Lieke en Dennis rennen 168 kilometer door Schotland: ‘Ik huppel nog liever dan ik ren’

lieke dennis coast to coast schotland
Foto: indebuurt

Op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en dan besluiten om deel te nemen aan de Coast to Coast in Schotland. Lieke Gladdines (41) en Dennis Rossen (39) deden het. Dit najaar is het zo ver. Of Lieke echt zo gek is op rennen? Totaal niet. “Ik huppel nog liever.”

Hoe je besluit om een tweedaagse ren-, fiets-, en kajaktocht van het Schotse Narin naar de Isles of Glencoe te ondernemen? Het begon eigenlijk simpel. “Vorig jaar januari ben ik moeder geworden,” vertelt Lieke. “Ik wilde graag weer fit worden na de bevalling. Toen vertelde iemand me dat ik daarvoor bij Dennis moest zijn.”

Als je Dennis om een uitdaging vraagt…

Dennis is personal trainer en zo begon het balletje voor Lieke te rollen. “We trainden twee keer per week en voor ik het wist had ik mijn oorspronkelijke doel behaald,” gaat de Bergse verder. Kortom: ze moest op zoek naar een nieuwe uitdaging. “En als je Dennis om een uitdaging vraagt, duurt het niet lang voor je een antwoord krijgt.”

Meteen die avond stuurde Dennis haar een filmpje van Scotland Coast to Coast. “Zonder er eigenlijk echt naar te kijken zei ik meteen al dat dat een goed idee was,” blikt Lieke met een glimlach terug. En zo begon het duo een paar maanden geleden aan de weg naar Schotland.

Tekst loopt door onder de video.

Lieke vertikte het om te rennen

Of Lieke altijd al zo’n fervent sporter was? Niet perse. Ze had voor ze aan dit avontuur begon in ieder geval een hekel aan rennen. “Ze voetbalt al wel jaren, maar rennen wilde ze niet,” vertelt Dennis lachend. “De eerste trainingen vertikte ze het ook echt. Dan ging ze uit protest huppelen.”

Toch wist de gedreven trainer haar uiteindelijk aan het hardlopen te krijgen. “Het was die dag echt schijtweer,” herinnert Lieke zich. “En toen wilde hij ook nog eens dat ik ging rennen.” Dennis legde haar die betreffende dag vanuit zijn militaire achtergrond een speciale training voor. Daar hoorde een twaalfminutendurende coopertest met een minimum van 2.200 meter bij…

‘Ik was heel kwaad dat ik het moest doen’

“Hij kwam die dag met zo’n big smile binnen dat ik al wist hoelaat het was,” kijkt Lieke terug op die eerste kilometers. “Ik was heel kwaad dat ik het moest doen. Maar ergens halverwege toen ik totaal verregend was, zei hij iets. Dat ik niet naar de grond moest kijken, maar juist naar waar ik naartoe ging. Toen veranderde er iets. Uiteindekijk was ik zo trots dat ik het gedaan had. Ik heb er nog weken tegen iedereen over opgeschept.”

Tekst loopt door onder de post.

Kilometers maken

Inmiddels traint het duo twee tot vier keer per week. “Kilometers maken,” aldus Dennis. “Soms heb je als mens extremiteit nodig om jezelf te overtuigen dat je iets wél kunt. Zie Lieke: eerst niet willen rennen, en nu hebben we er gewoon een ultra runner bij.” Trots op haar is hij zeker. “Ze bewijst dat ze steeds meer aankan. Het enige nadeel is dat ik nu dus mee moet naar Schotland,” grapt hij. “Gelukkig kunnen we het goed met elkaar vinden, zonder vriendschap zou je zo’n uitdaging als Schotland ook nooit aan kunnen gaan.”

