Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat leuk: Bergse Karlijn leest in quarantainetijd kinderverhalen digitaal voor

Door Frits Klasen 25 april 2020

Door alle maatregelen moeten niet alleen volwassenen zoveel mogelijk thuisblijven, ook de kinderen gaan niet meer naar school. In het begin is dat natuurlijk nog allemaal leuk en spannend, maar na een paar weken kan dit gaan vervelen. Gelukkig worden er allerlei dingen verzonnen om de kleintjes bezig te houden. De Bergse Karlijn had ook zo een topidee. Ze leest inmiddels al een maand lang kinderen digitaal voor.

“Ik werk normaal gesproken op een cruiseschip en was net terug van een contract van vier maanden en dus klaar om van mijn vakantie te gaan genieten, samen met vrienden en familie”, vertelt Karlijn. “Dat ging dus helaas niet door en ik vond het vooral erg vervelend dat ik daardoor ook mijn neefjes en nichtjes niet kon zien.” Maar uit deze vervelende situatie kwam wel een erg leuk idee voort.

Een goed idee

“Omdat ik het altijd leuk vind om voor te lezen, leek het me leuk om dat voor hen te doen. In eerste instantie gewoon via een videogesprek. Een vriendin van me stelde toen voor dat het nog leuker was als ik dat online zou doen op Facebook en dat het zeer welkom zou zijn, zowel voor de kinderen als voor hun thuiswerkende ouders.” Dat leek Karlijn ook een goed idee. “Toen heb ik dus besloten 2 keer per dag voor te lezen op Facebook en inmiddels zijn we al meer dan een maand en zo’n 230 verhalen verder.”

‘Ik heb zelfs bloemen ontvangen als bedankje voor het initiatief, echt hartverwarmend’

Hartverwarmend

Dat het haar in dank afgenomen wordt, is duidelijk uit de reacties die ze krijgt van de kijkers. “Het is echt heel bijzonder hoeveel leuke en lieve reacties ik heb ontvangen”, zegt Karlijn. “De kinderen luisteren graag naar de verhalen en de ouders zijn blij dat hun kinderen twee keer per dag een half uurtje leuke afleiding hebben en zij een momentje voor zichzelf hebben. Ik heb zelfs bloemen ontvangen als bedankje voor het initiatief, echt hartverwarmend.”

Opgaan in een verhaal

Als je zo dedicated bezig bent met het voorlezen van kinderverhalen, dan moet je er zelf natuurlijk ook wel plezier uithalen. “Het allerleukste vind ik dat ik helemaal in een verhaal kan opgaan en mijn eigen invulling kan geven aan hoe ik een verhaal vertel. Vaak doe ik dat vol overgave met verschillende stemmen en typetjes en ik beleef er zelf dan ook veel plezier aan.”

Wijze lessen

Maar dat is niet het enige wat Karlijn zo leuk vindt aan het voorlezen. “De kinderboeken staan niet alleen vol met de meest grappige, fantasierijke en soms zelfs spannende en ontroerende verhalen, ze bevatten heel vaak ook een wijze les. Verder denk ik dat we voorlezen niet mogen onderschatten; het is heel goed dat kinderen hun eigen verbeelding en fantasie gebruiken bij een verhaal.”

(De tekst loopt door onder de Facebookpost)

De collectie boeken

Als je twee keer per dag voorleest, heb je wel een hele grote collectie boeken nodig om dat tempo te blijven volhouden. Gelukkig krijgt ze hulp uit verschillende hoeken. “Nadat ik op Facebook een oproep had geplaatst, ben ik door heel veel mensen benaderd van wie ik boeken heb mogen lenen. Sommige heb ik zelfs gekregen”, vertelt Karlijn. “Verder heb ik boeken opgehaald op verschillende adressen, er zijn boeken afgegeven en zelfs per post bezorgd.” En ook buiten onze stad wordt haar actie opgemerkt. “Toevallig ben ik net benaderd door Fiep Amsterdam en krijg ik deze week van hen een aantal hele leuke exemplaren.”

Even afwachten

Het lijkt Karlijn dan ook hartstikke leuk om door te gaan met het voorlezen, ook als het ‘normale’ leven weer hervat wordt. “Dat hangt uiteraard af van wanneer ik weer kan gaan varen. En natuurlijk ook of er nog animo is vanuit de kinderen, en hun ouders, zodra alles weer normaal wordt. Wellicht kan ik straks nog een keer per dag voorlezen om 19.00 uur. Ik moet maar even afwachten hoe dat loopt.”

Nieuwsgierig?

Lijkt je dit nu hartstikke leuk voor de kleintjes? Dan kan je maar liefst twee keer per dag terecht op de Facebook van Karlijn Leest Voor. De eerste voorleesronde begint om 14.00 uur en de tweede keer begint om 19.00 uur. Je kan natuurlijk ook alle video’s op een later tijdstip terugkijken.

Lees ook:

bord te koop bergen op zoom

Binnenkijken bij de kleinste koopwoning in Bergen op Zoom

De Bergse woningmarkt kent woningen in alle soorten en maten; van vrijstaande villa's aan de rand va...
konijnen asiel

Onderdak gezocht voor dit konijnengezinnetje

Het asiel zit vol met konijntjes die een nieuw huis zoeken. Zo ook deze schatjes, wiens namen grappi...
Harmonie Concordia Claudia de Breij

Harmonie Concordia ontroert Claudia de Breij

Vorig jaar april speelden de leden van Harmonie Concordia uit Bergen op Zoom nog mee tijdens de thea...

adv.