Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bergse bijnamen: kende gij Vies Netje, d’n Bes en Blonde Mien nog?

Door Redactie indebuurt 23 oktober 2020

In Bergen op Zoom hebben we heel wat Frankens, Nuijtens en Verdults. Geen wonder dus dat er weleens bijnamen nodig waren (of zijn). Onze stad kent zelfs zoveel bijnamen, dat er een speciaal boekje over verschenen is van de Berregse Kamer: ‘Van wie zijde gij d’r één?’ Wij zochten een paar van de leukste bijnamen voor je op.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

D’n Bes – Willem (of Wim) Besling

bijnaam de bes
Foto: Berregse Kamer

Dit was een bekende drogist in de Fortuinstraat en tevens opticien. D’n Bes had veel sociale functies zoals bij het Rode Kuis, de Kankerbestrijding en niet te vergeten bij de Stichting Vastenavend. Hij had een fenomenaal geheugen voor moppen en wist bijna alles van Bergen. Zijn bijnaam is een afkorting van zijn achternaam.

Blonde Mien – Philomena Peters

bijnaam blonde mien
Foto: Berregse Kamer

Mien was kasteleinsvrouw, getrouwd met Marcelus Landa (Celes), met wie ze café De Bonte Brug op de Kaai overnam, dat zij de naam ’t Dobbertje gaven. In de volksmond werd het café echter Blonde Mien genoemd omdat (hoe kan het ook anders) Mien hoogblond was. Zij was bovendien een zeer goede zwemster, die regelmatig meedeed aan de 1200 meter zwemwedstrijd vanaf de Kop van ’t Hoofd naar de werf van Bram Boer. Blonde Mien en Celes hadden nogal eens ruzie en Mien riep dan in het café dat ze zich ging verzuipen in de Kaai. Demonstratief dook ze dan daadwerkelijk het water in. Mensen in het café die niet wisten hoe goed Mien kon zwemmen, vroegen dan bezorgd aan Celes of hij niet iets moest doen. Die zei dan eenvoudig: ‘O, die krupt’r wel weer uit, ass’t koud kregt.” Anderen vertelden dat hij weleens reageerde met: ‘Dan motte nog eve wachte n’or, het water sta nou nog veuls te laag’ (in de Kaai was er toen nog getij).

De Fluiter – Kees Hopmans

bijnaam de fluiter
Foto: Berregse Kamer

Piet was tuinder en liep altijd te fluiten, vandaar zijn bijnaam. Hij had later zijn eigen hoveniersbedrijf in Halsteren.

Ko de Rus en Vies Netje

bijnaam ko de rus
Foto: Berregse Kamer

Ko de Rus – Ko Groffen, getrouwd met Vies Netje – Ko Groffen was een soort bullenboer, hij haalde oude rommel op. Ko had nog gevochten in Rusland. Hij woonde in Oud-Borgvliet, samen met Antonetta Groffen, een legendarische vrouw in Bergen. Iedereen kende haar. En haar bijnaam Vies Netje is duidelijk: erg schoon was ze niet.

Jan Latjes – Johannes Verpalen

bijnaam jan latjes
Foto: Berregse Kamer

Jan was eigenaar van het hotel-café-restaurant d’Oranjeboom in de Wouwsestraat. Er zijn twee versies van zijn bijnaam: hij kan die naam hebben gekregen omdat hij mager als een lat was, of omdat het een verbastering is van Verpalen (en dat de  palen dan latjes zijn). Zijn kinderen maakten van die naam geen probleem. Als iemand hen vroeg: ‘Van wie zijdegij d’r één?’, dan antwoordden ze: ‘’’k Zijn d’r één van Jan Latjes.’ En dan wist iedereen wie er bedoeld werd.

Lammerientje – Marien de Jonge

bijnaam lammerientje
Foto: Berregse Kamer

Marien was medewerker bij sportpark Rozenoord. Marien was geboren in Zeeland en had een buikorgeltje waar hij mee op pad ging. Dit orgeltje is nu nog te bezichtigen in het Orgelmuseum in Utrecht. Zijn bijnaam komt van Lamme Rientje: sommigen zeggen dat hij mank was, maar dat wordt door anderen tegengesproken.

De Tup – Adrianus van Gent

bijnaam de tup
Foto: Berregse Kamer

Adrianus was een ‘tup’ van zijn vinger kwijt, vandaar de bijnaam De Tup van Gent. Hij speelde in het legendarische Paporkest als accordeonist.

Weet jij er nog één?

Het boekje ‘Van wie zijde gij d’r één?’ staat vol leuke bijnamen. Weet jij nog een bijnaam van je vader, moeder, opa of tante en heb je daar een foto bij? Stuur het naar ons op: [email protected].

Lees ook:

MAG DAT: je kind Bergen op Zoom noemen?

Er zijn genoeg namen die je niet aan je kind mag geven. Scheldwoorden, bespottelijke namen maar ook ...

Zoek de verschillen: deze straat in de Bergse binnenstad toen versus nu

De Bergse binnenstad ziet er weleens uit alsof er nooit iets verandert. De tijd staat er als het war...
zwanger baby zwangerschap

Steeds minder tienermoeders in Nederland: zo zit het in Bergen op Zoom

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari van dit ja...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.