Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar Diego leeft volgens zijn eigen filosofie: ‘Groots zijn door klein te blijven’

Door Emilie Klasen 9 september 2019

Vormgever, decorateur, art-director, kunstenaar, leraar. Wat kan Diego Terroba eigenlijk niet? Op jonge leeftijd rolde hij al in het schildersvak en sinds een enorm drukke tijd, kiest hij nu voor zijn grootste passie: eigen schilderijen maken. We spraken af in zijn atelier.

Diego is een druk baasje. Zo is hij elke week deels bezig voor zijn eigen bedrijf, deels geeft hij les op de creatieve vakschool Nimeto in Utrecht en dan is ook hij ook nog bezig met zijn eigen kunst. Toch ziet hij dit als een rustige periode. “Ik ben altijd iemand geweest die heel druk bezig is, maar nu zorg ik dat de boog niet alleen gespannen staat. Eigenlijk heb ik het in 25 jaar tijd nog niet zo rustig aan gedaan als nu.”

Let’s start from the beginning 

Hoe is de kunstenaar ooit begonnen? “Ik was jaar of negen toen ik op tekenles ging. Die drang om dingen te maken heb ik altijd al gehad”, legt Diego uit. “Na de basisschool ben ik begonnen op de lts schilderen. Daar is mijn basis gevormd. Zo leerde ik natuurlijk schilderen, maar ook welke voorbehandeling je bij een muurschildering moet toepassen, wat voor verf je het beste kan gebruiken en meer. ” Daarna komt de kunstenaar bij vliegtuigonderhoudsbedrijf Fokker terecht voor een interne opleiding vliegtuig spuiten. In de avonduren volgt hij nog een opleiding tot vakman- en restauratieschilderen.

Foto: Diego Terroba
Foto: Diego Terroba
Foto: Diego Terroba

Bedrijf in de Gouden Gids

Nadat Fokker failliet gaat, krijgt Diego het idee om als decorateur aan de slag te gaan. Hij pakt een Gouden Gids erbij, ziet een bedrijf in Rotterdam staan en rijdt ernaartoe. “Toen ik solliciteerde, wist ik niet eens wat voor bedrijf het precies was”, lacht hij. Het blijkt een bedrijf te zijn dat zich specialiseert in grote bioscoopschilderingen en decorstukken. “Daar heb ik écht leren schilderen: dieren, portretten, landschappen en meer.”

Man met de hamer

Na een aantal jaar te hebben gewerkt onder een baas, besluit de duizendpoot om voor zichzelf te beginnen. “Voor ik het wist had ik op mijn 23ste al vijf man personeel in dienst. Ik groeide veel te snel en was op een gegeven moment alleen nog maar bezig met projecten begeleiden en offertes maken.” Het is een drukke tijd voor Diego, te druk. Op zijn 27ste is het klaar. “De man met de hamer kwam langs en ik kreeg een heftige burn-out. In 2007 ben ik teruggegaan naar de basis en heb ik besloten om in mijn eentje door te gaan.” Zijn nieuwe filosofie: groots zijn door kleins te blijven.

Foto: Diego Terroba
Foto: Diego Terroba
Foto: Diego Terroba

Stukken voor dierentuinen en pretparken

Hoewel de Bergenaar jarenlang met enorm veel plezier en passie decorstukken heeft gemaakt voor onder andere Blijdorp en de Efteling, besluit hij een aantal jaar geleden om de boeg om te gooien. “Op een gegeven moment vroeg ik me af waarom ik nog in deze markt wilde blijven. Het is heel mooi wat je maakt, maar uiteindelijk maak je altijd wat een ander wilt en is het pas goed als een ander dat zegt. Ook zijn de deadlines vaak niet realistisch. Ik krijg tegenwoordig veel meer voldoening uit het lesgeven. Het stokje door te geven en mijn kennis over te dragen aan de nieuwe generatie. Ook ben ik begonnen met kunst, mijn eigen schilderijen waar ik zelf bepaal of het goed is en in welk tempo ik iets maak. Zolang ik er blij mee ben, is het goed.”

Knalt van het doek af

Het is nu zo’n drie jaar geleden dat Diego begonnen is met de opvallende collectie. Hij legt uit: “Het oorspronkelijke idee was om tien schilderijen in dit kleurenpalet te maken. Ik wil dat mijn werk van het doek af klapt en dit zijn echt powerkleuren. Voordat ik het wist was ik al klaar, terwijl ik nog zoveel ideeën had. Dus nu maak ik dertig doeken. Mijn stijl wordt steeds herkenbaarder en stabieler.” Komen de schilderijen je bekend voor? Dat kan. Ze zijn namelijk ook te zien in de clip van rappers Gers Pardoel en Kingsize.

Op de planning

Je eigen pad volgen loont. Zo is Diego een paar maanden geleden benaderd door Carlo E. Naldi, een kunstagent uit Zwitserland. Of hij een solo-expositie wil houden met zijn collectie schilderijen in een kunstgalerie in Genève: St’Art Gallery. Van 15 oktober 2019 tot 15 januari 2020 is zijn werk te bewonderen in het buitenland. Ook tof: diezelfde agent is als exclusief agent voortaan de enige die het werk van Diego mag verkopen. “Nu eerst de expositie en daarna zien we wel!”

Lees ook:

naomi bergenaar van de week

Naomi maakt toffe illustraties: ‘Ik word geïnspireerd door Aziatische kunst’

Naomi van Heemst (21) is vanaf jongs af aan al bezig met tekenen, tekenen en nog eens tekenen. Niet ...
hans arnold intratuin

Hans werkt al 40 jaar bij de Intratuin Halsteren: ‘Voor mij is het een tweede thuis geworden’

Het zó naar je zin hebben, dat je al veertig jaar bij hetzelfde bedrijf werkt. Je hoort het niet vaa...
jack Voedselbank bergen op zoom

Jack van de voedselbank in Bergen op Zoom: ‘Alleen een hand ophouden accepteren wij niet’

Wat weet jij eigenlijk van de voedselbank? Het klinkt als een vraag uit het televisieprogramma De Sl...

adv.