Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De 16-jarige Roos danst op hoog niveau: ‘In het weekend ben ik te moe om uit te gaan’

Door Emilie Klasen 3 december 2019

Optreden in Egypte, Spanje of Dubai: het klinkt als het leven van een Bekende Nederlander. Maar we hebben het hier over de Roos Kuijpers (16). De jonge Bergse oefent dagelijks twee uur om op hoog niveau oriëntaals te dansen. Niet gek dus dat de danseres is genomineerd voor sportvrouw van het jaar in Bergen op Zoom. 

Heb je het over oriëntaalse dans, dan heb je het over Roos. De jonge danseres is elke dag in de danszaal te vinden die ze deelt met haar moeder, die ook haar coach is. “Mijn moeder en ik zijn eigenlijk altijd samen, alleen niet als ik op school zit of aan het werken ben.” De danseres is vaak in het buitenland te vinden en heeft onder andere reizen gemaakt naar Spanje, Egypte, Duitsland, België, Dubai en Curaçao. “Hier ben ik voor wedstrijden en workshops, er zijn namelijk geen wedstrijden meer in Nederland.”

“Ik neem een laptop mee naar het buitenland om schoolwerk te maken”

Mensen raken

“Wat ik heel mooi vind aan mijn sport, is om te zien dat ik mensen kan raken met mijn dansen. Dat hun emoties loskomen. Maakt niet uit of dat blij, verdrietig of verrassend is. En het gaafste is toch wel dat ik bijna elke maand in het buitenland ben voor mijn sport. Het allerleukste tot nu toe was optreden in het Egyptische Soho. Dat is een soort dorpje waar veel Arabische families komen om te shoppen, eten, drinken en meer.”

(Tekst loopt door onder de video)

School en dans combineren

“Ik studeer aan het Johan Cruyff College en krijg hier veel ruimte om mijn sport te beoefenen. Ze houden er rekening mee dat ik in het buitenland moet zijn en bieden hulp als ik dat nodig heb. Daarnaast doe ik mijn schoolwerk op mijn laptop, dus als ik in het buitenland ben kan ik nog wel mijn opdracht maken en bepaalde toetsen mee doen met de klas.”

Te moe om uit te gaan

Waar veel zestienjarigen met vrienden afspreken of uitgaan na een schoolweek, ligt dit voor Roos toch net iets anders. “Vaak ben ik weg in het weekend, dus kan ik geen leuke dingen doen met vrienden. Uitgaan doe ik heel soms, maar dat gaat vaak niet door het trainen, omdat ik in het buitenland zit of omdat ik te moe ben.” En hoewel deze dingen er soms bij inschieten, maakt ze wel altijd tijd voor haar familie. “Vaak gaat mijn familie mee naar wedstrijden en workshops.”

(Tekst loopt door onder de foto) 

Roos Kuijpers
Foto: Roos Kuijpers

Prachtige outfits

We zijn toch wel heel benieuwd: hoe komt Roos aan haar mooie dansoutfits? “In oriëntaalse dans heb je verschillende categorieën en iedere onderdeel heeft een compleet andere stijl qua kostuum. Vroeger maakte mijn moeder mijn outfit, tegenwoordig koop ik ze tijdens wedstrijden of van andere danseressen. Maar soms maakt mijn moeder toch nog een heel mooi kostuum voor me.”

Lees ook:

winactie winnen indebuurt bergen op zoom

Nieuwe winactie indebuurt: gratis borrelen en dineren ligt voor jou binnen handbereik

De winnaar van de vorige actie heeft waarschijnlijk nog maar net zijn speciaalbiertje en hamburger a...
bergs winterparadijs ijsbaan

Mysterie: hoe wordt tijdens het zachte weer de ijsbaan in Bergen op Zoom koud gehouden?

Waar we in oude prentenboekjes Sinterklaas over besneeuwde daken zagen lopen, zo sneeuwloos is het t...
Mies en Koos van MeesterMaker

Koos en Mies hebben bijzonder werk: ‘We bouwden een vliegtuig om tot bed & breakfast’

Een eigenzinnige meubelmakerij met oog voor detail, dat is hoe Koos en Mies van MeesterMaker hun bed...

adv.