Terug naar school: hier komt de naam van het Mollerlyceum vandaan
Het is van oudsher een van de bekendste scholen in Bergen op Zoom: het Mollerlyceum. De klassieke stijl van een…
Onder het genot van een biertje en in gezelschap van vrienden kreeg geschiedenisleraar Tommy van der Veer (26) een tijd geleden een eureka-moment. Zijn gouden idee? Hij wilde een spel maken voor zijn leerlingen van middelbare school ’t Rijks.
Samen met vrienden speelde Tommy van der Veer een spelletje toen hij met de geniale ingeving kwam: “Hoe zouden mijn leerlingen het vinden als ik een kwartetspel voor ze maak?”, vroeg de docent op ’t Rijks zich af.
Na het borrelavondje met zijn vrienden, legde hij het plan voor aan zijn klas. “Ze reageerden heel enthousiast”, zegt hij. “Het kwartspel wilde ik in het teken laten staan van filosofen. Dit omdat de leerlingen het vaak lastig vinden om de verschillende filosofen uit elkaar te houden. Geschiedenis wil ik op deze manier makkelijker en leuker maken.”
(Tekst loopt verder onder de foto)
Dat Tommy een spel wilde maken, dat stond vast. Wel zat er één grote voorwaarde aan. “Het spel moest educatief zijn. Enthousiast ben ik bestaande spellen gaan ombouwen. Na een kwartetspel over filosofen ben ik aan de slag gegaan met een 30 Secondsspel met geschiedenisbegrippen. In teamverband moet de leerlingen dan de gebeurtenissen uit het verleden raden.”
Het spel van de geschiedenisleraar is bedoeld voor de bovenbouw van de middelbare school. Toch hoopt hij in de toekomst zijn spellenpakket uit te breiden. “Over een tijdje wil ik aan de slag met een variant voor de onderbouw. Dat zullen ongeveer dezelfde spellen zijn, maar dan in een versimpelde vorm.”
(Tekst loopt verder onder de foto’s van het 30 Secondsspel met geschiedenisbegrippen)
Het idee van de leerzame spellen was volgens Tommy zo gemaakt, het produceren ervan nam meer tijd in beslag. “De dag nadat ik het spel bedacht, ben ik ermee aan de slag gegaan. Met de kwaliteit was ik alleen niet tevreden. Het spel moest professioneler worden. Via Facebook ben ik toen bij Jurgen Kwisthout uitgekomen, die uiteindelijk de grafische vormgeving gedaan heeft.”
Uiteindelijk heeft het volgens de geschiedenisleraar een jaar geduurd voordat het spel klaar was. “De grootste uitdaging was een zoektocht naar een goede drukker. In Nederland moet je vaak grote oplages afnemen, dus heb ik het spel in Amerika moeten bestellen.”
(Tekst loopt verder onder de foto)
In samenwerking met middelbare school ’t Rijks is het spel tot stand gekomen. Hoewel de spellen gemaakt zijn voor de school, kan je ze ook via Tommy bestellen. “Verkoop van spellen is zeker een optie. Wanneer mensen interesse hebben, kunnen ze mailen naar [email protected].”
In onze gids
Populaire rubrieken