Learn from the best: Albert Joosen leert je deze plaatjes schieten!

Door Irma van Schaijk 12 augustus 2018

Maak jij graag foto’s maar zijn jouw plaatjes nog voor verbetering vatbaar? Dan is er eigenlijk maar één optie: learn it from the best. Albert Joosen, dé fotograaf van Bergen op Zoom, start in september weer met zijn cursussen.

Albert maakte jarenlang de allermooiste foto’s van onze stad. Zo is hij onder andere hoffotograaf van de stichting Vastenavend. Inmiddels is hij al even met pensioen, maar dat wil niet zeggen dat hij zijn camera aan de wilgen heeft gehangen. “Veel clubs weten me nog steeds te vinden.”

Gratis werken

Albert begon zijn carrière als letterzetter en lithograaf bij Juten. “Mijn eerste foto was van een bloem en het was meteen bingo. Ik was compleet verkocht aan de fotografie.” Zo leuk vond hij het, dat hij aanbood om elke zaterdag gratis bij Foto Serré te komen werken. “Om te leren. Maar na anderhalf jaar namen ze me al in dienst.” Hij werd er bedrijfsleider, maar het kriebelde steeds meer om voor zichzelf te beginnen. “Ik had geen stuiver, maar een vriend zei tegen me: als het vuur in je brandt, moet je het doen. Dus heb ik de stap maar gewaagd.”

albert joosen

Cursussen

Ook geeft hij nog steeds jaarlijks cursussen. “Er wordt enorm veel gefotografeerd. Vroeger had ik tien collega’s, nu dertigduizend. Maar het niveau is af en toe bedroevend.” Goed fotograferen is volgens Albert helemaal niet zo moeilijk. “Sommige dingen moet je gewoon weten. Hoe je iets moet belichten, hoe je scherp stelt. En vooral: hoe je op een andere manier kunt kijken!”

Dit leer je

De cursus is voor beginners en gevorderden, maar de cursus voor gevorderden is al volgeboekt. “Ik vind het nog steeds verschrikkelijk leuk om te doen. Vooral bij beginners zie je zóveel progressie. En bovendien leer ik er zelf ook van.” Onderdeel van de cursus is camerakennis en deelnemers krijgen diverse opdrachten. En dan leer je zulke plaatjes schieten:

  • Beginners krijgen 16 lessen, om de 14 dagen. Je hebt een camera nodig, maar een eenvoudige is al goed genoeg.
  • Aanvang van de cursus: half september.
  • Locatie: Basisschool Sancta Maria
  • Kosten: 175,-
  • Inschrijven kan via [email protected]

Lees ook:

eric elich nar

11 x de mooiste foto’s van ons narretje, Eric Elich

Deze vastenavend is voor Eric Elich de laatste in zijn rol als nar. En natuurlijk gaan we he...
Irma van Schaijk - Geplaatst op 19 januari 2018
Gertrude_5

Het mooiste plekje van Bergen op Zoom volgens Gertrude van der Linden

Hoe alles in haar leven op haar pad komt, zo heeft Gertrude ook haar eigen moestuin: door he...
Sanne Feenstra - Geplaatst op 22 juli 2018