Bergse Sakuraflor is een populaire cosplayer: ‘In één nacht kreeg ik bijna 200.000 volgers’

Sakuraflor cosplay kostuum
Foto: Kevin Jeukens

Op het internet staat Maisa bekend als Sakuraflor. Ze is een Nederlandse cosplayer en influencer uit Bergen op Zoom, met een indrukwekkend aantal volgers. Op Instagram heeft ze inmiddels bijna 59 duizend volgers en op TikTok meer dan 680 duizend. Voor veel cosplayfans is ze een grote inspiratie. Hoe heeft ze dit bereikt?  

Achter de naam Sakuraflor schuilt de 28-jarige Maisa van Zwieten Liaño. Geboren in Rotterdam en op haar negende verhuisd naar Bergen op Zoom, waar ze nog steeds woont.

Overgewaaid uit Japan

Costume play, ook wel cosplay, is een vorm van performance art die oorspronkelijk begon in Japan. Cosplayers verkleden zich als een bepaald personage uit een game, animeserie of film. De kostuums zijn vaak zelf gemaakt en erg gedetailleerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bijzondere naam

De naam Sakuraflor is een combinatie van het woord sakura, Japans voor kersenbloesem, en het woord flor, Spaans voor bloem. Samen verwijzen die naar Maisa’s liefde voor Japanse anime én naar haar Spaanse roots.

Druk bezig

Waar houdt Maisa zich in het dagelijks leven mee bezig? ’’Voor corona bestond het grootste gedeelte van mijn werk uit het bijwonen van events over de hele wereld”, zo geeft ze aan. “Ik was vaste stage host voor Heroes Dutch Comic Con, deed mee aan wedstrijden, zat zelf in de jury van wedstrijden en deed vaak meet and greets. Op dit moment bestaat mijn werk uit het maken van content voor Instagram en TikTok, en het maken van serieafleveringen. Ik maak al mijn kostuums zelf vanuit een workshopruimte in Etten-Leur.”

Eerste aanraking met cosplay

Haar carrière begint op haar 22e. Ze is net terug uit Amerika en heeft een bachelor Leisure Management op zak. ”Ik tekende al lang en was op een event om mijn werk te verkopen. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met cosplay. Ik vond het echt helemaal te gek.” Per toeval kwam Maisa daar iemand tegen die toentertijd groot was in cosplay. ”Ik was brutaal en besloot hem aan te spreken om hem te vragen of hij mij wilde helpen, want: dit wilde ik ook!”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Niet lang daarna maakt ze zelf haar allereerste kostuum. ”Samen met twee anderen deden we een cosplay van personages uit een game die toen uitkwam. We waren die eersten die dat deden en onze post op social media werd ontdekt door een bedrijf uit Amerika. We werden gevraagd voor promotiewerk op evenementen in Europa. Dat was in mei 2016. Daarna ging het allemaal heel snel eigenlijk.”

Solo gaan

Met zijn drieën kregen ze als groep mooie kansen. Toch besloot ze een tijdje later om solo te gaan. ”Ik ging me focussen op mezelf, wat wilde ík? De keuze om solo te gaan heeft me uiteindelijk ontzettend doen groeien.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Kevin Jeukens

Bijzondere piek

Haar carrière kent een bewonderingswaardige piek. ”Op het moment dat TikTok steeds populairder werd, vond ik mezelf eigenlijk te oud voor dit medium. Ik zag wel dat cosplay nog helemaal geen plek had op TikTok en dus besloot ik het gewoon te proberen. Ik plaatste een video waarin ik binnen een aantal seconden switchte naar verschillende outfits. Toen gebeurde er iets bizars. Ik ging viral: de video werd 10 miljoen keer bekeken en binnen één nacht steeg mijn volgersaantal van 3.000 naar 200.000. Mijn telefoon kon het gewoon bijna niet aan.”

Corona heeft positieve invloed

Corona heeft een streep gezet door veel vormen van entertainment. Hoe was dat voor Sakuraflor? ”Voor corona bestond het grootste gedeelte van mijn werk uit het bijwonen van events. Ieder weekend was ik op reis. Ik was al wel bezig met het filmen van verhaallijnen en serieafleveringen, maar ik had er niet zoveel tijd voor als dat ik eigenlijk wilde.”

