Loes en Maarten begonnen een tuinderij voor Bergenaren: ‘Het is bizar hoe goed het loopt’
Duurzaam groenten verbouwen zoals in de Netflix documentaire The Biggest Little Farm, maar dan om de hoek in Bergen op…
Toeval. Dat is hoe Kim Elzakkers (26) bij de Bergse Stadreuzen terecht kwam. Inmiddels liep ze al tien keer mee met een reuzenstoet in binnen- en buitenland. Dit jaar is ze voor het eerst – en de enige – vrouwelijke drager in de internationale reuzenstoet die 19 juni door onze straten trekt. “Waar je ook komt, het is altijd feest.”
Net als zoveel studenten, wilde Kim vijf jaar geleden een weekendje naar huis vanaf haar studie communicatie en multimedia design in Amsterdam. “Toen ik belde, zeiden mijn ouders dat ze dat weekend weggingen met de reuzen”, vertelt de Bergse. “Ik had er nooit bij stilgestaan dat ze daar lid van waren. Ze vroegen of ik ook meeging. Dat deed ik, en de rest is geschiedenis.”
De leden van de Bergse Stadsreuzen trekken regelmatig naar het buitenland om deel te nemen aan internationale events. Tijdens een van die reizen, merkte Kim dat ze meer wilde dan alleen een van de dames zijn die de parade aanvult. “Na twee of drie stoeten zaten we in de bus, op weg naar een ander dorp in België, en kwam de vraag dat Marieke een nieuwe drager nodig had. Ik opperde meteen of het niet leuk was als dat dan een vrouw zou zijn, want vrouwelijke dragers waren er nog niet. Toen mocht ik het proberen en liep ik in België mijn eerste stoet als minireus.” Inmiddels is Kim ook in Frankrijk geweest, Spanje staat volgend jaar op de planning.
Tekst loopt door onder de foto >
Waar de grote stadsreuzen iedere tien minuten van drager wisselen, is dit bij de kleine reuzen niet zo. Gemiddeld drie keer per jaar hijst Kim de bijna vijfentwintig kilo wegende Marieke over zich heen voor een stoet. “In het begin denk je dat het wel meevalt, maar na halfuur of als je stilstaat, dan ga je het gewicht wel voelen”, bekent ze.
Het verhaal van de personages Marieke en haar broertje Toontje is bijzonder. “Jan metten Lippen en Trui van de Toren kent iedereen”, legt Kim uit. “Natuurlijk had Jan in het echte leven het nodige nageslacht, maar als reus had hij nog geen kinderen. Toen het bestuur jaren geleden besloot dat de reuzen een gezin konden vormen, zijn Toontje en later Marieke erbij bedacht.”
Tekst loopt door onder de foto >
Volgens de gepassioneerde drager zijn de minireuzen een echte aanvulling op het geheel van imposante stadsreuzen. “Ik heb vroeger toen ik klein was als zoveel kinderen ook jankend bij zo’n grote pop gestaan, ze zijn best indrukwekkend. De kleinere reuzen zorgen voor interactie, je ziet kinderen echt opbloeien als je een dansje met ze doet of een boks geeft. Voor de grote reuzen moet je vooral sterk zijn, maar voor de kleintjes moet je echt feeling hebben.”
Het net Vastenavend, maar dan in de zomer
Het personage van Marieke en de interactie tijdens de stoet zijn niet het enige dat Kim zo enthousiast maakt over de Bergse Stadsreuzen. “De sfeer onderling is superleuk. We dragen de geschiedenis van Bergen op Zoom uit. Veel jongeren vinden dit niet cool of stoer, maar we drinken na de stoet net zo goed een biertje of zetten de boel op stelten met de reuzenband. Eigenlijk is het net Vastenavend, maar dan in de zomer. Iedereen is van harte welkom om mee te doen. Kortom: wil je de volgende reuzenstoet ook meelopen, meld je dan vandaag nog aan.”
In onze gids
Populaire rubrieken