Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De mannen van Analog Coincidences maken muziek met synthesizers: ‘Iedere sessie is uniek’

Door Emilie Klasen 10 december 2019

Analoge toevalligheden, ofwel Analog Coincidences. Deze Bergse formatie, bestaande uit Wilfred, Martin, Janko en Peter, maakt muziek met analoge synthesizers. Hoe zijn de mannen op dit idee gekomen? En wat is hun werkwijze?

Oke, we zullen even je geheugen opfrissen: een synthesizer is een elektronisch muziekinstrument waarmee je verschillende geluiden kan produceren, zoals drums, baslijnen en meer. Het instrument is ideaal voor mensen die zélf klanken willen maken of aanpassen. Tot zover de uitleg van de synthesizer, terug naar Analog Coincidences. Wij zijn heel benieuwd hoe de groep begonnen is.

Oprichting Analog Coincidences

Het is februari 2017 als Martin en Wilfred afspreken om samen eens te gaan experimenteren met de analoge synthesizermodules die Martin dan al een tijdje aan het verzamelen is. Na een paar wekelijkse jamsessies vinden de twee het zo leuk dat ze besluiten om de sessies op te nemen voor een eigen YouTubekanaal, genaamd Analog Coincidences.

‘Een herhaling van eerdere sessies is niet mogelijk. Dat maakt het telkens weer spannend’

Van het een komt het ander en er wordt flink geïnvesteerd in nóg meer analoge spullen. Zo veel, dat Wilfred en Martin al gauw handen te kort hebben om alles te bespelen. En dus vergezelt Janko twee jaar geleden de groep.

(Tekst loopt door onder de Instagrampost)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Our new caps😆 Thanks J.

Een bericht gedeeld door Analog Coincidences (@analogcoincidences) op

Wie doet wat?

Martin en Wilfred zorgen samen voor de melodische kant van de muziek en Janko neemt de ritmische kant voor zijn rekening. Alle drie de heren gebruiken alleen analoog apparatuur. Martin werkt met de zogenaamde modulaire synthesizer modules die al in de hippietijd gebruikt werden, Wilfred heeft synthesizers waarmee ook met toetsen gespeeld kan worden en Janko bestuurt de verschillende drumcomputers door elkaar. Om het geheel af te maken is sinds mei dit jaar Peter bij de club gekomen om de sessie met onder andere beeldeffecten en filmpjes wat meer aan te kleden.

(Tekst loopt door onder de video)

Elke sessie is uniek

De werkwijze van deze club mannen is als volgt: in de woonkamer van Martin wordt alle apparatuur die ze hebben op tafel gezet, aangesloten en aan elkaar gekoppeld qua snelheid van het ritme. Dan wordt er door Janko op start gedrukt en beginnen de apparaten gelijktijdig via voor ingestelde sequences geluid te produceren. Door het draaien aan knoppen en het toepassen van filters en effecten worden de klanken zo goed als mogelijk op elkaar afgestemd door de mannen. “Elke sessie is uniek, want een herhaling van eerdere sessies is niet mogelijk. Dat maakt het telkens weer spannend”, legt Janko uit.

Zie ze live

Benieuwd geworden en wil je de mannen live hun ding zien doen? Dan is zondag 15 december je kans. Deze dag staat Analog Coincidences in de pop-upstore van De Waterput. De winkel vind je tegenover de Bergse platenzaak. Het optreden begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Lees meer:

bergen op zoom van rossems maarten rossem

Tv aan! Deze dag geniet je van de Van Rossems in Bergen op Zoom

Het is alweer even geleden, maar in juli bracht doorgewinterde zeurpiet Maarten van Rossem een bezoe...
liefde in de trein meldkamer bergen op zoom

Ellende of meevaller? Zo vaak is de trein op tijd op station Bergen op Zoom

Hoe vaak heb jij op een leeg perron gestaan? Wachtende op een trein die misschien nooit meer komen g...

Doe mee aan de indebuurt Bergen op Zoom kerstkaartenactie voor eenzame ouderen

Stel je eens voor dat je de feestdagen helemaal alleen doorbrengt. Voor sommige ouderen in Bergen op...

adv.