Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bergse Wendy is troep in Gageldonk zat: ‘Nadat ik een rat zag lopen, was voor mij de maat vol’

Door Joost Verdult 27 oktober 2020

Voor een schoon Bergen op Zoom. Het is een niet helemaal lekker lopende rijm die op de groene prullenbakken in gemeente pronkt. Dat de stad schoon is, is volgens Wendy de laatste tijd steeds minder vaak te zien. De vrouw uit Gageldonk-Oost spot steeds meer troep in haar Bergen op Zoom. 

Het begint volgens de Bergenaar bij je eigen waarden en normen. “Ik wil mensen bewustmaken van hun eigen gedrag en keuzes”, geeft Wendy aan. “Ik woon in een nul-op-de-meterwoning die drie jaar oud is. De wijk is mooi geworden, maar er is helaas veel zwerfafval op straat. En dat wordt steeds meer merk ik.”

Voortuin als vuilnisbelt

Bijna ieder dag ontdekt de vrouw uit Bergen op Zoom troep in haar voortuin. “Het zijn de meest bizarre voorwerpen. Antidepressiva, lege pizzadozen, etensresten: ik vind het allemaal. Mensen halen hier in de buurt hun maaltijden, eten het op, en gooien het ook weer weg op straat. Vaak gebeurt dat laat in de avond. Wanneer het dan weer ochtend is, ligt mijn voortuin weer vol.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Een gevonden mondkapje. Foto: Wendy
Wijnflessen tot medicijnen: Wendy komt het allemaal tegen. Foto: Wendy
Ook pizzadozen laten mensen achter op straat. Foto: Wendy

Troep in Bergen op Zoom

Sinds de uitbraak van het coronavirus ziet Wendy het soort afval veranderen. “In deze coronatijd ruim ik ook veel gebruikte mondkapjes op. Dat kan gevaarlijk zijn. Ik ruim het dus wel op en sommige buren ook, omdat we niet willen dat het de straat opwaait. De wijk Gageldonk wordt opgeknapt en we krijgen er straks een prachtig wijkcentrum bij. We kunnen het samen doen maar dan moeten we het wel willen!”

Ongedierte

Al de troep die in de Bergse wijk wordt achtergelaten is niet alleen een doorn in het oog voor Wendy, het trekt ook nog eens ongedierte aan. “Vorige week zag ik een rat in mijn tuin lopen. Toen dacht ik: nu is de maat vol, hier wil ik iets mee doen. Wijkbewoners gooien eten op straat om de meeuwen te voeren. Dit werkt averechts. Afval veroorzaakt een meeuwenplaag.”

‘Ik spreek weleens iemand aan als ik het zie, maar helaas wordt er niks mee gedaan’

“De meeuwen maken de vuilniszakken open en het afval veroorzaakt een ratten- en muizenplaag. We blijven in een cirkel zitten. Ik spreek weleens iemand aan als ik het zie, maar helaas wordt er niks mee gedaan.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Volgens Wendy komen er ratten en meeuwen op het zwerfafval af. Foto: Wendy
Vooral veel etenswaren laten mensen achter. Foto: Wendy
Zwerfafval dat gevonden is door Wendy. Foto: Wendy

Afval naast de ondergrondse containers

Naast zwerfvuil is er nog iets waar Wendy zich aan stoort. “Ook zie ik helaas dat buurtbewoners hun afval naast de ondergrondse containers zetten. Het kost een tikkie van je Saverpasje, dus ik denk dat dat ook een van de redenen is om het er maar naast te zetten. Gemakzucht dus. Er wordt zelfs grof vuil zoals meubels en kinderspeelgoed naast de containers gezet.”

Oplossen voor het probleem

Het Gageldonk van Wendy is niet altijd zo schoon zoals ze zou willen. Is er een oplossing voor het afvalprobleem? Een concreet antwoord heeft de Bergse nog niet. “Misschien door aandacht te vragen via social media of door meer prullenbakken neer te zetten? Zo ligt het Piuspark vol met afval en hondenpoep. Handhaving kan jongeren aanspreken die alcohol drinken in het parkje, maar toch denk ik dat het alleen opgelost kan worden door bewustwording.”

‘De gemeente gaat binnenkort in gesprek met mij, om op zoek te gaan naar een antwoord’

“De gemeente Bergen op Zoom heeft laten weten binnenkort met mij in gesprek te willen, om op zoek te gaan naar een antwoord. Ik hoop dat we iets kunnen bereiken zodat we onze omgeving weer gaan waarderen.”

Lees meer:

evelyn-46594-unsplash-e1523973417323

Je vette pizzadoos, hoort die nu thuis bij papier of restafval?

Zo, Domino’s is geweest, je pizza salami werk je naar binnen en vervolgens zit je met je vette en st...
ophaaldag container Bergen op Zoom vuilnisbak container kliko papierbak papier blauwe bak afval oud papier saver vuilniswagen

Volle afvalcontainer? Binnenkort kan je kliko op een andere dag geleegd worden

Saver verandert vanaf 2 november hun manier van werken. Doordat de afvalverwerker de routes van de v...
opruimactie Fort-Zeekant afval zwerfvuil troep world cleanup day lourdeskerk kerk lourdesplein

Resultaat grote opruimactie zwerfvuil in Fort-Zeekant: 72(!) afvalzakken troep

Blikjes, plastic verpakkingen of peuken: er is bijna geen straat in Bergen op Zoom waar geen zwerfaf...

adv.