Bergenaar Jean-Paul sprak als popjournalist wereldsterren als Queen en Amy Winehouse

jean paul heck crazy rock roll stories.
Eén band die Jean-Paul voor altijd in zijn hart heeft gesloten, is Queen. | Foto: indebuurt

Queen, Mick Jagger, Amy Winehouse, KISS. Noem ze maar op, of Bergenaar Jean-Paul Heck (57) heeft ze ontmoet. Hij reisde jarenlang als popjournalist de wereld over om ze te spreken. Nu heeft hij een boek geschreven over alles dat hij meemaakte tijdens die gesprekken. “Ik ben altijd mezelf gebleven en blijkbaar werkte dat.”

Een muziekliefhebber in hart en nieren met een contactenlijst vol bekende namen. Je zou denken dat iedere minuut van zijn dag gevuld is met muziek, maar niets is minder waar. Sterker nog, de Bergenaar luistert eigenlijk nooit meer muziek. “In de auto luister ik alleen naar Radio1.”

Niet ambitieus

“Ik was vroeger eigenlijk helemaal niet ambitieus”, biecht Jean-Paul op. “Niet als in: dat het mijn droom was om als jongen uit West-Brabant popjournalist te worden. Ik was wel een extreme muziekfreak. Toen ik op het Mollerlyceum zat, draaide alles al om muziek. Ik zat in bandjes, en had via een platencontract geproefd van Hilversum. Dat vond ik een interessante wereld, maar daar hield die interesse ook mee op.”

Het was niet mijn droom om popjournalist te worden

Lees verder na de foto >

Jean-Paul en David Bowie. | Foto: privébeeld

Voor de klas

Nadat hij twee keer werd uitgeloot voor de School voor Journalistiek, ging de Bergenaar aan de slag als leraar in het basisonderwijs. Het schrijven deed hij ernaast, eerst in de sportwereld. “Ik had een scherpe pen en iedereen dacht: dat wordt een sportjournalist. Maar de voetbalwereld vond ik veel te bekrompen, dat was niets voor mij. Ik had meer met muziek. Toen werd ik een keer op pad gestuurd om Santana te interviewen, want de journalist viel uit. Dat interview beviel zo goed dat ze belden of ik in de redactie van muziektijdschrift Aloha wilde komen, op basis van één enkel verhaal. Ik dacht: ik ben vierentwintig, nu is het moment om een keuze te maken. Ik besloot voor de muziek te gaan. Een week later zat ik bij KISS en een maand erna bij David Bowie.”

‘Het slaat eigenlijk nergens op’

Dat was het begin van jarenlang reizen over de hele wereld. Als hij op vrijdagavond met vrienden in de kroeg stond en ze het over hun week hadden, kon hij dan ook bijna altijd een niet alledaags lijstje opnoemen. “Op maandag zat ik in San Francisco voor een interview, daarna door naar Chicago om Van Halen te interviewen om er daarna nog een wereldster achteraan te plakken. Het slaat natuurlijk eigenlijk nergens op. Het is best gek en laat je ook niet onberoerd. Bij grote sterren zit er een hele wereld omheen, en die wereld is voor de meeste stervelingen onbegaanbaar. Het is niet dat je met iemand af kunt spreken in een kroeg.”

Lees verder na de foto >

Met Roger Taylor van Queen. | Foto: privébeeld

Starstruck

Of hij ooit zenuwachtig is geweest om oog in oog te staan met grote muzieknamen? Daar kan Jean-Paul kort over zijn. “Nee, nooit. Ik ben van mezelf vrij relaxed en doe me nooit anders voor dan ik ben. Je moet juist niet starstruck zijn. Al kickte ik nooit op de sterren, het ging mij meer om het maken van een mooi verhaal. Soms zag ik buitenlandse journalisten bij artiesten aankomen met platenhoezen om te signeren. Dan dacht ik: moet dat nou?” Of hij ook niet stiekem een keer om een handtekening gevraagd heeft? “Alleen één keer bij Queen”, geeft hij toe. “Maar dat was echt alleen omdat dat mijn favoriete band was.”

Geen gewone mensen

Tijdens zijn gesprekken heeft hij wereldsterren niet alleen op hun hoogtepunt, maar ook op hun dieptepunt meegemaakt. Volgens Jean-Paul gaat het gezegde ‘het zijn ook gewoon mensen’ voor de groten der aarde alleen niet op. “Het is een heel apart slag mensen, in positieve zin”, legt hij uit. “Over het algemeen zijn het grappige, slimme, leuke mensen. Neem bijvoorbeeld Angus Young van AC/DC. Die was op zijn zestiende al beroemd. Hij vertelde dat hij nog nooit van zijn leven zelf boodschappen had gedaan. Bij de gitarist van Guns N’ Roses lagen er om tien uur ’s ochtends al tien pakken sigaretten en rum op tafel. Natuurlijk zijn het geen gewone mensen.”

