Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amal vliegt als stewardess heel de wereld over: ‘Ik maak nooit hetzelfde mee op een werkdag’

Door Emilie Klasen 14 juli 2020

Voor je werk vliegen naar Suriname of Miami? Voor de Bergse Amal (22) is het werkelijkheid. Geen saaie kantoorbaan, de jonge vrouw zit bijna elke week in een ander land. “Iedere vlucht is uniek.”

Onlangs was Amal nog in Curaçao te vinden en Miami staat alweer op de planning. Niet gek dus dat ze haar werk omschrijft als dreamjob. Als kind droomde ze er al van om als stewardess aan de slag te gaan. “Als klein meisje vloog ik al best vaak. Zo’n een à twee keer per jaar ging ik op vakantie met mijn ouders en ik vond het echt geweldig om te vliegen”, zo geeft Amal aan. “Ik keek uit het vliegtuigraam en het viel me al snel op dat het uitzicht echt megamooi was.” En voila: het zaadje is gepland.

Droom werkelijkheid laten worden

Maar hoe zorg je ervoor dat je droom om stewardess te worden ook werkelijkheid wordt? “Jaren gingen voorbij en ik wilde nog steeds graag stewardess worden. Op een dag heb ik alle informatie over stewardessen op internet opgezocht. Zoals welke opleiding je moet volgen, welk niveau je moet hebben en meer.” Na wat zoeken, vindt Amal een school in de buurt waar ze terecht kan om haar droom waar te maken: De Rooi Pannen in Tilburg. “Het voelde fantastisch toen ik mijn uniform op school mocht passen. Stap voor stap behaalde ik mijn doelen.”

(Tekst loopt door de foto)

stewardess Amal Oulad
Foto: Amal Oulad

Opleiding tot stewardess

Wat leer je eigenlijk op de opleiding? “Van alles! Hoe te handelen bij verschillende passagiers: van een dronken reiziger tot een blinde vakantieganger. Daarnaast hebben we ook diverse scenario’s behandeld. Bijvoorbeeld het evacueren van passagiers, wat je moet doen tijdens een decompressie (verminderde druk, red.) of wat je handelingen zijn wanneer de piloot onbekwaam is.”

‘We leerden bijvoorbeeld wat je moet doen als de piloot onbekwaam is’

En dat is niet het enige. “De lessen die ik kreeg tijdens mijn studie waren heel uitgebreid. Ik kreeg talen zoals Duits, Spaans en Engels. Mijn favoriet waren de praktijkdagen. Hier oefende ik verschillende scenario’s in het ‘vliegtuig’ of als grondstewardess. Dit vond ik erg leerzaam en natuurlijk afwisselend. Je kreeg het echte stewardessenleven al een stukje mee op school.”

Jetlags

Wanneer je als stewardess werkt, heb je in ieder geval geen 9 tot 5 baan. “Het is een hele andere levensstijl. Je hebt te maken met jetlags, verschillende tijdzones en onregelmatig eten. Verder heb je ook te maken met een hoop stand-by dagen. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld een week stand-by staat en binnen een bepaalde tijd opgeroepen kan worden. Dit kan midden in de nacht gebeuren of gewoon in de middag. Dus het is altijd goed om van te voren te checken welke vluchten er gaan. Je kan jezelf er dan al op voorbereiden, altijd handig om te doen!” En wat doe je dan als je in een ander land zit? “Op de bestemming hebben we meestal met de crew en de cockpit een excursie. Zo leer je je collega’s veel beter kennen. Maar een dagje strand of aan het zwembad is ook relaxed!”

(Tekst loopt door de foto)

stewardess Amal Oulad
Foto: Amal Oulad

Als stewardess ben je afwisselend weg: soms zit je één dag in het buitenland en soms een week. “Na een lange vlucht ben ik standaard drie dagen vrij. Even lekker bijkomen!” Het werk is geen moment hetzelfde. “Elke vlucht heb je een andere bestemming en andere passagiers aan boord. Dit maakt het werk ook superleuk, want iedere vlucht is uniek en je maakt nooit hetzelfde mee.”

Favoriete landen

Amal heeft in de tijd dat ze als stewardess werkt al een hoop landen bezocht. Haar favorieten plekken? “Aruba! De slogan van Aruba is niet voor niets one happy island. Er hangt een heerlijke vibe en het eiland is zo rustgevend en supermooi. Aruba staat bekend om de roze flamingo’s en ik kon het ofcourse niet laten om een selfie te maken met de flamingo’s! Af en toe moeten dat soort cheesy dingen gewoon kunnen!”

‘Er hangt een heerlijke vibe hier’

Ook Tulum in Mexico staat op haar lijst van favo spots. “Je kan er zo leuk rondlopen en superlekker eten! Wie houdt er nou niet van taco’s en guacamole op het strand?! De sfeer in Tulum is heel relaxed en gelukkig niet zo massaal als in Cancún of Playa del Carmen. Daarbij is het strand mooi met wit poederzand en azuurblauw water.” En hoewel de Bergse al een hoop plekken heeft bezocht, staat er sowieso nog wel een gebied op haar lijst. “Ik zou nog graag naar Azië willen reizen en het liefst naar Japan of Zuid- Korea.”

Lees ook:

amal

Leuk volgens local Amal: ‘In de avond geniet je hier van de zonsondergang’

De allerleukste, tofste en gezelligste plekjes in de stad? Die leer je kennen door echte locals. Daa...

Wat een veranderingen: 9 x oude plaatjes van Bergen op Zoom op Google Street View

Google Street View bestaat al een hele tijd. Regelmatig rijden de camerawagens door Bergen op Zoom o...
opening La Place in Bergen op Zoom

La Place in de Bergse binnenstad sluit vanwege het coronavirus

La Place verdwijnt uit de binnenstad van Bergen op Zoom. Door de coronacrisis en de verplichte sluit...

adv.