Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Bergse Larissa schrijft prentenboek voor rouwverwerking bij kinderen

Door Emilie Klasen 21 oktober 2020

Omgaan met verlies is als volwassene al zwaar, laat staan hoe moeilijk het kan zijn voor kinderen. Het is dan ook niet gek dat een kind verlies op een andere manier verwerkt. Na het overlijden van haar schoonvader, de opa van haar twee kindjes, besloot de Bergse Larissa van Gurchom-Colijn een prentenboek te schrijven en illustreren speciaal gericht op kinderen die een dierbare missen door overlijden. 

In het prentenboek ‘Mijn lieve ster en ik’ wordt de overleden persoon afgebeeld als een ster en komt deze bij het kind op bezoek. Ze beleven samen allemaal avonturen. Er is ook ruimte voor een eigen avontuur en het kind kleurt zelf de haar-, oog- en huidskleur in van de hoofdpersoon. De 30-jarige Larissa tekende als kind al graag, maar dat verdween naar de achtergrond door studies en drukte rondom werk.

‘Door mijn werk in de kinderopvang, heb ik veel ervaring opgedaan met kinderen’

Zo begon de Bergse aan de pabo-opleiding, maar vond dat ze als juf toch te theoretisch bezig was met de kinderen. “Na een tussenjaar waarin ik in de ouderenzorg heb gewerkt wist ik het: ik wilde de kinderopvang in. Met veel plezier heb ik stage gelopen en gewerkt in de kinderopvang. Daar heb ik in tien jaar veel ervaring opgedaan met kinderen.” De Bergse werkt nu al jaren als gastouder.

Idee prentenboek

“In die jaren heb ik dan ook veel prentenboeken gelezen met kinderen en had ik al een aantal ideeën uitgetekend voor een eigen prentenboek. Ik sprak regelmatig met mijn schoonvader over deze ideeën en hij zei altijd dat ik het gewoon moest gaan uitwerken. ‘Gewoon doen’ was het motto. Toen hij overleed en mijn kinderen hun opa moesten missen was dat voor mij het punt waarop ik het inderdaad gewoon moest gaan doen.”

Tekst loopt door onder de bookcover en de kleurplaten

Beeld: Larissa van Gurchom-Colijn
Beeld: Larissa van Gurchom-Colijn
Beeld: Larissa van Gurchom-Colijn
Beeld: Larissa van Gurchom-Colijn

Van eerste versie tot eindresultaat

Het duurt dan ook niet lang tot de eerste versie van het boekje klaar is. “Die werd gelijk in gebruik genomen door mijn kinderen. Daarnaast hebben andere mensen met een soortgelijk situatie het boek ook uitgetest in die fase. Met alle feedback en ervaringen met het boek heb ik daarna steeds verder gewerkt naar dit eindresultaat. Binnen de achterflap staan tips geschreven die ik vanuit mijn ervaring in de kinderopvang deel met de volwassenen die het boek lezen met het kind.”

Herinneringen ophalen

Omdat kindjes het boek zelf kunnen invullen, geeft het ruimte voor het ophalen van herinneringen en het bedenken van avonturen die kinderen nog graag met hun ‘ster’ had willen beleven. ‘Mijn lieve ster en ik’ is te koop via bol.com en boekhandel de Kreek.

Lees ook:

bram kroes leuk volgens local

Leuk volgens local Bram: ‘Altijd een feestje om hier rond te lopen’

De allerleukste, tofste en gezelligste plekjes in de stad? Die leer je kennen door echte locals. Daa...
wandelingen brabant Bos bergen op zoom natuur groen bomen

Kaasfonduen tot boswandeling: deze dingen wil je doen tijdens herfstdagen in Bergen op Zoom

Brrr, wat is het weer omgeslagen! De truien en regenjassen kunnen weer uit de kast getrokken worden....
focus events rene rené hopmans Jeroen Bogers, Jan de Viet corona

Aardappelkisten vullen tot plafonds schilderen: Bergse festivalorganisatoren maken tijdelijke carrièreswitch

Zouden de mannen achter de muziekevenementen van 90's No Limits en BergenopZoomNL Rotterdams zijn ge...

adv.