Boek

Al die dingen die hij meemaakte in het sterrenwereldje, dat is precies waar Jean-Pauls nieuwe boek Crazy rock-‘n-roll stories over gaat. “Al kan ik er eigenlijk wel drie boeken over schrijven”, vertelt de Bergenaar. “Ik heb zoveel gezien. Van mooie dingen tot trieste dingen als grote sterren die laveloos op de grond lagen. Maar ik ben trots op de verhalen die ik door de jaren heen heb mogen maken.”

Lees verder na de foto >

Jean-Pauls grote passie is drummen, hij tourt momenteel met coverband Crazy Little Things het land door. | Foto: Ashley Oomen

Geen muziek

Inmiddels houdt de popjournalist zich niet zozeer meer bezig met het interviewen van grote sterren. “Tweehonderd dagen per jaar van huis hoeft van mij niet meer”, aldus Jean-Paul. Wel runt hij zijn eigen muziekmagazine, is hij bezig met nog een boek en een documentaire. Muziek luistert hij alleen nog als hij een album moet recenseren. “Behalve iets van Queen of KISS, daar wil ik wel tijd voor maken”, bekent hij. “Maar hoe leuk het ook is om over muziek te schrijven, niets is mooier dan het zelf maken. Ik drum al sinds ik klein was. Als we met coverband Crazy Little Things in het theater staan en je ziet zo’n zaal uit zijn dak gaan, dat ontroert me.”

Wakker schudden

Heeft Jean-Paul eigenlijk nog een wensenlijstje, nu hij al zoveel sterren heeft ontmoet? “Die heb ik eigenlijk nooit gehad, al zou ik nog wel graag een keer met Bruce Springsteen praten, echt praten in plaats van interviewen. En verder… Ik zie het wel. Op landelijk niveau heb ik alles gedaan, maar in de Bergse muziek wil ik ook nog een keer m’n klauwen zetten, de boel wakker schudden. Neem bijvoorbeeld het Markiezenhof, daar kan zoveel meer mee. De opties zijn eindeloos. Bergen op Zoom beseft niet wat voor moois ze in handen heeft.”

De boekpresentatie van Crazy rock-‘n-roll stories is op zaterdag 3 december in De Waterput. Racoon geeft hierbij een optreden. De presentatie begint om 12.00 uur.

Lees meer:

Meer in deze categorie

Bergenaar van de Week

Ga naar “Elvira en Stephan graven Bergse geschiedenis op: ‘We komen op de raarste plekken’”

Elvira en Stephan graven Bergse geschiedenis op: ‘We komen op de raarste plekken’

opgraving bergen op zoom in den scherminckel elvira stephan
Ga naar “Leonie speelt mee in de musical All Shook Up: ‘We gaan knallen’”

Leonie speelt mee in de musical All Shook Up: ‘We gaan knallen’

leonie all shook up musicompany
Ga naar “Bergse Yen gaat naar het WK permanente make-up: ‘Dit had ik nooit gedacht’”

Bergse Yen gaat naar het WK permanente make-up: ‘Dit had ik nooit gedacht’

yen nk wk permanente make up mico blading

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “AH Servies groen-wit vanaf € 1,59”

AH Servies groen-wit vanaf € 1,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Douane administratie”

Douane administratie

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Santarun”

Santarun

 • 17 december 2022
santarun santa run 2019 grote markt winter bergs winterparadijs schaatsbaan kerstman kerst kerstmis
Ga naar “Kerstbingo”

Kerstbingo

 • Café ’t Slik en de Schorre
 • 11 december 2022
steenbergsestraat winkel winkels ´t slik ´t schorre cafe uitgaansteenbergsestraat winkel winkels ´t slik ´t schorre cafe uitgaan
Ga naar “Kortemee Christmas Event”

Kortemee Christmas Event

 • Van 10 dec t/m 17 dec
kerst kortemeestraatkerst kortemeestraat
Ga naar “Balspellenmiddag ”

Balspellenmiddag 

 • 4 januari 2023
Foto: ScheldevogelsFoto: Scheldevogels
Ga naar “Koopzondag”

Koopzondag

 • 11 december 2022
vierkantje nacht avond straat donker licht verlichting kerst winter