Wat leuk: Bergse Karlijn leest in quarantainetijd kinderverhalen digitaal voor

Karlijn leest voor
Foto: Karlijn Leest Voor

Door alle maatregelen moeten niet alleen volwassenen zoveel mogelijk thuisblijven, ook de kinderen gaan niet meer naar school. In het begin is dat natuurlijk nog allemaal leuk en spannend, maar na een paar weken kan dit gaan vervelen. Gelukkig worden er allerlei dingen verzonnen om de kleintjes bezig te houden. De Bergse Karlijn had ook zo een topidee. Ze leest inmiddels al een maand lang kinderen digitaal voor.

“Ik werk normaal gesproken op een cruiseschip en was net terug van een contract van vier maanden en dus klaar om van mijn vakantie te gaan genieten, samen met vrienden en familie”, vertelt Karlijn. “Dat ging dus helaas niet door en ik vond het vooral erg vervelend dat ik daardoor ook mijn neefjes en nichtjes niet kon zien.” Maar uit deze vervelende situatie kwam wel een erg leuk idee voort.

Een goed idee

“Omdat ik het altijd leuk vind om voor te lezen, leek het me leuk om dat voor hen te doen. In eerste instantie gewoon via een videogesprek. Een vriendin van me stelde toen voor dat het nog leuker was als ik dat online zou doen op Facebook en dat het zeer welkom zou zijn, zowel voor de kinderen als voor hun thuiswerkende ouders.” Dat leek Karlijn ook een goed idee. “Toen heb ik dus besloten 2 keer per dag voor te lezen op Facebook en inmiddels zijn we al meer dan een maand en zo’n 230 verhalen verder.”

‘Ik heb zelfs bloemen ontvangen als bedankje voor het initiatief, echt hartverwarmend’

Hartverwarmend

Dat het haar in dank afgenomen wordt, is duidelijk uit de reacties die ze krijgt van de kijkers. “Het is echt heel bijzonder hoeveel leuke en lieve reacties ik heb ontvangen”, zegt Karlijn. “De kinderen luisteren graag naar de verhalen en de ouders zijn blij dat hun kinderen twee keer per dag een half uurtje leuke afleiding hebben en zij een momentje voor zichzelf hebben. Ik heb zelfs bloemen ontvangen als bedankje voor het initiatief, echt hartverwarmend.”

Opgaan in een verhaal

Als je zo dedicated bezig bent met het voorlezen van kinderverhalen, dan moet je er zelf natuurlijk ook wel plezier uithalen. “Het allerleukste vind ik dat ik helemaal in een verhaal kan opgaan en mijn eigen invulling kan geven aan hoe ik een verhaal vertel. Vaak doe ik dat vol overgave met verschillende stemmen en typetjes en ik beleef er zelf dan ook veel plezier aan.”

Wijze lessen

Maar dat is niet het enige wat Karlijn zo leuk vindt aan het voorlezen. “De kinderboeken staan niet alleen vol met de meest grappige, fantasierijke en soms zelfs spannende en ontroerende verhalen, ze bevatten heel vaak ook een wijze les. Verder denk ik dat we voorlezen niet mogen onderschatten; het is heel goed dat kinderen hun eigen verbeelding en fantasie gebruiken bij een verhaal.”

(De tekst loopt door onder de Facebookpost)

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

De collectie boeken

Als je twee keer per dag voorleest, heb je wel een hele grote collectie boeken nodig om dat tempo te blijven volhouden. Gelukkig krijgt ze hulp uit verschillende hoeken. “Nadat ik op Facebook een oproep had geplaatst, ben ik door heel veel mensen benaderd van wie ik boeken heb mogen lenen. Sommige heb ik zelfs gekregen”, vertelt Karlijn. “Verder heb ik boeken opgehaald op verschillende adressen, er zijn boeken afgegeven en zelfs per post bezorgd.” En ook buiten onze stad wordt haar actie opgemerkt. “Toevallig ben ik net benaderd door Fiep Amsterdam en krijg ik deze week van hen een aantal hele leuke exemplaren.”

Even afwachten

Het lijkt Karlijn dan ook hartstikke leuk om door te gaan met het voorlezen, ook als het ‘normale’ leven weer hervat wordt. “Dat hangt uiteraard af van wanneer ik weer kan gaan varen. En natuurlijk ook of er nog animo is vanuit de kinderen, en hun ouders, zodra alles weer normaal wordt. Wellicht kan ik straks nog een keer per dag voorlezen om 19.00 uur. Ik moet maar even afwachten hoe dat loopt.”

Nieuwsgierig?

Lijkt je dit nu hartstikke leuk voor de kleintjes? Dan kan je maar liefst twee keer per dag terecht op de Facebook van Karlijn Leest Voor. De eerste voorleesronde begint om 14.00 uur en de tweede keer begint om 19.00 uur. Je kan natuurlijk ook alle video’s op een later tijdstip terugkijken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Carla en Janine zijn al 63 jaar vriendinnen: ‘We kunnen goed samen huilen, maar lachen nog beter’”

Carla en Janine zijn al 63 jaar vriendinnen: ‘We kunnen goed samen huilen, maar lachen nog beter’

Ga naar “Bergenaar Vincent doet mee aan De Bodyguard: ‘Ik dacht, die bellen toch nooit’”

Bergenaar Vincent doet mee aan De Bodyguard: ‘Ik dacht, die bellen toch nooit’

vincent verheugt de bodyguard tv programma.j
Ga naar “De zomer van Bergenaar Kelly: ‘We gingen met zijn tweeën weg en kwamen met zijn drieën terug’”

De zomer van Bergenaar Kelly: ‘We gingen met zijn tweeën weg en kwamen met zijn drieën terug’

kelly zomer van ons leven

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,89”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,89

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74”

Alle Kruidvat vitaminen, mineralen en supplementen van € 4,98 voor € 3,74

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Ellef Ellef”

Ellef Ellef

 • 11 november 2022
geit 11-11 geitje geit van mie d'n os bleekveld krans bleekveldje vastenavend elluf elluf prins
Ga naar “Maand van de Geschiedenis”

Maand van de Geschiedenis

 • Van 1 okt t/m 31 okt
verborgen vesting generaal menno van coehoorn oorlog vesting vestingswerken ondergronds gangen
Ga naar “Door de bril van Annie M.G.”

Door de bril van Annie M.G.

 • Van 7 okt t/m 8 okt
Ga naar “Hallo Venray in De Waterput”

Hallo Venray in De Waterput

 • De Waterput
 • 8 oktober 2022
Ga naar “Food La Route”

Food La Route

 • 4 november 2022
food la routefood la route