Bergse Danique versloeg een hersentumor: ‘Het was een groffe waarschuwingstik’

Danique met haar vriend. Foto: Danique van Tilburg

Danique van Tilburg (26) had net haar eerste huis gekocht en een nieuwe baan op zak. Niet veel later, op 27 mei 2019, hoorde de Bergse dat ze een hersentumor had. Ze belandde in een nachtmerrie en lag binnen twee weken op de operatietafel. Met haar doorzettingsvermogen en een tikkeltje zelfspot, bleef ze sterk en positief. “Ik ben nu gelukkiger dan ooit”, vertelt Danique.

Danique voelde zich na Koningsdag 2019 niet lekker, maar dacht dat ze misschien een drankje te veel op had. Voor de zekerheid ging ze naar de dokter. Ze kreeg fysio-oefeningen voor thuis en moest later terugkomen. Toen ze met haar familie ging eten bij ’t Zusje, merkte ze dat het compleet mis zat. “Het tolde in mijn hoofd, ik was duizelig en waggelde. Mijn moeder bracht me naar de huisartsenpost en ik kreeg met spoed een CT-scan en vervolgens een MRI. Eerst dacht ik: daar gaat mijn eigen risico. Toen ik de uitslag hoorde zakte de grond onder mijn voeten weg.”

Begin traject

Danique’s traject begon op 12 juni 2019. Ze bleek een snelgroeiende tumor te hebben. De twintiger lag eerst in het ziekenhuis in Bergen op Zoom en later in Tilburg. “De tumor is volledig verwijderd”, aldus Danique. “Het groeide zo hard dat ze maar net op tijd waren. Als ze er twee weken later achter waren gekomen, kon ik het niet meer navertellen.”

Tekst loopt door onder foto

Danique na haar operatie op de intensive care. Foto: Danique van TIlburg

‘Niemand zong en danste zoals ik’

Twee weken na Danique’s operatie trouwde haar broer en zou ze getuige zijn. “Het was de vraag hoe en of ik uit de operatie kwam. Toen ik voor de operatie mijn koffer inpakte, heb ik veel gehuild. Ik dacht: misschien is dit de laatste keer. Na de operatie kwam de neurochirurg bij mij kijken. Toen hij wat testen deed, sprong hij in de lucht van hoe goed het was gegaan.” Danique was ondanks alles toch bij het trouwfeest. “Daar heb ik keihard voor gevochten. Niemand zong en danste zoals ik op die bruiloft.”

Tekst loopt door onder post

Overlevingsstand

Voor Danique was dit nog maar het begin van een lange weg. Ze kreeg dertig bestralingen in het ziekenhuis in Groningen, omdat dat het enige ziekenhuis in Nederland is dat protonentherapie uitvoert. Ze verbleef daar zes weken met haar moeder. Daarna onderging ze 27 chemobehandelingen. In het begin van het traject kon ze zich – naar eigen zeggen – vooral druk maken over of ze nog kon werken en haar huis kon betalen. Uiteindelijk kwam ze in een overlevingsstand. “Ik kon in een hoekje gaan huilen of mijn schouders eronder zetten en vechten”, vertelt ze. “Ik koos voor het laatste.”

Met een korreltje zout

Op Instagram liet ze haar weg naar gezondheid zien, waar ze ook positieve berichten plaatste. “Met kerst postte ik een foto van ‘mijn kerstboom’, maar dat was eigenlijk mijn chemokuur. Ik stak de draak ermee, een stukje zelfspot. Grapjes die alleen de kankerpatiënt zelf kan maken en je met een korreltje zout moet nemen. Dat hielp me enorm.”

Tekst loopt door onder post

Haar verliezen

Tijdens de bestralingen verloor Danique haar haar. “Toen ik het op een dag waste, had ik beide handen vol”, vertelt ze. “Op zo’n moment besef je dat je heel ziek bent, mijn moeder en ik hebben toen keihard gehuild.” Ondanks dat Danique haar kapsel niet het belangrijkste vond, had het verliezen van haar haar grote impact. “Ik wilde mezelf goed voelen en niet als een uitzondering behandeld worden. Het was confronterend om mezelf kaal in de spiegel te zien. Ik werkte toen nog wat uren en droeg dan een mutsje. Dan vroegen mensen hoe het ging, maar ik probeerde vast te houden dat ik niet anders was dan anderen.”

