Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wijkagent Daphne: “Ik heb zwervers, drugs, scholen, verkeer, ondernemers en evenementen”

Door Irma van Schaijk 5 december 2017

Sinds een maandje is Daphne Wansink de (tijdelijke) wijkagent in het centrum van Bergen op Zoom. Na twee jaar wijkagent op de Bergse Plaat te zijn geweest, is het centrum een hele nieuwe uitdaging voor haar.

Op de Bergse Plaat had Daphne het ook prima naar haar zin. “Ik heb daar twee jaar gezeten, dat is voor een wijkagent niet zo heel lang. Maar Ludo Knobel, voorheen wijkagent in het centrum, ging naar Opsporing, dus was er een functie vrij. Heel toevallig kwam ter sprake of het iets voor mij was. En natuurlijk is het wel goed voor mijn ontwikkeling! Toen ze belden dat ik het geworden was, was ik het bijna al vergeten. Ik was echt flabbergasted!”

Leuke ideeën

Werken op de Plaat is heel anders dan werken in het centrum, weet ze. “Er spelen hele andere problemen. Op de Plaat zijn ook wel eens meldingen over drugsdeals, maar in het centrum speelt dat veel meer.” Wijkagenten-in-opleiding Nick van de Rijt en Jesse Smidt nemen de Plaat van haar over. Daphne: “Daar ben ik heel blij mee. Het zijn enthousiaste jongens, die van aanpakken houden en leuke ideeën hebben. Bij hen is de Plaat in goede handen.”

Op de Noordsingel hebben we samen met bewoners metingen gedaan

Rondleiding

Wijkagent zijn van de binnenstad is een pittige klus, vertelt Daphne. “In mijn gebied heb ik basisscholen, middelbare scholen, voortgezet onderwijs, zwervers, drugs, ondernemers, een (tijdelijke) moskee, een nieuwbouwwijk, de Zeeland, evenementen,… daar speelt van alles.” Ze kreeg pas een rondleiding van de voorzitter van ondernemersvereniging Sterck, Leon Videler. “Samen met centrummanager Lily Wierckx, die ook nog maar pas in functie is. Heel leuk, zo leer ik de mensen en het gebied steeds beter kennen!”

Samen meten

De problemen moeten structureel aangepakt worden: “Noodhulp is een tijdelijke oplossing, het is pleisters plakken. De wijkagent moet problemen aanpakken bij de bron. Zwervers bijvoorbeeld: ze ergens wegsturen helpt niet. Er is opvang nodig, hulpverlening. Samen met partners moeten we dat aanpakken.” De politie stuurt steeds meer aan op zelfredzaamheid. “Je kan wel klagen, maar wat kan jij er eigenlijk zélf aan doen? Zo hadden mensen op de Noordsingel bijvoorbeeld veel last van autobestuurders die te hard rijden. Samen hebben we metingen gedaan. De bewoners vonden het hartstikke leuk, er komt zeker nog een vervolg. En voor ons is het ook fijn, want dat geeft een binding tussen bewoners en politie.”

De problemen van de binnenstad

Overlast van zwervers is zeker een probleem in de binnenstad. “In de buurt van de Jumbo en Mediamarkt, maar ook voor en zelfs in winkels. Soms gebruiken ze drugs waar je gewoon bijstaat!” Want ook drugs is een probleem, zegt ze. Hennepkwekerijen, drugsdeals. “Gelukkig hoef ik het niet allemaal alleen te doen, hoor. Er is een basisteam dat mij ondersteunt en zaken aanpakt.”

Ze weet ook dat mensen vaak aarzelen om dingen te melden. “Daarvoor is Melding Misdaad Anoniem (0800-7000) zo ideaal. Dan hoef je geen telefoonnummer, geen naam of adres op te geven. Het is écht anoniem. En wij gaan er ook zeker mee aan de slag. Het enige nadeel is, dat we geen terugkoppeling kunnen geven.”

Wie wordt de volgende Bergenaar van de Week?

Ben jij of ken jij iemand die het verdient Bergenaar van de Week te worden? Iemand met een mooi verhaal? Laat het ons dan weten via [email protected].

adv.