Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens Wilma de Krom

Door Irma van Schaijk 14 januari 2018

Als stadsgids weet de Bergse schrijfster Wilma de Krom meteen wat zij het mooiste plekje van Bergen op Zoom vindt: de Gevangenpoort. “Daar gids ik vaak, en dat vind ik ook echt een prachtig monument. Als een moeder die haar armen om de stad slaat.”

Wilma vindt het gebouw niet alleen mooi, ze is ook bezig er een boek over te schrijven. “Over Josina Peereboom, die hier 17 jaar opgesloten zat. Wat ging er door haar heen, wat dacht ze, wat deed ze, bouwde ze in die jaren een relatie op met haar cipier? Dat soort vragen houdt mij bezig.” Je hoeft nog niet meteen naar de boekhandel te rennen, want het kan nog best een tijd duren voor het boek klaar is. “Ik ben informatie aan het verzamelen door veel te lezen en veel vragen te stellen.”

Nieuw boek

Maar, mocht je dan toch voor die boekhandel staan, daar kun je wel een ander boek van Wilma bestellen: Perfide, dat net uit is. De inspiratie haalt Wilma uit haar eigen leven. “Het gaat over een periode die ik hiermee af wil sluiten. Ik heb zoveel meegemaakt, en bepaalde ervaringen heb ik verwerkt in dit boek.”

Zonder er al te diep op in te willen gaan, geeft ze aan dat ze een zware periode heeft doorgemaakt. “De Stichting Bergse Monumenten is mijn redding geweest. Op een gegeven moment wilde ik mezelf niet meer opsluiten en verbergen voor de wereld. Een hele tijd heb ik getwijfeld of ik me wel wilde opgeven als gids, maar ik ben zó blij dat ik dat gedaan heb. Hier voel ik me gewaardeerd en gerespecteerd, en dat maakt voor mij een wereld van verschil. Het heeft me vleugels gegeven: sindsdien heb ik bijvoorbeeld ook aangedurfd om als vrijwilliger bij het Autisme Informatie Centrum te gaan werken. Ik geef voorlichting over gepest en gediscrimineerd worden en ik ben vrijwilliger bij Transvisie, een vereniging voor transseksuelen. En dat allemaal door SBM. Ik ben nu 56 en kan eindelijk mezelf zijn.”

Presentatie

Haar boek presenteren is voor Wilma nog net een stap te ver. “Dat durf ik nog niet aan, om zo midden in de belangstelling te staan.” Ze lacht: “Dit interview met indebuurt vond ik al een hele stap.” Perfide is zeker niet haar laatste boek. Behalve het boek over Josina Peereboom wil ze ook graag een detective schrijven, gesitueerd in Bergen op Zoom. “Zoals Maigret zich in Parijs beweegt, zou dit een Bergs karakter kunnen hebben. En onze prachtige monumenten zijn perfect om daar een rol in te spelen.”

Perfide

Het boek gaat over Scott en Sandra, een stel van middelbare leeftijd, die tijdens een tornado samen met Nancy, een verpleegster van begin dertig, beschutting zoeken in de kelder van de psychiatrische kliniek in Montana. Gevangen in die benauwde omgeving lopen de spanningen snel op als Sandra en Scott Nancy betrekken in verwijten en openbaringen. Frontlinies worden opgeworpen als het stel Nancy meesleurt in hun eigen huwelijkse privé-hel. Dat roept het bij Nancy pijnlijke jeugdherinneringen op die niet zonder gevolgen kunnen blijven. Het wordt voor alle drie een strijd op leven en dood.

Overigens: het einde is niet waar gebeurd. “Dat is zoals ik het graag had gewild”, verklapt Wilma. “Meer zeg ik er niet over, dat moeten de mensen zelf maar lezen.”

Perfide is gepubliceerd via het self-publishingplatform Brave New Books. Het boek is te koop bij https://www.bol.com/nl/b/brave-new-books/8892641/. Prijs: €23,30.

Lees ook:

sonn franken

Het leukste plekje van Bergen op Zoom volgens Sonn Franken

"Ik ben wel een bietje 'n echte Bergenaar", zegt Sonn Franken. "En dan vind ik het Markiezenhof toch...

Meer over

Favorieten van

adv.