Jennie fokt labradoodles: ‘Als de puppy’s geboren zijn, slaap ik er op een stretcher naast’

Door Irma van Schaijk 23 april 2019

Een huis vol puppy’s, wie wordt daar nu niet blij van? Voor Jennie Doornberg is het fokken van labradoodles haar grootste passie. Elk nestje is weer bijzonder: ‘’Het is zo mooi om mee te maken, maar ook heel intensief.”

Door Susanne de Bruin

Wat begon als een hobby, is nu een complete levensstijl. “Alles hier in huis draait om de honden’’, bekent Jennie lachend. “Mijn gezin vindt het gelukkig ook leuk.’’

Geen haren in huis

De liefde voor labradoodles begint in 2013, het jaar waarin ze hun Jill verwelkomen. “Mijn man is allergisch voor honden en mijn twee dochters zijn allebei astmatisch. Toen onze vorige hond, labrador Dollie, overleed hadden we eigenlijk niet gedacht nog aan een nieuwe hond te beginnen. Labradoodles staan er echter om bekend dat ze hun haren vasthouden. Omdat ze geen ondervacht hebben, moet je de haren er zelf uit kammen. Ideaal voor mensen met een allergie of astma. “Het begon toch te kriebelen, dus zo reden we  naar Venlo om te gaan kijken naar nestje op de Annahoeve’’, vertelt Jennie. Daar werden ze verliefd op kleine Jill.

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Susanne de Bruin

Mentor

Al snel ontstond het idee om ook af en toe een nestje groot te brengen. “Ik wist toen al wel dat je dat niet zomaar deed. Daarom werd Carolien van Beek van de Annahoeve mijn mentor. Zij heeft me overal in begeleid.” Vanwege de strenge richtlijnen moest Jill eerst getest worden. Zijn haar ogen, patella’s (knieën) en heupen wel in orde? Aan de hand van haar uitgebreide stamboom, werd naar een goede match gezocht. Als er dan een geschikte reu is gevonden, wordt er een afspraak gemaakt. En na zo’n date is het dan maar hopen dat het raak is… “Het is elke keer weer zo bijzonder. Je leert je hond op zo’n andere manier kennen. Ik weet nu precies wanneer de bevalling eraan komt, dat zie ik aan het gedrag’’, stelt Jennie. “Bij het bevallen help ik mijn honden natuurlijk zoveel mogelijk. Je doet het echt samen.’’ Als de puppy’s geboren zijn, slaapt Jennie vlakbij op een stretcher. “Pas als ik het vertrouw ga ik weer boven slapen. Soms is dat na een week, soms duurt dat wel zes weken.’’

Met de pups op pad

Aan het socialiseren wordt veel aandacht besteed in Huize Doornberg. De hondjes draaien gewoon mee in het gezin en wennen zo aan de bedrijvigheid van een familie. Wanneer ze oud genoeg zijn, mogen ze mee op avontuur! “Ik neem ze altijd een keer mee naar de stad, dan gaan we over de markt lopen. Renee van Ee, een goede bekende van ons heeft een restaurant hier in Bergen. Daar neem ik ze ook mee naartoe. Als het er niet te druk is, mogen ze soms zelfs even los de boel verkennen’’, vertelt ze lachend. Ook aan de Intratuin en serviceflat residentie Meilust  brengen de pups graag een bezoekje, zodat ze wennen aan verschillende omgevingen.

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Susanne de Bruin

Loslaten

Is dat dan niet moeilijk om na een week of zeven afscheid nemen van die kleine schatjes? “Natuurlijk wel, maar de gezinnen waar ze naartoe gaan zijn zo ontzettend blij. Daar doe ik het echt voor!’’ En sommige hondjes, hoefde ze niet los te laten. Twee dochters van Jill heeft Jennie gehouden en die hebben intussen zelf ook al weer nestjes gehad. Na ongeveer een jaar ziet ze de pups terug op de terugkomdag: “Voor de puppy’s is dat heel leuk, maar de moeder en de hondjes herkennen elkaar dan niet meer. Dat is beter zo, anders zou het toch ook maar zielig zijn…’’, vindt ze. Wie ze wel altijd herkennen, is Jennie. “Ja, ze blijven gek op mij. Ik ben er ook zo bij betrokken geweest in hun eerste twee maanden’’, glundert ze.

Kleinschalig

Hoe dol Jennie ook op het ras is, ze vindt dat mensen de labradoodles soms te veel idealiseren: ‘’Mensen denken echt dat het perfecte honden zijn. Natuurlijk zijn het relaxte en vrolijke honden, maar je moet ze ook echt wel goed verzorgen en opvoeden hoor.” In de tijd dat ze bij haar zijn, probeert ze de hondjes een zo goed mogelijke start te bieden: “Daarom wil ik ook in de toekomst  kleinschalig blijven fokken. Alle pups moeten genoeg aandacht krijgen. Als je meerdere nestjes tegelijk hebt is dat bijna niet te doen.”

Lees ook:

Michelle Jumelet

Deze Bergse honden zijn in de race voor Mooiste Hond 2019

De race om de titel Mooiste Hond 2019 is in volle gang. Iedereen mocht de allermooiste/schattigste/l...
hondjes

8 x Bergse hondjes en baasjes op Streetview. Herken jij jezelf?

Waar de Google Streetview-auto heel goed in is? Hondjes en baasjes op de foto zetten! We gingen even...
hondenpoep

MAG DAT: Je hondenpoep laten liggen in Bergen op Zoom?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

adv.