Carla en Janine zijn al 63 jaar vriendinnen: ‘We kunnen goed samen huilen, maar lachen nog beter’

Janine en Carla doen na 63 jaar vriendschap nog maar al te graag een wijntje samen. | Foto: indebuurt

De vriendschap begon al vroeg, maar 63 jaar later is er nog steeds een hechte band. De Bergse Carla van Loenhout (68) en Janine Cleeren (67) kennen elkaar door en door. “Vriendschap is niet alleen door dik en dun, maar ook elkaar laten gaan en in waarde houden.”

Stuur zelf een kaartje

Heb jij ook iemand in jouw omgeving die je extra dierbaar is? Dan is dit de uitgelezen kans om hem of haar in het zonnetje te zetten. Via https://www.greetz.nl/nl/ik-denk-aan-je-idb/ kun je van 29 september t/m 9 oktober gratis een kaartje sturen. Gebruik hierbij de code DENKAANJE.

De Bergse Kaai, eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Daar begon het voor de dames. Een echte volksbuurt, zoals Janine het noemt. Heel anders dan het nu is, bedenken de dames terwijl ze op de bank bij Carla thuis een wijntje drinken. “We zijn er allebei geboren, Bergser kan het niet. Buiten spelen en kattenkwaad uithalen, zo is onze vriendschap ontstaan.”

Opgesloten in de wc

Omdat Carla een jaar ouder is, zaten de dames als kinderen niet samen in dezelfde klas. Maar dat maakte de lol die ze hadden er niet minder op. “Na school speelden we altijd samen”, vertelt Carla. “Ruzie maakten we ook genoeg, over de gekste dingen. En als ik naar huis moest maar dat van haar niet mocht, sloot ze me op in de wc zodat ik langer moest blijven.”

Kattenkwaad

Het tweetal heeft samen genoeg kattenkwaad uitgehaald. “Ik kreeg altijd op mijn kop van mijn moeder dat mijn knie of m’n kousen weer kapot waren”, herinnert Carla. “We liepen niet met poppen rond maar deden echt jongensdingen, kwajongensstreken.” Janine denkt meteen terug aan de middagen spelen op wat nu de woonboulevard is. “Dat was een bedrijventerrein met grote zandbergen. Levensgevaarlijk, maar daar sprongen we vroeger gewoon bovenop.”

Lees verder na de foto >

De jonge Carla (tweede van rechts bovenin) en Janine (links) toen ze 4 en5 jaar oud waren in 1959. | Foto: privébeeld

Zwemmen en sigaretjes

“En het zwembad!” herinnert Carla zich met een glimlach. “Waar nu de brandweerkazerne zit, was een zoutwaterzwembad. Daar zwom je tussen de krabben en paling. We waren er wel vijf maanden per jaar.” Janine knikt, het was inderdaad een leuke tijd. “Vergeet het pakje sigaretjes dat we voor één gulden kochten niet. Die konden we later mooi stiekem in de kleedhokjes oproken”, voegt ze lachend toe.

Eigen leven

Ook al hadden de Bergse dames naast hun vriendschap allebei een eigen vriendenkring, ze zijn elkaar door de jaren heen nooit uit het oog verloren. “We hielden altijd contact. De ene keer is dat intensief, maar soms zien we elkaar ook drie weken niet”, aldus Carla. “Maar dat is ook goed, je moet elkaar niet verstikken.”

Zelfs onze huwelijken hebben het zo lang niet gered

Janine: “Ik zeg altijd: we zijn niet met elkaar getrouwd. Je moet elkaar in je waarde laten. Als je je met elkaars leven gaat bemoeien, gaat het botsen. Ik denk dat we daarom al zo lang zo goed gaan.” Ze denkt even na een neemt een slokje van haar wijn. “Zelfs onze huwelijken hebben het niet zo lang gered als onze vriendschap,” voegt ze lachend toe.

Lees verder na de foto’s >

‘Ik mocht zo bij haar komen wonen’

Volgens Carla is het meest bijzondere aan hun vriendschap dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen. “Al is het ’s nachts, ik kan Janine altijd bellen. Ze is er altijd voor me. Ook toen ik geen huis had toen ik terugkwam in Nederland. Ik was tweeënhalf jaar bij mijn dochter in Maleisië geweest. Daar sta je dan, met al je spullen, een man en twee honden. En we mochten zo bij haar komen wonen tot we iets anders hadden.”

Wijnen

Wat ze het liefste doen samen? Daar kunnen ze kort over zijn: wijnen. “Gezellig eten bij elkaar, een terrasje pakken”, vertelt Carla. “Of samen de hele dag vertoeven aan de dijk bij Tholen.” Die dijk en het water, zijn dingen die de dames gemeen hebben. “Ik kwam daar vroeger al met mijn vader, ik heb liever stenen dan zand onder mijn voeten”, aldus Janine. “Wijntje, toastje. De zon hoeft maar te schijnen en we spreken daar af. Veel mensen denken: wat doen we daar toch de hele dag, maar het is er heerlijk.”

Katrientje

Janine is het daar helemaal mee eens. “Uitgeluld en uitgelachen zijn we in ieder geval nooit. We kunnen goed huilen samen, maar lachen nog beter.” Er liggen als het aan de dames ligt in ieder geval nog genoeg lange avonden op de dijk in het verschiet. En daarna? “Samen maar het Katrientje kan niet meer, dan gaan we maar naar Stuijvenberg.” Carla grinnikt. “Goed plan, want daar hebben ze ook wijn.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Bergenaar Jean-Paul sprak als popjournalist wereldsterren als Queen en Amy Winehouse”

Bergenaar Jean-Paul sprak als popjournalist wereldsterren als Queen en Amy Winehouse

jean paul heck crazy rock roll stories.
Ga naar “Elvira en Stephan graven Bergse geschiedenis op: ‘We komen op de raarste plekken’”

Elvira en Stephan graven Bergse geschiedenis op: ‘We komen op de raarste plekken’

opgraving bergen op zoom in den scherminckel elvira stephan
Ga naar “Leonie speelt mee in de musical All Shook Up: ‘We gaan knallen’”

Leonie speelt mee in de musical All Shook Up: ‘We gaan knallen’

leonie all shook up musicompany

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor leren portemonnee voor € 5,95”

McGregor leren portemonnee voor € 5,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022

Agenda

Ga naar “Lampionnenoptocht”

Lampionnenoptocht

  • 2 december 2022
lampionnenoptocht sint sinterklaas zwarte piet pieten sint nicolaas lampioen
Ga naar “Santarun”

Santarun

  • 17 december 2022
santarun santa run 2019 grote markt winter bergs winterparadijs schaatsbaan kerstman kerst kerstmis