‘Corona heeft me gedwongen om in een andere hoek te kijken’

Sakuraflor

Toen de events ineens stopten, had ik al mijn tijd om te focussen op het filmen. Daarbij heb ik mijn compleet eigen personage bedacht. Ze krijgt haar eigen serie en is erg populair. Dat heeft mijn carrière een enorme boost gegeven. Corona heeft me gedwongen om in een andere hoek te kijken, maar daardoor ben ik alleen nog maar harder gegroeid. Natuurlijk had ik liever een wereld zonder corona gezien, maar ik ben onwijs dankbaar voor die tijd die ik heb gekregen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Creativiteit uiten

Maisa heeft van haar hobby haar werk gemaakt. We vragen haar dan ook wat ze zo leuk vindt aan cosplay. Ze vertelt ons dat dat voor haar in de loop van de tijd is veranderd. ”Toen ik begon vond ik het vooral een hele leuke manier om mijn creatieve vrijheid te kunnen uiten. Ik was altijd al creatief met bijvoorbeeld schrijven en tekenen, maar dit was een nieuwe manier om mijn creativiteit naar buiten te kunnen brengen. Nu is het vooral de community die ik zo leuk vind. We zijn een beetje nerdy, maar we zijn ontzettend hecht.”

Community

Het mooiste wat deze carrière haar gebracht heeft, is dan ook die community. ”Ik heb het gevoel dat ik zoveel voor ze kan betekenen. Vooral nu, mijn content geeft ze afleiding van de vervelende situatie waar we inzitten. Andersom betekenen zij ook heel veel voor mij. In donkere tijden houden al die lieve berichtjes die ik krijg mij staande. Op social media ben ik heel transparant, als er iets vervelends gebeurt in mijn leven deel ik dat ook. De steun en positiviteit die ik dan krijg is heel bijzonder. Positiviteit en anderen motiveren is echt het mooiste aan mijn werk.’’

Lees meer:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Bergs duo doet mee met landelijke tv-show voor ondernemers: ‘Alles viel uiteindelijk op z’n plek’”

Bergs duo doet mee met landelijke tv-show voor ondernemers: ‘Alles viel uiteindelijk op z’n plek’

Dragons Den dragon's den plekky Casper Tom Shot Casper Noordhuizen (22) en Tom Remy (21)
Ga naar “Bergse muzikant Damian Kunath brengt eerste album uit: ‘Dit is pas het begin’”

Bergse muzikant Damian Kunath brengt eerste album uit: ‘Dit is pas het begin’

Ga naar “We hebben een winnaar: dit is volgens jullie de Beste ondernemer van Bergen op Zoom 2021”

We hebben een winnaar: dit is volgens jullie de Beste ondernemer van Bergen op Zoom 2021

Beste ondernemer Bergen op Zoom 2021 inspire coffee company winnaar indebuurt verkiezing ondernemer van het jaar 2021

In onze gids

Ga naar “Uitjeskrant.nl”

Uitjeskrant.nl

 • Jacob Bontiusplaats 9
 • Winkelen
Uitjeskrant.nl

Nu geopend

Ga naar “Kleding- en accessoireszaak Mc Fashion Brands”

Kleding- en accessoireszaak Mc Fashion Brands

 • Lombardenstraat 34
 • Kledingwinkels
 • 10:00 - 17:00
Mc Fashion Brands

Nu geopend

Ga naar “Gewoon en Casa”

Gewoon en Casa

 • Steenbergsestraat 1
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 20:00
Gewoon en Casa

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Corona Coach”

Corona Coach

 • Timing Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Shuttle chauffeur Bergen op Zoom”

Shuttle chauffeur Bergen op Zoom

 • 24/7 Chauffeursdiensten
 • Fulltime
Ga naar “Fulltime bijrijder omgeving Bergen op Zoom”

Fulltime bijrijder omgeving Bergen op Zoom

 • Timing Uitzendteam
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek Medewerker”

Logistiek Medewerker

 • Wolfram Chain N.V.
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker bouwmarkt”

Medewerker bouwmarkt

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime

Agenda

Ga naar “90’s No Limits”

90’s No Limits

 • Focus Events
 • 8 mei 2021
90’s No Limits 90’s No Limits focus events