Eerder was Danique langsgegaan bij kapsalon Hair Jolie in Bergen op Zoom. De kappers vertelden haar dat ze zo lang mogelijk van haar haar moest genieten. Als ze meer zou verliezen, maakten ze haar haarwerk gereed. Op de dag dat ze veel haar verloor was de kapsalon dicht, maar ze mocht toch langskomen. “Zij en mijn vorige baas droegen financieel bij, omdat een pruik erg duur is. Door het haarwerk zag niemand aan de buitenkant dat ik ziek was, al kreeg ik daar na een tijdje maling aan. Mensen hadden geen idee hoe hard ik streed.”

Tekst loopt door onder foto

Danique bij de kapper voor een haarwerk. Foto: Danique van Tilburg

Lopen voor KWF

En strijden deed ze. Met een laatste chemo in maart, liep ze een jaar na haar diagnose vijf kilometer hard voor KWF Kankerbestrijding. De keuze voor lopen was snel gemaakt, Danique hielp zelf al drie jaar als masseur en verzorger bij de Roparun. “Het was een streven voor mezelf. Zo bouwde ik weer conditie op en had ik een stok achter de deur. Ik hoopte € 250,- op te halen, maar dit werd uiteindelijk € 1.200,-. Dat bedrag was voor onderzoek naar kanker.”

Tekst loopt door onder post

Groffe waarschuwingstik

Inmiddels gaat het goed met Danique. Ze mag zichzelf pas na tien jaar officieel genezen noemen, maar wordt niet meer behandeld. Ze werkt weer 32 uur in de week en heeft tegenwoordig een relatie. Haar ziekte ziet ze als een groffe waarschuwingstik. “Ik werkte vijftig uur in de week en was altijd mezelf aan het bewijzen aan anderen. Kanker was voor mij een eyeopener, er is meer dan werken. Ik ben dankbaar dat ik dit nu en niet op mijn zestigste gekregen heb. Ik heb nog mijn hele leven voor me om te genieten.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Bergse Julia doet mee aan tv-programma K2 zoekt K3: ‘Hier word ik gelukkig van’”

Bergse Julia doet mee aan tv-programma K2 zoekt K3: ‘Hier word ik gelukkig van’

Ga naar “Bergse Marieke begon een plantenbieb: ‘Eerst kon ik nog geen cactus in leven houden’”

Bergse Marieke begon een plantenbieb: ‘Eerst kon ik nog geen cactus in leven houden’

Ga naar “Bergse Kenny maakt nummer met laaggeletterden: ‘Ik krijg er nog steeds kippenvel van’”

Bergse Kenny maakt nummer met laaggeletterden: ‘Ik krijg er nog steeds kippenvel van’

In onze gids

Ga naar “Thai By Chin”

Thai By Chin

 • Korte Bosstraat 5
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Thai by Chin

Nu gesloten

Ga naar “Brasserie La Pucelle”

Brasserie La Pucelle

 • Hofstraat 2 (Markiezenhof)
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
la pucelle

Nu gesloten

Ga naar “Andere Koek”

Andere Koek

 • Lievevrouwestraat 36
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
andere koek

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dagaanbiedingen Visgilde”

Dagaanbiedingen Visgilde

 • Geldig t/m 30 september 2021
visgilde
Ga naar “Velvet huispak € 8,95”

Velvet huispak € 8,95

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Voorraad-/ inmaakpot vanaf € 0,99”

Voorraad-/ inmaakpot vanaf € 0,99

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Spa Exclusives adventskalender € 9,95”

Spa Exclusives adventskalender € 9,95

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Kinder verkleedset € 5,95”

Kinder verkleedset € 5,95

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker: kom naar de speeddateavond”

Productiemedewerker: kom naar de speeddateavond

 • Thetford
 • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker bij HippeZaken”

Verkoopmedewerker bij HippeZaken

 • Parttime
hippezaken
Ga naar “Plaatsvervangend supermarktmanager bij Lidl”

Plaatsvervangend supermarktmanager bij Lidl

 • Fulltime/Parttime
Openingstijden supermarkten hemelvaart Laan van Borgvliet lidl bergen op zoom
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Fotomanifestatie FoBoZ”

Fotomanifestatie FoBoZ

 • 1 september 2021