Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Karin maakt schilderijen vol kleurexplosies: ‘Ik dacht: heb ik dit gemaakt?!’

Door Emilie Klasen 29 november 2019

Kom je binnen in het atelier van Karin van de Looij, dan valt er meteen iets op: de explosie aan kleurgebruik. Vanaf 8 december hangt een deel van haar werk in Brasserie La Pucelle naast het Markiezenhof. Extra leuk: de kok maakt in januari speciale gerechten geïnspireerd op enkele schilderijen. 

Begint Karin met een schilderij, dan is het ook voor haar zelf altijd een verrassing wat de uitkomst gaat zijn. Wat wel terugkomt in al haar schilderijen is het gebruik van felle kleuren. Niet gek dus dat de kunstenares tijdens het afstuderen aan de Belgische kunstacademie, zo’n zeven jaar geleden, een speciale aantekening kreeg voor haar kleurengebruik.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Voordat ze aan de academie begon, volgde Karin naast haar baan al langer workshops schilderen en schilderlessen. Voor haar schilderijen gebruikt ze voornamelijk aquarel, olieverf op waterbasis of acrylverf. Naast vrij werk, maakt ze in opdracht ook speciale abstracte schilderijen met as van overledenen. De verf wordt gemengd met de as van de geliefde of dieren en zo blijft de overledene altijd op een bijzondere manier aanwezig in huis.

Expositie La Pucelle

Een deel van haar kleurrijke schilderijen is binnenkort in La Pucelle te bewonderen. Vanaf zondag 8 december tot na de Vastenavend hangen hier veertien werken die Karin persoonlijk heeft uitgekozen. “Ik ben laatst even gaan kijken om te zien hoe alles hing en het was erg mooi. Ik werd er zelfs emotioneel van en dacht: heb ik dit gemaakt?”

‘De kok maakt gerechten die geïnspireerd zijn op mijn schilderijen’

Het is de tweede keer dat Karin’s schilderijen te zien zijn in de brasserie in het Markiezenhof. Een aantal jaar geleden exposeerde de Halsterse al eens met haar werken op deze plek. “Die tentoonstelling is toen zo goed bevallen, we waren allebei enthousiast.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Walking art dinner 

Dit keer hangen er niet alleen maar kunstwerken, ook maakt de kok op basis van vijf van Karin’s schilderijen speciale gerechten: een walking art dinner. Tijdens het diner, dat medio januari wordt georganiseerd, legt Karin haar werken uit en serveert de kok van de brasserie zijn gerechten geïnspireerd op de kunstwerken.

Mensen in het echt verbinden

De expressieve Halsterse is niet alleen druk met schilderen, ook met mensen in het echt verbinden. Karin is namelijk al ruim 20 jaar actief als BABS, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en dat doet ze met onwijs veel plezier. “Hierdoor krijg ik ook weer inspiratie voor mijn werk. Je komt met zoveel verschillende mensen in contact, het is iedere keer een totaal ander sfeer.”

Lees ook:

winkeletalages vroeger Bergen op Zoom. 

Toen in: gluren door ramen van oude winkeletalages in Bergen op Zoom

Tijdens de koudere dagen van het jaar is er niets leuker dan gluren in de warme en gezellige etalage...
wim ligtenberg soep soepproject bakfiets

Mooi! Wim maakt met zijn soepproject kans op titel Brabander van het Jaar

Dat is gaaf! Wim Ligtenberg is in de race voor de titel Brabander van het Jaar. De Bergenaar rijdt w...
tatoeages

Stadsliefde vereeuwigd op je lijf: 7 x Bergse tattoo’s

Wij houden van onze stad en laten dat maar wat graag aan de rest van Nederland weten. En sommige Ber...

adv.