Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lotte is concertfotografe: ‘Daar stond ik opeens met mijn cameraatje voor Kensington’

Door Emilie Klasen 13 augustus 2019

Lotte Brouwers is doordeweeks als beleidsmedewerker werkzaam bij de gemeente Woensdrecht, maar in haar vrije tijd staat ze als fotografe vooraan bij de meest uiteenlopende muziekoptredens en festivals. Een typisch geval van woman in a man’s world, want een concertfotografe zie je nu eenmaal niet zo veel. 

Laatst stond de blonde fotografe nog bij een optreden van Compact Disk Dummies, een Belgische band met enorm veel pit. Terwijl de jongens springend en dansend op het podium stonden, legde Lotte de sfeer van de avond vast. Het resultaat: rauwe foto’s waar je, zelfs als je niet bij het concert was, merkt hoe hoog het energielevel in de zaal was. En dan te bedenken dat Lotte nog ‘maar’ drie jaar bezig is met het fotograferen van optredens.

Lotte Brouwers
Foto: Lotte Brouwers

Mini-camera op zak en gaan

Lotte: “Al sinds dat ik een jaar of 15 ben, ga ik veel naar concerten. Toentertijd waren het vooral alternatieve optredens van rock- en metalbandjes. Ik nam altijd een kleine compact camera mee en was vaak meer bezig met foto’s maken tijdens het optreden. In die tijd mocht je eigenlijk geen camera meenemen, dus smokkelde ik er altijd eentje mee.” En hoewel ze veel foto’s maakt, doet ze weinig met de beelden. “Ik gebruikte de best gelukte foto als achtergrondje op mijn telefoon. Dat was het.”

‘Ik wist niks van mijn camera, dus automatische stand aan en maar proberen’

Toch besluit ze op een dag een spiegelreflexcamera te kopen. “Die belandde alleen al vrij snel in de kast, ik deed er zo weinig mee. Ook kon ik die camera niet makkelijk meenemen naar optredens, omdat je als bezoeker geen professionele apparatuur mee naar binnen mag meenemen.” Daar houdt fotograferen met de luxere camera voor haar dan ook op. Totdat Lotte vier jaar geleden getagd wordt in een bericht op Facebook. “Voor een technofeestje zochten ze een fotograaf en iemand tagde mij in dat bericht. Toen dacht ik: ‘waarom niet?’ Alleen wist ik niks van mijn camera, ik had hem misschien maar twee keer gebruikt.” Tijdens het feestje zet Lotte de camera op de automatische stand en gaat maar gewoon aan de slag. “Maar ze waren heel blij met de foto’s en ik mocht het als vast klusje blijven doen.”

Fotowedstrijd

“Mijn moeder stimuleerde mij altijd om creatief bezig te zijn, zelf was ze ook altijd erg artistiek. In 2016 is ze overleden, een heftige periode. Twee weken na haar overlijden won ik plotseling een fotografiewedstrijd van Canon. Ik had ooit via Facebook een foto ingestuurd met het idee dat ik toch niks zou winnen.” De prijs: twee dagen op pad met Bart Heemskerk, een van de grootste concertfotografen in Nederland. “Hij is ook de vaste fotograaf van onder andere Kensington en werkt regelmatig voor Armin van Buuren. Het was de tweede keer dat ik echt fotografeerde en opeens had ik de Amerikaanse zanger Anderson .Paak voor de camera. Out of nowhere viel alles op zijn plek. En dat dat juist in zo’n bizarre periode gebeurde, vind ik wel heel bijzonder”

Lotte Brouwers
Foto: Lotte Brouwers

Fotograferen Gebouw-T

Vanaf dat moment gaat ook hier in de regio het balletje rollen. Zo werd Lotte al snel via sociale media benaderd om foto’s te maken tijdens bijvoorbeeld dance events. Daarnaast trekt ze de stoute schoenen aan en vraagt Gebouw-T of ze eens mag fotograferen tijdens een optreden. “Dat mocht, en al vrij snel zat ik in het vaste fotografenteam van het poppodium. Grappig als ik terugdenk aan hoe dat toen allemaal gegaan is.”

Wist je dat …

“Wat veel mensen niet weten, is dat er bij concertfotografie een algemene regel is: three songs, no flash. Dat betekent dat je alleen de eerste drie nummers vooraan mag fotograferen en dat je dus geen flits mag gebruiken. Dat is wel een uitdaging. Je hebt ongeveer tien minuten om voor het podium goede foto’s te maken. Op een festival met verschillende podia en tijdschema’s is het soms rennen geblazen om bij de eerste nummers aanwezig te zijn. Het is dus niet zo dat je 1,5 uur de tijd hebt om op je gemak een foto te maken. Na festivals kom ik thuis met de nodige spierpijn”, lacht Lotte.

Lotte Brouwers
Foto: Lotte Brouwers

Indruk gemaakt

En welke band die ze vastgelegd heeft, is haar het meest bijgebleven? “Dat is lastig! Maar wat ik heel indrukwekkend vond, was toen ik Kensington mocht fotograferen. Dat was zo groots en veel mensen kennen de band natuurlijk. Toen dacht ik wel: ‘hier sta ik dan met mijn cameraatje’. Maar er zijn ook kleinere bandjes, meer underground, waar ik juist kippenvel krijg van de energie die de groep meebrengt. Bijvoorbeeld La Jungle, twee gasten uit Wallonië die knettergek zijn, maar onwijs goeie muziek maken.”

‘Stond ik daar met mijn cameraatje’

Ook heeft ze nog wel een band op haar fotobucketlist staan. “Ik zou wel heel graag de Foo Fighters op de foto zetten. Een band waar ik meerdere concerten van heb gezien. Zij staan altijd met zoveel positiviteit op het podium. Het is misschien niet haalbaar, maar het staat op het lijstje.” Benieuwd naar alle gave beelden die Lotte maakt? Neem dan zeker eens een kijkje op haar Instagram.

Foto: Lotte Brouwers
Foto: Lotte Brouwers
Foto: Lotte Brouwers
Foto: Lotte Brouwers

Lees ook:

gebouw-t-bergen-op-zoom

Bergs mysterie: waar komt de naam Gebouw-T vandaan?

Daar sta je dan. Het optreden in poppodium gebouw-T gaat bijna beginnen en een vriend is nog snel wa...
programma palm parkies handsome poets

Programma Palm Parkies 2019: deze bands treden op

Palm Parkies hoort bij juli en augustus, net zoals het chauvinisme bij Bergen op Zoom past. Zonder h...
gertjan gebouw t

Het mooiste plekje van Bergen volgens Gert-Jan de Koster van Gebouw-T

Natuurlijk, zijn werkplek Gebouw-T is ook heel mooi. Maar Gert-Jan de Koster, directeur van Gebouw-T...

adv.