Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens Dick Vermaas

Door Irma van Schaijk 13 januari 2019

Fotograaf Dick Vermaas kent Bergen op Zoom op zijn duimpje. Met zijn camera maakt hij de mooiste foto’s van ons stadje. Dus begin je met hem over het mooiste plekje van Bergen op Zoom, dan is hij voorlopig nog niet uitgepraat…

“Misschien niet zo origineel, maar het Markiezenhof is en blijft natuurlijk prachtig”, vindt Dick. “Alleen jammer dat ze het zo weinig uitlichten ’s avonds. Een punt maar, dat is alles. Dat kan toch beter?”

Al die lichtjes

Dick wijst ons op nog veel meer mooie plekjes. “De binnentuin van de pastorie aan de Burgemeester Stulemeijerlaan bijvoorbeeld. Of het Ravelijn, nu dat helemaal vernieuwd is. Dat is echt heel mooi geworden.” Waar Dick erg van onder de indruk was, was de lichtjesavond op de oorlogbegraafplaatsen op kerstavond. “Al die kaarsjes maakten de begraafplaats even het mooiste plekje van Bergen op Zoom.”

lichtjes begraafplaatsen kerst 2018
Foto: Dick Vermaas

Water in de Kaai

Ook de Ham en ’t Groot Arsenaal horen bij zijn favorieten. “Daar hebben vroeger schepen gelegen, dat kun je je nu amper nog voorstellen. Ik denk niet dat het nog gebeurd, maar wat zou het geweldig zijn als ze het water weer terugbrachten in de Kaai. Dat geeft leven in een stad, daarvoor komen mensen naar je stad toe.” Want al is hij dol op Bergen op Zoom, Dick ziet ook wel een aantal verbeterpunten. “Tegenwoordig zie je overal van die koffietentjes verschijnen. Dat wordt wel erg veel voor een stad als de onze. Tenslotte heb je ook winkels nodig voor een levendige binnenstad.”

Bevrijding

Naast zijn baan is Dick veel op pad om te fotograferen. Voor zichzelf, zoals de ‘blauwe serie’ die hij maakte, waarbij hij Bergen op Zoom in de avonduren fotografeerde. Maar ook weten talloze Bergse clubs, verenigingen en organisaties hem te vinden, zoals onder andere de BOV, Stichting ProefMei, de Maria Ommegang en de Vierschaar. Rijk wordt hij er niet van. “Bijna alles is vrijwillig, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen. En momenteel ben ik ook druk met 75-jaar bevrijding dit jaar. Er liggen hele leuke ideeën, zo zou ik bijvoorbeeld graag de route van Normandië naar hier fotograferen. Locaties waar nog oude foto’s van zijn, hoe dat er nu uitziet. Dat wordt echt heel bijzonder.”

Bekijk hier een aantal mooie foto’s van Dick:

Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Stichting Vastenavend, Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Dick Vermaas
Foto: Stichting BOV

Lees ook:

leon videler

Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens Leon Videler is een vergeten straatje

Leon Videler is een geboren Bergenaar, hij was lang voorzitter en penningmeester van ondernemersvere...
frans bauer

Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens Frans Bauer

Iedere zondag vragen we iemand wat hij of zij het mooiste plekje van deze stad vindt. Vandaag vertel...

adv.