Dennis traint al veel wanneer hij met zijn klanten meebeweegt tijdens het lesgeven, voor Lieke ligt dat net iets anders. Zij combineert het trainen voor Schotland met haar fulltime baan en het alleenstaande moederschap voor haar dochtertje. “Gelukkig kan ik alles vrij flexibel indelen. Al is de hele onderneming eigenlijk veel meer dan alleen het combineren van het gewone leven en meer trainen. Het is ook ontspanning, slapen en voeding. Dat heb ik de afgelopen maanden wel geleerd.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Rennen voor Stichting Leergeld

Waar de twee Bergenaren het meteen over eens waren toen ze de Schotse uitdaging aangingen, was dat ze het niet zomaar zouden doen. “Het leek ons tof om iets bijzonders aan onze uitdaging te hangen,” vertelt Lieke. “Daarom zamelen we met onze tocht geld in voor Stichting Leergeld.”

Waarom ze juist deze stichting kozen? “Er zijn zoveel kinderen in onze regio die nergens aan mee kunnen doen omdat ze de financiële middelen niet hebben,” legt Dennis uit. “Eén op de twaalf kinderen in Nederland kan niet meedoen aan buitenschoolse activiteiten. Dat is een schokkend aantal.”

Bergenaren in actie

“We zijn super blij met alle sponsoren en donaties die we tot nu toe al hebben mogen ontvangen,” aldus Lieke. Natuurlijk hoopt het duo dat daar nog meer bijkomt. “De reis en onze spullen zijn geregeld door een aantal sponsoren uit het bedrijfsleven, nu nog hopen op zoveel mogelijk donaties voor Stichting Leergeld.”

Hoe je deze gedreven stadsgenoten kunt helpen om hun doel te behalen? Je kunt doneren of je aanmelden als sponsor via de speciaal opgezette website. En Lieke en Dennis? Die trainen de aankomende maanden nog even door tot het in september zo ver is. “Want zoiets als de Scotland Coast to Coast, dat is echt once in a lifetime,” besluit de Bergse.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Wielerfan Dimitri kijkt uit naar de Vuelta in Bergen op Zoom: ‘De broer van mijn opa is Jan Raas’”

Wielerfan Dimitri kijkt uit naar de Vuelta in Bergen op Zoom: ‘De broer van mijn opa is Jan Raas’

dimitri-mulder-doorkomst-vuelta-bergen-op-zoom
Ga naar “Josiane fotografeert De Kraaijenberg: ‘Soms ben ik verdoofd door de stilte’”

Josiane fotografeert De Kraaijenberg: ‘Soms ben ik verdoofd door de stilte’

josiane de bruin de kraaijenberg bergen op zoom fotografe
Ga naar “Bergenaar Rudie schreef een boek over eenzaamheid bij jongeren: ‘Maar het is ook een hoopvol verhaal’”

Bergenaar Rudie schreef een boek over eenzaamheid bij jongeren: ‘Maar het is ook een hoopvol verhaal’

rudie verbunt alles komt goed

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 7,80 voor € 5”

Alle Coca-Cola, Fanta en Sprite literflessen van € 7,80 voor € 5

  • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

  • Van 14 jul t/m 18 aug
palm parkies evenementen bergen op zoom augustus
Ga naar “Popmonument 2022”

Popmonument 2022

  • 10 september 2022
popmonument bergen op zoompopmonument bergen op zoom
Ga naar “Open Monumentendag Bergen op Zoom”

Open Monumentendag Bergen op Zoom

  • Van 10 sep t/m 11 sep
Lievevrouwestraat gevangenpoort monument open monumentendag bergen op zoomLievevrouwestraat gevangenpoort monument open monumentendag bergen op zoom
Ga naar “Vastenavendbeurs ’t Veldteke”

Vastenavendbeurs ’t Veldteke

  • 24 september 2022
Vastenavendbeurs ’t VeldtekeVastenavendbeurs ’t Veldteke
Ga naar “Burendag Bergen op Zoom”

Burendag Bergen op Zoom

  • 24 september 2022
burendag bergen op zoom