Doei Willemijn! Na 11 jaar staat ze voor de laatste keer op de Blauwe Schuit

Door Natascha Droste 12 februari 2018

Een bijzonder, maar dubbel jaar voor Willemijn van Eekelen. Dit jaar is het feest omdat de Blauwe Schuit 22 jaar bestaat, en voor haar het allerlaatste jaar bij ’t Gilde. Maar als je sinds je negentiende door de Bergse straten meevaart op de Schuit, is dat toch even slikken. Dus blikken we terug op deze mooie jaren. En gaan we haar tijdens de optocht heel hard uitzwaaien!

De regel is, ben je dertig jaar dan is het tijd om afscheid te nemen van ’t Gilde. En daarom is het dit jaar voor Willemijn van Eekelen en kapitein Sven Schuurbiers het allerlaatste jaar op de Blauwe Schuit.

In de stoet van de Prins

Elf jaar bij ’t Gilde, is absoluut geen gemiddelde. Eerder uitzonderlijk! Willemijn is naast Maureen Mak en Patrick Tebbens pas de derde die de elf jaar volbracht heeft. “Het is zo bijzonder dat je er elf jaar bij zit.” Is er in die elf jaar veel veranderd? “Best wel, natuurlijk de groep met mensen. Maar ik heb ook zulke leuke herinneringen aan vroeger. Zo mochten we helemaal in de beginjaren meelopen in de stoet achter de Prins aan tijdens het Neuzebal. Wij van ’t Gilde met de peddels er achteraan. Iedereen was dan nog helemaal fris. Dan liep je daar met je masker door de zaal, niemand die je ziet, met een publiek vol vrolijke mensen. Dat was zo gaaf!”

gilde-blauwe-schuit

Van benjamin naar oma

Hoe ben je bij ’t Gilde terechtgekomen? “Dat is eigenlijk via de Zeeverkenners gegaan. Dat was in die periode echt de visvijver voor ’t Gilde. Veel mensen van daar zaten erbij. Maar ik was wel één van de jongste. Dan ben je echt nog de benjamin van de groep. Eerst was ik niet de actiefste, maar die rol is in de loop der jaren wel veranderd.” En zo heeft Willemijn veel voor de groep betekend: “Het organiseren van de gildeweekenden is zo super leuk, dat heb wel zes of zeven keer gedaan. Ook heb ik veel gedaan voor het jubileumjaar, natuurlijk omdat ik er het langste bij zit. Doordat ik zoveel regel noemen ze me nu weleens de oma van de groep”, lacht Willemijn.

gilde-blauwe-schuit

Bijzondere chemie

En twee keer ellef jaar op de Blauwe Schuit is reden voor een feestje! “Speciaal voor de oud-leden organiseren we een jubileumavond vol acts, we laten een documentaire zien van de afgelopen jaren en ‘het jubidoeboek’ wordt gepresenteerd.” Wat ga je eigenlijk het meeste missen aan ’t Gilde? “Vooral de groep mensen. Je bent zo snel een groep vrienden. Ondanks dat de groep steeds veranderd is, is de chemie altijd hetzelfde gebleven en dat is zo bijzonder.”

Met een traan en een lach

Moet je voorstellen, elf jaar bij dezelfde groep van alles organiseren, meemaken, delen… Dit moet wel een bijzondere sluiting voor jou worden? “Ieder jaar krijgen we een gildepikkel uitgereikt, vlak voor het Neuzebal. Die draag je heel de Vastenavend, zelfs als je met je bullen op stap gaat. Na het inleveren van de sleutel ga ik mijn gildepikkel voor de laatste keer afgeven. Dat lijkt me wel een heel bijzonder moment, ook wel moeilijk.” En dat kunnen wij ons helemaal voorstellen. Dus laten we morgen met z’n allen maar heel hard zwaaien naar Willemijn om er een onvergetelijke dag van te maken!

gilde-blauwe-schuit

Bergenaar van de week

Vorige week spraken we met Bergenaar Nick van Huffel, dat lees je hier.

nick-van-huffel

Bergenaar Nick werkt overdag met schone en ’s avonds met vieze handen

De geur van polyester komt op ons af als we binnenstappen bij Bouwclub De Leutige Krabben. Hier word...

Ben jij of ken jij iemand die het verdient Bergenaar van de Week te worden? Iemand met een mooi verhaal? Laat het ons dan weten via [email protected].