Jeroen van Wijk: ‘Het prins-zijn is als een jas die steeds beter gaat zitten’

Door Irma van Schaijk 22 februari 2019

Samen met Kees Becht is Jeroen van Wijk de langstzittende prins: dertien jaar. “Maar ik stop er nog niet mee”, lacht Jeroen. “Dat zou niet goed zijn voor ’t feest, nu Eric vorig jaar gestopt is en Joost en Dennis er pas een paar jaar bezig zijn. Bovendien: ik vind het nog steeds ontzettend leuk om te doen. Eigenlijk is het als een jas die steeds beter gaat zitten.”

Dertien jaar geleden trok Jeroen als Nilles III voor ’t eerst zijn prinsenpak aan. “Natuurlijk had de geheime commissie me helemaal voorbereid. Maar dan nog: je moet het gewoon beleven. Achteraf bekeken wist ik toen nog niet de helft!”

Hart in mijn keel

Spannend vond hij het wel. “Pff, die eerste intocht. We hadden toen een prinsenwagen met zevenmijlslaarzen. Dus ik moest -letterlijk- in die schoenen stappen. Vervolgens kijkt de hele stad naar je en ben jij het middelpunt van het feest. Wat ik misschien nog wel spannender vond, was die eerste kindervastenavend. Nog steeds: op het moment dat de ramen van het stadhuis opengaan, en ik zie al die mensen op de Grote Markt, dan zit mijn hart wel even in mijn keel. Maar zodra ik de eerste zin heb gezegd en ik hoor al die kullekes roepen, dan is het over.”

Goeje bééne

Voor hemzelf is er in dertien jaar ook het een en ander veranderd. Jeroen heeft zijn eigen bedrijf INQ events en is vader van twee kinderen. “Die kinderen maken Vastenavend nog vele malen bijzonderder. Vorige week ben ik bij mijn dochtertje Bo in de klas geweest. Allemaal kleuters, nog heel klein dus, maar ze vonden het prachtig. Thuis oefen ik samen met Bo het vastenavendliedje. Prachtig om zo’n klein meisje te horen zeggen: ‘goeje bééne’, met zo’n echte Bergse tongval.” Met Sinterklaas stond hij op de school om samen met andere muzikanten de Sint muzikaal in te halen. “Superleuk. Dat mis ik wel een beetje: spelen met de dweilband. Als je prins bent, word je toch gestuurd door een agenda die iemand anders maakt. Een leutige agenda, dat wel, hoor.”

Dat snijdt erin

Ook na dertien jaar speelt hij zijn rol nog met hart en ziel. “Eigenlijk is prins-zijn geen rol, je moet het gewoon zijn. Ons doel is, de vastenavend te brengen waar het hoort. Dat is druk, ja, in vier weken leggen we zo’n honderd bezoeken af. Soms 17 op één dag, dat is flink doorwerken. Maar we gaan bijvoorbeeld ook naar het Hospice en daar nemen we echt de tijd voor.” Hij is even stil. “Dan sta je bij mensen die enorm van Vastenavend houden en die weten dat dit hun laatste keer is. Dat snijdt erin, hoor. Als ik het nu vertel, voel ik het weer.”

Ermee stoppen

Heeft hij na dertien jaar een einddatum in zijn hoofd? “Ja, dat wel. Dat wordt in de Pèèrse ook weleens besproken. Maar die verklap ik nog niet!” En met een big smile: “Laten we maar zeggen dat ik over de helft ben! Ik krijg er nog steeds meer energie van dan het vraagt, dus dan zit het wel goed.”

Lees ook: 

mazairac

[VIDEO] Unieke film uit 1952 gevonden in de vastenavendarchieven

De archieven van de Stichting Vastenavend zitten boordevol prachtige foto's en filmpjes. En soms wor...
vastenavendwandeling

9 x superleuke activiteiten tijdens de voorjaarsvakantie in Bergen op Zoom

De voorjaarsvakantie staat voor de deur en met dit weer krijg je er helemaal zin in. Wij zochten alv...
vastenavendwandeling

[VIDEO] Deze toffe weetjes ontdek je tijdens een vastenavendwandeling

Denk je dat je alles weet over de Bergse Vastenavend? Toch word je misschien verrast tijdens een vas...
bergse dumphal vastenavend

Op zoek naar vastenavendspullen? Hier hebben ze echt álles!

Wil jij gewoon een bontjas, hoedje en gordijntje? Of misschien mag het wel wat hipper en wil je juis...

adv.