Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ilona kreeg MS: ‘Mijn hele wereld stortte in’

Door Natascha Droste 12 februari 2019

Sneller moe, wat minder balans, maar verder voelde Ilona Oudhuis-Wouts (39) zich goed toen in 2010 de diagnose MS werd gesteld. Ze werd de trotse moeder van een jongen én meisje en haar geluk kon niet op. Totdat haar gezondheid gedurende de zwangerschap van haar jongste kind ontzettend snel achteruit ging. 

“Mijn hele wereld stortte in”, zegt Ilona. Hoewel haar gezondheid in de eerste jaren van haar MS nog heel goed en stabiel leek, veranderde dat vooral tijdens de zwangerschap van haar jongste kind. “Thuis kreeg ik uitdrogings- en uitputtingsverschijnselen, dus moest ik naar het ziekenhuis. Dat was heel heftig. Zo lag ik ’s ochtends al aan het infuus en kon ik ’s avonds pas voor het eerst plassen”, zegt Ilona.

Snel achteruit

Gelukkig bleek dit alles geen gevolgen voor haar zwangerschap te hebben, maar helaas wel voor Ilona’s gezondheid. “Tijdens de zwangerschap ging ik heel snel achteruit. Ik kon niet meer ver lopen, waardoor ik een scootmobiel nodig had. Tot op de dag van vandaag heb ik overal hulp bij nodig.” Alleen thuis zijn met haar kinderen, dat lukt gewoon niet meer. “Voor de oudste van zes kan ik zorgen, maar voor de jongste is dat gewoon echt te zwaar.” Gelukkig krijgt haar gezin veel hulp van familie, vrienden en kennissen. Zo kan haar man blijven werken, krijgt ze hulp in het huishouden en bij de zorg van haar kinderen.

Woorden van haar man

Maar aankijken hoe het alleen maar bergafwaarts gaat, is absoluut niet wat Ilona en haar man willen. Ilona heeft tal van medicijnen geprobeerd, maar dit gaf weinig verbetering. “Ik merk dat ik alleen maar meer achteruit ga. Mijn man vroeg laatst: kun je jezelf recht in de spiegel aankijken en zeggen dat je er nu alles aan gedaan hebt? Als ik het advies van de neuroloog opvolg, ben ik voor nu stabiel. Maar dat betekent niet dat het straks niet weer verder achteruit kan gaan.” En met de woorden van haar man in haar achterhoofd is Ilona verder gaan kijken naar andere mogelijkheden.

In actie

Zo kwam Ilona uit bij stamtransplantatie. “Deze behandeling reset als het ware het immuunsysteem en elimineert de fout dat mijn lichaam zichzelf aanvalt. Helaas doet Nederland niet mee in de trials voor deze behandeling en daarom wordt het door zorgverzekeraars niet vergoed. In Rusland en Mexico kan ik wel terecht, maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan, namelijk €70.000,-.” Ilona heeft zich aangemeld voor een behandeling in de zomer van 2019. “Het is allemaal wel heel spannend! Vrienden van mij hebben de stichting ‘Stop MS bij Ilona’ opgericht en zijn een crowdfunding gestart, waarbij mensen haar kunnen steunen door een bijdrage te geven. Doneren kan via deze link.

Lees ook:

eefke kuijpers

Eefke Kuijpers over haar auto-ongeluk: ‘De enorme klap veranderde mijn hele leven’

Wat voor Eefke Kuijpers (24) als de dag van gisteren voelt, is alweer zeven jaar geleden gebeurd: ee...
jac

Jac: ‘Edo is een kunstenaar in het vinden van mooie vintagespullen’

De dansschool van Jac. van den Elshout is veel meer dan alleen een dansschool. Hier vind je behalve ...

adv.