Chris (70) loopt bijna iedere dag hard: ‘Ik heb moeite met rustdagen’

chris schauwen sportverkiezing sportgala bergen op zoom senior sport sporter hardlopen rennen
Over de baan, door het bos of door de wijk, Chris rent overal. Hier trekt hij even een sprintje voor onze fotograaf. | Foto: indebuurt

Regen, wind of tropische hitte: er zijn weinig dingen die Chris Schrauwen (70) tegenhouden om te gaan hardlopen. Zes keer per week traint hij. “Een leven achter de geraniums of mensen die zeggen ‘wat duurt de dag toch lang’ – ik kan me er niets bij voorstellen.”

Eén van de eerste dingen die mensen zeggen als Chris over zijn hardloophobby vertelt is: ‘Dat is gezond hè!’ “Maar dat is het helemaal niet”, aldus de Bergenaar. “Alleen is het mijn hobby, mijn verslaving. Ik heb er een goede conditie door, maar verder is het echt ongezond. Je knieën krijgen heel wat klappen te verduren.”

Op de klok

Chris, onder vrienden beter bekend als Chrisje, kan uren over zijn hobby praten. En dat is niet gek, want als je één woord moet gebruiken om Chris als hardloper te omschrijven, is het fanatiek. Want gewoon recreatief hardlopen, daar doet hij niet aan. De best mogelijke tijd neerzetten op grote wedstrijden, dat is wat hem drijft. “Al is niet winnen ook geen drama, daar moet je niet moeilijk over doen. Maar wat ik vorig jaar heb neergezet, krijg ik denk ik nooit meer voor elkaar.”

Tientallen medailles

2022 was een bijzonder hardloopjaar voor de Bergenaar. “Ik liep 26 wedstrijden en belandde 22 keer op het podium, waarvan 21 keer op de eerste plek”, aldus de trotse atleet. Onder die wedstrijden zaten onder andere de Ten Miles in Tilburg, waar hij eerste werd in zijn categorie. Ook bij de Bruggenloop in Rotterdam mocht hij een bronzen medaille in ontvangst nemen. “Hoe vaak je ook op het podium staat, het verveelt nooit.”

Sportgala

Iets dichterbij huis stond hij in de eerste week van januari ook in de spotlight. In theater De Maagd mocht hij tijdens de Sportverkiezingen de prijs voor beste senior sporter in ontvangst nemen. “Hardlopen is mijn lust en mijn leven. Op het sportgala waren er na de uitreiking twee mensen die ik helemaal niet kende die hun petje voor me afnamen. Dat vond ik zo bijzonder. Ik mag niet klagen zolang ik het allemaal nog kan en gezond blijf. Maar ik schijn toch best goed te lopen. Al doe ik het echt voor mijn plezier.”

Lees verder na de foto >

Hardlopen is Chris’ lust en zijn leven. | Foto: indebuurt

Vanaf zijn vijftigste

Je zou misschien denken dat Chris al sinds zijn jeugd hardloopt, maar niets is minder waar. “Ik was in de veertig, mijn nichtje was een jaar of tien. We waren met de familie op een verjaardagsfeestje en ze vroeg of iemand met haar mee wilde lopen met de Monumentenloop. Niemand stak zijn vinger op. Ik was toen al wat aan het lopen, dat moest als therapie na een blessure – daarvoor ging ik alleen biljarten. Ik zei: jullie Chrisje loopt wel mee. Met die eerste loop zat ik er meteen helemaal in. Toen ik vijftig was, begon ik met officiële wedstrijden.”

Verslaafd

Sindsdien heeft hij vijf marathons gelopen. “Daarna dacht ik: het is goed. Nu loop ik alles van halve marathon tot 400 m snel op de baan.” En daarvoor moet natuurlijk getraind worden. Dat doet hij zes keer in de week. “Het is dat je echt rust nodig hebt, maar op die ene rustdag heb ik het al moeilijk. Daarom zeg ik ook altijd, het is meer dan een hobby. Het is echt een verslaving. Maar je kunt aan iets ergers verslaafd zijn dan aan hardlopen, toch?”

‘Moet lukken’

Het thuisfront staat in ieder geval vierkant achter hem. “Dat moet ook wel, want ik heb geen auto en om de week is er wel ergens een wedstrijd. Soms gaat dat ook weleens voor op een verjaardag. Dat weten ze en dat is oké.” Wat er voor 2023 op de agenda staat? “Een heleboel. Ik kijk het meest uit naar de Zevenheuvelenloop. Met mijn tijd van afgelopen jaar in die wedstrijd bij de 65 plus, was ik in de zeventig plus categorie derde geweest. Als ik heel fanatiek ben, moet dat nu ook nog lukken.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Elkes grote liefde verhuisde naar Bergen op Zoom: ‘Door zijn achternaam hoeft hij zich maar één keer voor te stellen’”

Elkes grote liefde verhuisde naar Bergen op Zoom: ‘Door zijn achternaam hoeft hij zich maar één keer voor te stellen’

Isaías elke liefde bergen op zoom
Ga naar “Kim verhuisde voor de liefde naar Bergen op Zoom: ‘Het was niet altijd makkelijk’”

Kim verhuisde voor de liefde naar Bergen op Zoom: ‘Het was niet altijd makkelijk’

Het verhaal van Kim en Martijn begon in 2016. | Foto: privébeeld
Ga naar “Saskia haakt vastenavendfiguren: ‘Mijn hoofd ontploft soms van de ideeën’”

Saskia haakt vastenavendfiguren: ‘Mijn hoofd ontploft soms van de ideeën’

Saskia haakt sas haakt vastenavend krabbenmuts

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39”

AH Room- boter appeltaart van € 4,79 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

 • HEMA
 • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99”

Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Zuivelhoeve roomyoghurt of Boer’n vla van € 2,49 voor € 0,99”

Zuivelhoeve roomyoghurt of Boer’n vla van € 2,49 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Kermis”

Kermis

 • Van 7 apr t/m 16 apr
kermis boulevard attractiekermis boulevard attractie
Ga naar “Op de T Festival”

Op de T Festival

 • 18 mei 2023
wilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaartwilhelminaveld veldje gebouw t op de t festival hemelvaartsdag opbouw hemelvaart
Ga naar “Koningsdag in Bergen op Zoom”

Koningsdag in Bergen op Zoom

 • 27 april 2023
koningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veldkoningsdag 2022 koning oranje vrijmarkt rommel wilhelmina veld
Ga naar “90’s No Limits”

90’s No Limits

 • 13 mei 2023