Rondneuzen: 5 x deze Bergse Instagramaccounts verkopen vintage spullen
Gaat je hart sneller kloppen van een vintage spullen, maar ontbreekt het je aan tijd (of zin) om steeds alle...
Een kleurrijk vormgegeven boekje met goudkleurige omslag genaamd Spiegelschrift. We hebben het over de eerste dichtbundel van Lucas Boot (35). De Bergenaar, die al jaren bezig is met taal en teksten, bracht zijn eerste bundel met gedichten en aforismen uit.
‘Mijn ochtenddauw
Op het porselein
Zeg papa:
Ik ruik steeds meer naar jou’
Bovenstaande is een voorbeeld van een van de gedichtjes die Lucas ooit bedacht, speciaal gemaakt voor Vaderdag. De Bergenaar geeft aan: “Spelen met woorden en daarbij mijn gedachten kort en bondig verwoorden spreekt mij erg aan. Liefst zonder daarbij moeilijke woorden te gebruiken.”
‘Ik vind het lastig om mensen of dingen die iets voor mij hebben betekend definitief los te laten’
Een goed voorbeeld van zijn gedachten kort en bondig verwoorden, zie je in de tekst ‘Bang voor punten, zette ik komma’s’. “Ik vind het lastig om mensen of dingen die iets voor mij hebben betekend definitief los te laten. Een soort ‘ontbindingsangst’, zou je kunnen zeggen. Zo zit mijn hoofd in elkaar; een vloek voor mezelf, een zegen voor het papier.”
(Tekst loopt door onder de foto)
De gouden voorkant van zijn dichtbundel ‘Spiegelschrift’, waarin je je zelf even terugziet, trekt meteen je aandacht. De gedachte hierachter: het is een uitnodiging van de schrijver om als het ware over zijn schouder mee te kijken in zijn spiegel. “Wat ik schrijf komt voornamelijk uit mijn eigen dampkring, maar anderen kunnen zich er misschien ook in herkennen.” In overleg met vormgever Ronald Schoonrok koos Lucas ervoor om zijn teksten uitsluitend op de rechterpagina’s af te drukken. Met op links steeds een blanco pagina, telkens voorzien van een andere kleur. “Dat geeft bij het lezen een rustig beeld. Zo kan alle aandacht uitgaan naar het geschreven woord.”
Spiegelschrift is Lucas’ poëtische debuut op papier. Op social media liet hij namelijk eerder van zich horen. Op Instagram bijvoorbeeld, via zijn account WoordWaarde. “Wekelijks verzon ik een woord met een betekenis. Of bedacht ik een spreuk of beschreef een observatie van alledag.” Met schrijven is Lucas al een poos bezig. Zo begon hij bij dagblad BN DeStem, schreef hij onder andere voor magazines AutoWeek, Carros en AutoCar, heeft hij geblogd onder de noemer Het Evangelie van Lucas én schreef hij teksten voor de Bergse muzikant Kubilay Kaya.
De dichtbundel is te verkrijgen bij boekhandel Quist (waar we onlangs nog langs gingen voor fijne boekentips). Wil je meer weten over Lucas zijn poëzie? Check dan zijn website.
In onze gids
Populaire rubrieken