Donderstenen en doerakken: opvallend meer jeugdoverlast in Bergen op Zoom
Je kent het wel: je loopt ’s avonds onder het bruggetje van het Anton van Duinkerkenpark en je wordt begroet…
Nee, jongeren zien zichzelf niet in Bergen op Zoom blijven. Dat zeggen ze in de documentaire ‘Verborgen op Zoom’. Daarin vertellen ze ook wat ze fijn vinden aan onze stad en wat niet. In de film van Lion de Noier staat de vraag centraal of jongeren zich wel serieus genomen voelen.
In de film worden naast jongeren ook professionals uit Bergen op Zoom geïnterviewd. Die laatste vertellen over hoe zij met jongeren in verbinding staan. Het doel van de documentaire is om een betere samenwerking tussen gemeente, de jeugd en andere betrokken partijen op gang te brengen.
Dat er werk aan de winkel is, blijkt wel uit gesprekken met de jongeren. Ze voelen zich niet thuis in Bergen op Zoom. Door een gebrek aan juiste voorzieningen om een toekomst op te bouwen hier, is de kans groot dat ze vroeg of laat weg zullen trekken. Een greep uit de reacties lees je hieronder:
Ik vind het hier gewoon zo saai. Er is hier geen baangelegenheid voor mij
Jongere
Ik denk niet dat ik hier blijf. Het werk dat ik wil doen heeft hier geen aansluiting en de juiste opleiding is hier niet te vinden
Jongere
Ik wil graag studeren en dat kan hier niet. Ik ga daarvoor niet anderhalf uur reizen met de trein
Jongere
Waar jongeren onder andere veel ruimte voor verbetering zien, is op het gebied van sociale media. Dat is de plek waar jongeren te vinden zijn. Maar het is, volgens hen, niet de plek waar ze informatie krijgen vanuit bijvoorbeeld de gemeente of andere voorzieningen, zeggen ze.
In ‘Verborgen op Zoom’ komen naast jongeren dus ook professionals uit Bergen op Zoom aan het woord, onder wie de wijkagent van de Bergse Plaat: “Er zijn ontzettend veel jongeren in deze wijk. Die hebben tegenwoordig vooral online contact. Daar moeten wij ook bij zijn en daarom heb ik besloten om een Instagramaccount te beginnen.”
(Bericht gaat verder onder post)
Verschillende jongerenwerkers hameren in de documentaire op het aloude gezegde dat jongeren de toekomst zijn. “Zij zijn degene die over tien, twintig jaar de politiek in zullen gaan en die dan voor oplossingen moeten zorgen”, zegt een geïnterviewde. Een andere geïnterviewde vertelt dat jongeren vaak kansen en mogelijkheden zien waar ouderen die niet altijd meer zien.
(Bericht gaat verder onder de documentaire)
De documentaire is verbonden aan de Omgevingsvisie van Bergen op Zoom. Na het aanhoren van het verhaal van de jongeren en de professionals, gaan de betrokkenen eind februari met elkaar in gesprek om naar vervolgstappen te kijken.
In onze gids
Populaire rubrieken