Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ankie is ongerust over de effecten van 5G-straling in Bergen op Zoom: ‘Jongens, word wakker!’

Door Emilie Klasen 8 oktober 2019

De Bergse Ankie Withagen maakt zich zorgen. Zorgen om de straling in onze stad en wat voor effect dat heeft op dieren, bomen én de mensen. “Ik vind dat het niet zo goed gaat met de wereld en wil graag een positieve bijdrage leveren.” De docente Engels houdt zich dan ook druk bezig met het bewust maken van Bergenaren van de effecten van straling en het 5G-netwerk dat eraan komt.

De discussie over gezondheidseffecten van telefoons en zendmasten is de laatste tijd opgelaaid door de aanleg van 5G, de nieuwe mobiele netwerken. Hierdoor hebben we straks nog sneller internet op onze laptops, mobieltjes en tablets. Iets wat compleet overbodig is volgens Ankie. “We zijn tegenwoordig zo gefixeerd op onze mobieltjes. Ik zie het ook in mijn klas: leerlingen die mij een mail sturen, omdat ze bang zijn om bij mij langs te komen aan het bureau. Thuis maak ik geen gebruik van wifi, maar ik sluit een kabel aan op mijn laptop. Geloof me: het internet is daarmee ook echt snel genoeg.”

Verdiepen in effecten

Al op vroege leeftijd is Ankie zich gaan verdiepen in de effecten van straling. “Als kind kreeg ik te horen: kijk maar uit met al die apparaten. Toen wist ik nooit echt wat mensen bedoelden. En ook op de middelbare school werd gezegd: straling is niet goed voor de mens. Toen ik in 2009 in Londen studeerde, kwam er in het nieuws hoe slecht het gebruik van mobiele telefoons was. Dat werd even breed uitgemeten in de media en toen viel de berichtgeving weer stil. Vanaf die tijd ben ik mij er mee bezig gaan houden.”

‘Ik geloof dat er een samenhang tussen ziektes en straling is’

De Bergse schrok van bepaalde ontdekkingen. “Dieren verdwijnen, bomen worden ziek en moeten gekapt worden. En ook het effect op mensen is schrikbarend. Ik geloof dat er een samenhang is tussen deze zaken en straling. Alleen experts zeggen: toon maar aan dat een stralingsbron de oorzaak is.”

Metingen doen

Zelf doet Ankie stralingsmetingen. In Bergen op Zoom, maar ook in andere steden. “Volgens de overheid vallen de bevindingen binnen de toegestane norm. Maar ik zie bijvoorbeeld dat het in de Bachstraat, waar een speeltuin zit, echt niet goed zit. En bij de Marconilaan, waar een mast staat, sloeg de meter zelfs uit.” Ook vertelt Ankie over de klachten die sommige mensen ervaren door de straling. “Drie procent van de bevolking is gevoelig voor straling. Die kunnen niet meer normaal functioneren, zijn altijd maar moe. Ik vrees dat we op de lange termijn allemaal die kant op gaan. Ik gebruik mijn mobiel bijvoorbeeld alleen als het écht nodig is.”

(Tekst loopt door onder de video)

Bewustwording

“Ik vind het jammer dat mensen die zich hard maken voor dit onderwerp, zoals bijvoorbeeld tijdens het protest in Amsterdam laatst, worden weggezet als gekkies. Wat heb ik hier voor winst bij te behalen? Ik maak mij gewoon echt zorgen en wil dat mensen in ieder geval bewust zijn van wat er gebeurt.”

‘Jammer dat mensen die zich hard maken voor dit onderwerp worden weggezet als gekkies’

Ze geeft ook tips hoe je zelf iets kan doen aan het verminderen van de effecten. “Zet wifi thuis uit en werk met een internetkabel. En laat mobieltjes weg uit de slaapkamer. Ik zou willen dat het hele 5G-plan op pauze wordt gezet en dat alle masten goed bedraad worden én ondergronds gaan. Dat lijkt nu een stap achteruit, maar ik vind het een stap vooruit.”

Lees ook:

elly kellner

Singer-songwriter Elly maakt gelaagde muziek: ‘Ik wil laten zien dat niemand alleen is’

Singer-songwriter Elly Kellner maakt al muziek sinds haar jeugd. In eerste instantie om de liedjes v...
ylana opkikker

Wat mooi! De 7-jarige zieke Ylana mocht voor één dag een echte prinses zijn

Hartverwarmend! De 7-jarige Ylana uit Bergen op Zoom heeft in haar leven al veel ziekenhuizen bezoch...
Elselien

Leuk volgens local Elseline: ‘Het is hier altijd adembenemend mooi’

Onlangs plaatste we een oproepje op Facebook en de website, omdat we erg benieuwd zijn naar jouw leu...

adv.