bord verboden te fietsen brommer brommer
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Veel mensen blijken achter de nieuwe maatregel te staan, blijkt uit de reacties op het fietsverbod. Veel van de mensen zouden naast een fietsverbod op de Grote Markt ook een algemeen verbod in de binnenstad zien. “Werd tijd, nu de rest van de binnenstad nog. En graag ook handhaven”, zo is Nel van mening. Zeker in verband met de veiligheid van kinderen zouden de Bergenaren die gereageerd hebben het centrum liever fietsvrij zien.

‘Het is levensgevaarlijk, zéker voor kleine kinderen’

“Super, nu nog de hele binnenstad”, verwijst Rudy naar het verbod op het Bergs hoofdplein. “Het is levensgevaarlijk, zéker voor kleine kinderen.” Ook Angelique staat achter de plaatsing van het nieuwe bord aan de randen van de Grote Markt. “En terecht! Ik heb in een uur tijd bij het zitten op het terras wel bijna 15 bijna-botsingen gezien met een ober en een fiets/brommer. Terwijl er vriendelijk wordt gevraagd om even af te stappen.”

Tegenstanders

peperbus
Foto: ANP/Phil Nijhuis

Waar voorstanders zijn, vind je ook tegenstanders van de maatregel voor (snor)fietsers. “Nou, dat wordt thuisblijven”, reageert Dineke op de Facebookpagina van indebuurt Bergen op Zoom. Volgens Nathalie is de zet van de gemeente ook geen goede stap. “Nu er bijna geen winkel meer is, krijgen we dit weer… beetje laat”, geeft ze online aan. Ook Leroy heeft een soortgelijke gedachte. “De horeca loopt tegenwoordig overal over te zeiken. Wordt tijd dat heel dat terras op de Grote Markt opgedoekt wordt.”

Lees meer:

fietsen verboden Grote Markt Bergen op Zoom grote markt verkeersbord bord verboden te fietsen brommer brommer

Nieuwe regel: fietsen verboden op Grote Markt van Bergen op Zoom

Heb je dit nieuwe verkeersbord al gespot? Sinds begin september vind je de boodschap op alle toegang...
Elektrische fiets binnenstad rijden

MAG DAT: met je elektrische fiets door de stad rijden?

Het was even wennen, maar ondertussen is het in de stad algemeen bekend: je mag fietsen in het centr...
voertuigen gestolen bergen op zoom motor motoren batmobile

Meer Bergse voertuigen gestolen in het eerste halfjaar van 2020: vooral brommers populair

In Bergen op Zoom zijn in de eerste zes maanden van 2020 meer voertuigen gestolen in vergelijking me...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.