Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tanja doet naast haar fulltimebaan iets héél anders: ‘Het is een uitlaatklep’

Door Emilie Klasen 16 september 2019

Muziek maken, gedichtjes schrijven en foto’s schieten. De 34-jarige Tanja is een creatieve duizendpoot. Want let op: dit alles combineert ze met het moederschap én een fulltime baan als storemanager van een brillenzaak.

Schrijven is een ding dat Tanja het liefst doet. Zo schrijft ze al sinds haar tienerjaren songteksten en vanuit daar is ze ook gedichtjes gaan maken. “In mijn puberteit ben ik gepest en zo kon ik van mij afschrijven. Later toen ik vriendjes kreeg, schreef ik juist weer liefdesgedichten.” Haar gedichten deelt ze sinds begin dit jaar op Instagram onder de naam EigenWijsjes. “Ik heb namelijk twee eigenwijsjes thuis”, zegt ze lachend. Daarmee wijzend naar haar twee kleine kinderen. “Daarnaast is een wijsje ook een gedichtje.”

‘Ik heb twee eigenwijsjes thuis’

Haar droom? “Ik zou nog heel graag een boek schrijven. Een echt verhaal, dus geen dichtbundel. Ik ben al een aantal keer begonnen, maar ik heb het juiste verhaal nog niet gevonden.”

Uitlaatklep

Het schrijven werkt als uitlaatklep voor Tanja. “Ik zet niet alles wat ik schrijf meteen op Instagram, sommige dingen wil ik nog niet met de buitenwereld delen.” Haar onderwerpen zijn divers. Soms vrolijk, soms donkerder. Maar het is altijd haar gevoel dat op papier staat. “De grootste inspiratiebronnen zijn mijn kinderen, daar gaan dan veel gedichtjes over. Maar ik heb bijvoorbeeld een depressie gehad en ook daar heb ik gedichten over gemaakt.” En ander gedicht gaat over Liv, het kindje dat Tanja vijf jaar geleden verloor. “Vijf jaar geleden heb ik een miskraam gehad. Vorig jaar werd ik opeens wakker met een naam in mijn hoofd: Liv. Het gedichtje dat ik toen geschreven heb, is een weerspiegeling van mijn gevoel op dat moment.”

Mensen op de foto zetten

Een andere hobby van Tanja is fotograferen. Of nou ja, hobby … het liep zo goed, dat ze ondertussen haar eigen bedrijfje Memoryshot heeft opgericht. “De aanvragen bleven komen. Ik maak onder andere gezinsshoots, new bornshoots of cakesmash. Het leukste vind ik om de natuur in te gaan en een gezin te fotograferen. Ik wil mensen zo spontaan mogelijk op de foto zetten. Ik ben niet van dat geposeerde, dus ik zorg dat mensen meer met elkaar bezig zijn.” Een bezig bij! Hoe doet ze dit allemaal naast haar baan? “Als de kinderen op bed liggen, dan schrijf ik. In de weekenden en op maandagochtend probeer ik zoveel mogelijk shoots in te plannen.”

Tekst loopt door onder de foto

Muziek maken

Een ander ding waar Tanja veel energie uit haalt is muziek. “Ik heb de afgelopen jaren in bandjes gespeeld. Maar dat ligt nu eventjes stil, al heb ik afgelopen Krabbenfoor nog opgetreden.” Haar idolen zijn Beth Hart en Corinne Bailey Rae. “Hele verschillende artiesten, maar mijn muzieksmaak is ook erg breed. Ik houd van blues, jazz, classic rock, soul … noem maar op!”

Lees ook:

diego terroba kunstenaar

Kunstenaar Diego leeft volgens zijn eigen filosofie: ‘Groots zijn door klein te blijven’

Vormgever, decorateur, art-director, kunstenaar, leraar. Wat kan Diego Terroba eigenlijk niet? Op jo...
sportschool boxen boxschool Kim van MMA Schouteren

Hoe fitgirl Kim van MMA Schouteren jou aan een killerbody helpt

Wil je werken aan een killerbody of zoek je een manier om je energie kwijt te raken? Spreek dan maar...
naomi bergenaar van de week

Naomi maakt toffe illustraties: ‘Ik word geïnspireerd door Aziatische kunst’

Naomi van Heemst (21) is vanaf jongs af aan al bezig met tekenen, tekenen en nog eens tekenen. Niet ...

adv.