Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Judith deelt haar ervaringen als jonge moeder: ‘Ik ben relaxter geworden’

Door Emilie Klasen 13 januari 2020

De Bergse Judith Keijsers (24) is moeder van de eenjarige Macey en een tweede kindje is on the way. Op haar Instagrampagina en in haar blogs deelt ze de mooie, maar ook de minder mooie kanten van het moederschap. “Door mijn ervaringen te delen met andere moeders, kreeg ik rust in mijn hoofd.”

“Na mijn eerste bevalling liep ik een postnatale depressie en een angststoornis op. Ik merkte dat mensen in mijn omgeving het lastig vonden om me te begrijpen. In het begin zeiden ze soms: ‘ach, stel je niet aan’. Dat vond ik vreselijk, want ik wist zelf niet eens wat me overkwam. Daardoor raakte ik mezelf helemaal kwijt. Ik dacht dat ik de enige was. Mijn psycholoog zei dat ik het van me af moest gaan schrijven. Ik besloot dat online te doen en het pakte alleen maar positief uit. Zo kreeg ik honderden berichtjes van andere moeders die hetzelfde meemaakten of hadden meegemaakt. Die herkenning was ontzettend fijn.”

“Ik wilde het taboe doorbreken”

Delen van haar verhaal

De jonge moeder geeft aan: “Er heerst een grote taboe op dit soort dingen. Dat wilde ik doorbreken en het is aardig gelukt. Inmiddels ben ik wel genezen, al zal het nooit helemaal weggaan denk ik. Ik raak nou eenmaal sneller in paniek. Maar ik vind het fijn om op deze manier anderen te helpen die hetzelfde doormaken. Laten weten dat ze niet alleen zijn en zich absoluut niet te hoeven schamen.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Judith Keijsers
Foto: Judith Keijsers

Ervaringen op sociale media

Judith deelt haar verhalen op Mamaplaats, een plek waar meerdere moeders hun verhaal online zetten. “Na mijn bevalling heb ik een verhaal gedeeld op Mamaplaats en inmiddels zit ik in hun influencer netwerk. Daar krijg ik de kans om mijn ervaringen te delen en leer ik nog meer moeders en verhalen kennen.”

Eerste vs. tweede zwangerschap

Judith is momenteel in verwachting van haar tweede kindje. Deze zwangerschap is toch wel heel anders voor de jonge moeder. “De eerste zwangerschap verliep geheel zonder kwaaltjes eigenlijk. Toen was het allemaal nieuw en ook onverwachts. Nu vind ik het enger. Wel denk ik dat ik door mijn doorgemaakte angststoornis sneller alle pijntjes op merk. Die had ik hoogstwaarschijnlijk bij Macey ook, maar nu let ik daar, onbewust, meer op.”

“Op een gegeven moment woog ik nog maar 48 kilo”

“Ik was in het begin ook erg misselijk, viel veel af en woog nog maar 48 kilo. Niet heel veel dus! Langzaam gaat het beter en zit ik ook weer op een gezond gewicht. Verder weet ik gewoon wat ik kan verwachten. Ook qua bevalling. Ik hoop in ieder geval dat het deze keer wat sneller gaat, mijn vorige bevalling duurde namelijk 20 uur. Inclusief rugweeën, pijnlijk!”

(Tekst loopt door onder de foto)

Judith Keijsers
Foto: Judith Keijsers

Genieten, genieten, genieten

De les die Judith heeft geleerd van het moederschap, is genieten. “Dat is écht het belangrijkste en iets wat ik niet altijd gedaan heb. Ik stress veel te veel! Het huis moet schoon zijn, ik moet boodschappen doen, de was en de strijk liggen er nog en dan moet ik ook nog koken. Dat heb ik afgeleerd en nu heb ik zoiets van: laat maar lekker gaan. Gewoon relaxed, geen stress. Er is tijd genoeg.”

Lees ook:

marloes veneman

Leuk volgens local Marloes: ‘Dit is de meest fotogenieke straat in Bergen op Zoom’

De allerleukste, tofste en gezelligste plekjes in de stad? Die leer je kennen door echte locals. Daa...
babynamen bergen op zoom

Hoera, zwanger! Hier regel je kraamzorg in Bergen op Zoom

Dat is nog eens bijzonder, een groeiende baby in je buik. Naast allerlei leuke dingen (lees: kleertj...
bekende Bergenaren

Tot na de break! Deze bekende Bergenaren speelden in reclames

Bekende Bergenaren, we hebben er genoeg! Zo schreven we in het verleden al diverse artikelen over, v...

adv.