Maarten Stalpers organiseert een benefietconcert: ‘Dit is de kracht van muziek’

Door Irma van Schaijk 29 maart 2019

Florine Joosse mist een paar vingers. Toch leerde zij zichzelf gitaarspelen. Zo goed zelfs, dat ze regelmatig gevraagd wordt om op te treden. De Bergse Maarten Stalpers haalt haar (en anderen) op 4 april naar Bergen op Zoom, als hij een benefietconcert organiseert voor zijn stichting ‘Meer Mens met Muziek’. 

Maarten is een muzikale duizendpoot. Hij treedt op, maakt cd’s, geeft muzieklessen, schrijft boeken en vindt dan ook nog tijd om zich in te zetten voor ‘Meer Mens met Muziek’. Deze stichting helpt mensen met een beperking met het maken van muziek. Zo regelt de stichting bijvoorbeeld muziekinstrumenten en materialen voor ziekenhuizen, verzorgingshuizen, scholen en andere instanties.

Magic Flute

Onlangs vierde Maarten het 25-jarig bestaan van Muziekstudio Stalpers. “Mensen om mij heen dachten in eerste instantie aan een concert van mijzelf. Goed voor business. Maar dat wil ik niet, ik wil mensen met een beperking een podium geven.” Dus dat wordt het: op 4 april heeft hij diverse bijzondere gasten uitgenodigd voor een concert. Naast Florine komt bijvoorbeeld ook een Gebarenkoor, Dirk Hugens en Martijn Terheijden die op een Magic Flute spelen (een speciaal instrument voor mensen met een beperking), Nicole Adams (overlevende van de Herculesramp) en André Kerver (blind en speelt klarinet).

Rattenvanger

Maarten gelooft dat muziek een helende werking heeft. “Je moet de kracht van muziek niet onderschatten. Onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit, dat kinderen voor, na en tijdens een operatie muziek horen die zij leuk vinden, minder bang zijn en minder pijn voelen.” Voor hem begon het allemaal in Bravis Ziekenhuis. “Ruim twintig jaar geleden viel me op, dat er niet zoveel was voor kinderen in het ziekenhuis. Dus ben ik met wat instrumenten naar de kinderafdeling gegaan, als een soort rattenvanger van Hamelen. Die kinderen genóten!” Langzaam groeide dat uit tot de stichting Meer Mens met Muziek. Inmiddels laat Maarten niet alleen kinderen in het ziekenhuis genieten van muziek, maar ook onder andere mensen met Alzheimer, met autisme en patiënten van revalidatiecentrum Rijndam.

Congres

Wat muziek doet met een mens fascineert hem. “Ik heb er heel veel over gelezen en bezoek regelmatig congressen over dit onderwerp. Daarom is de opbrengst van het concert ook voor de stichting. Zo’n Magic Flute is een prachtig instrument, dat je zonder handen kunt bespelen. Maar het kost wel tweeduizend euro. Om er meer aan te schaffen, kunnen we het geld dus goed gebruiken.” Het benefietconcert is voor hem de aftrap naar een groot congres. “Ik denk aan kraampjes, aan artsen die informatie komen geven. Echt iets groots.”

Benefietconcert

Donderdag 4 april, vanaf 20.00 uur in café Het Zwijnshoofd. Entree is gratis. Wil jij de stichting steunen? Kijk dan hier. En wil je alvast een voorproefje van het optreden van Florine? Dat zie je hier:

Lees ook:

roy vermeij aanbiedingen winkelen bergen op zoom

De grappigste reviews over Bergen op Zoom

Sommige mensen maken er een ware sport van om de meest nutteloze of grappige reviews te schrijven. B...
bevrijding

Dit is het programma van 75 jaar bevrijding Bergen op Zoom

Dit jaar viert Bergen op Zoom dat de bevrijding 75 jaar geleden is. Een mooie gelegenheid om onze vr...
Mom's Kitchen Jazzband

Even voorstellen: dit is de nieuwe Bergse jazzband

Ieder jaar is het opnieuw een feestje met jazzweekend. Een hoop Bergse jazzbands zorgen voor gezelli...

adv.