Kunstenaar Knoest gebruikt afgedankte spullen: ‘Van elke Knoest is er maar één’

Door Redactie indebuurt 13 mei 2019

Kunst gemaakt van verweerde stukken hout, verroeste roostertjes of oude bedrading. Koen van der Steen, als kunstenaar ook wel Knoest genoemd, haalt zijn inspiratie overal vandaan. Strand jutten, brocante ’s afstruinen… Hij is altijd op zoek. “Ik spring zelfs in een vuilcontainer als het moet”, bekent Koen met een grijns.

Tekst: Susanne de Bruin

De kunst die de Bergenaar maakt, kun je het best omschrijven als Arte povera, ook wel armenkunst. Koen begon ermee op 16-jarige leeftijd, toen hij werd opgeleid tot etaleur. “Dat is mijn vak van origine, maar eigenlijk doe ik dat nog steeds in het klein. Het is mijn doel om een stop-effect te creëren”, meent de kunstenaar. “Ik maak sfeerbelevingen, sculpturen en installaties.” De naam ‘Knoest’ voert Koen nu een paar jaar. Het is de merknaam van zijn kunst, maar ook een samentrekking van zijn naam. “Mensen noemen mij ook vaak Knoest”, vertelt hij trots. Zijn kunst is altijd gemaakt van afgedankte materialen. “Het materiaal heeft al een leven gehad en is daardoor uniek. Ik kan nooit precies dezelfde Knoest nóg een keer maken. Van alles is er maar één. Ik wil een schilder of fotograaf niet tekort doen, maar ik kan mijn kunst niet herhalen”, verklaart Koen.

Moeilijk loslaten

Om die reden vindt de kunstenaar het niet gemakkelijk om werk te verkopen. “Ik maak dingen in de eerste plaats voor mezelf, omdat ik het mooi vind”, licht hij toe. Bovendien verdient Knoest niet zijn brood met het kunsten maken; in het dagelijks leven werkt hij met mensen met een verstandelijke beperking. Daarom treedt Koen niet zo op de voorgrond met zijn werk. “Ik vind het veel leuker wanneer iemand me hier thuis onder het genot van een kop thee of glas wijn vertelt welke Knoest hem of haar aanspreekt”, legt hij uit.

Een klik

“Als iemand echt een klik heeft met iets wat ik heb gemaakt, gun ik diegene dat ook. Het blijft altijd een Knoest, wanneer iemand iets koopt, kom ik het ook persoonlijk afleveren en in de ruimte plaatsen”, licht de kunstenaar toe. Soms geeft Koen stukken ook in bruikleen, zoals de grote aalscholver waar wethouder Evert Weys zijn oog op had laten vallen. Dit vanwege een initiatief van het college om ook werk van hedendaagse kunstenaars een plaats te geven op de bestuursafdeling van het Stadskantoor. Begin deze maand overhandigde Koen het aan Weys.

Spelen met schaduw

Knoest is ook onderdeel van Kunstenaarsvereniging Arsis (Kunst & Sociëteit). Binnen die vereniging neemt hij geregeld deel aan projecten en exposities in de galerie aan de Sint Annastraat. “Dat zorgt voor een breder draagvlak, nieuwe projecten en leuke uitdagingen”, vindt Knoest. De eerste Knoest-expositie vond zo’n 17 jaar geleden al plaats in Den Haag. Hij noemde toen de tentoonstelling ‘tevens zijwaards’, je kon de werken letterlijk zowel van voren als van opzij bekijken. “Ik vind het altijd leuk om te spelen met ruimte, diepte en schaduwval’’, legt Koen uit. In Bergen op Zoom zag je zijn werk ook tijdens het Bergs Cultuurfestival en Kunsten in de Monumenten. ‘’Toen was mijn werk te zien in een oude kelder op de Kaai. Er stonden daar zeker 30 van mijn werken”, weet hij nog.

Elk steegje is vertrouwd

Hoewel Bergen op Zoom niet de grote exposities van bruisende wereldsteden heeft, voelt de kunstenmaker zich thuis in zijn stad. “Dit is mijn thuis. Ik heb hier een groot netwerk en veel vrienden. Ik ken hier elk straatje en steegje. Bovendien is de stad altijd in beweging”, vindt Knoest. “Bergen heeft een groot cultureel draagvlak en een rijkdom aan evenementen en historische panden. Daarom woon ik hier graag.”

Lees ook:

koen vos

Bergenaar Koen is vrijwilliger: ‘Van op de bank zitten word je ook maar sloom’

Al vanaf het eerste begin - sinds 2010 - is Koen Vos vrijwilliger bij het Gebouw-T. Hij staat er ger...

Bergenaar Rodney is acteur: ‘In mijn spel ben ik realistisch, maar ook een beetje over de top’

De kans bestaat dat je hem kent als Piccolo Pierre van Hotel La Pucelle. Of misschien heb je hem wel...

Maarten Stalpers organiseert een benefietconcert: ‘Dit is de kracht van muziek’

Florine Joosse mist een paar vingers. Toch leerde zij zichzelf gitaarspelen. Zo goed zelfs, dat ze r...

adv.