Bergenaar in het Buitenland: thuis vreesden ze dat Frédérique beroofd of vermoord zou worden

Door Irma van Schaijk 14 juni 2018
We dromen er allemaal wel eens van: verhuizen naar een ver land of maandenlang op wereldreis… Deze Bergenaren lieten het niet bij dromen en vertrokken daadwerkelijk uit Bergen op Zoom. Vandaag: Frédérique Moes.

Fréderique reisde enkele maanden door Zuid-Amerika. Landen waar niet zo vaak backpackers doorheen reizen, weet ze. “De politieke situatie hier is niet altijd om over naar huis te schrijven. Daarom denken ze thuis vaak dat ik een grote kans heb om op iedere straathoek vermoord of beroofd te worden. Maar dat valt erg mee, hoor.”

Zomerstudie

Frédérique bezocht onder andere Brazilië, Bolivia, Peru en Colombia. “Ik ben altijd al op wonen, werken en studeren in het buitenland gefixeerd geweest; daarom heb ik in mijn rechtenstudie een specialisatie internationaal recht gedaan”, vertelt ze. “Ik koppel mijn reizen ook graag aan mijn interesse voor wat in de wereld speelt: ik heb bijvoorbeeld vrijwilligerswerk met big cats in een boerendorpje in Zuid-Afrika gedaan en een zomerstudie over mensenrechtenbescherming in Zimbabwe. Niet de landen waar de politieke omstandigheden geweldig zijn, maar dat trekt me juist.”

frederique

Buitenaards mooi

Hoewel het lang niet zo erg is als haar vrienden en familie thuis denken, heeft ze wel ervaren dat het in Zuid-Amerika niet altijd even veilig is. “Vooral met Braziliaans carnaval in Rio de Janeiro en in Colombia kon ik niet eens overdag met mijn telefoon in mijn hand lopen. Neemt niet weg dat de landen die ik heb bezocht ronduit prachtig en zelfs soms buitenaards mooi zijn. Ik heb de grootste zoutvlakte ter wereld bezocht in Bolivia, die momenteel onder water staat waardoor je perfecte spiegelingen krijgt. Verder heb ik natuurlijk Machu Picchu en de Amazone gezien, ik heb gemountainbiked op de Death Road, gehiked naar gletsjers op 5000 meter, en het grootste carnaval ter wereld gevierd in Rio.”

Vertel het me vooral niet!

Ze ziet bizar veel verschillen met Nederland, maar als grootste verschil noemt ze de mentaliteit. “Zuid-Amerikanen zijn zeer trotse, gepassioneerde mensen, maar weten soms echt niet hoe hun hersenen te gebruiken. Dit merkte ik vooral in Bolivia en het openbaar vervoer: vertel me vooral niet, na het inchecken voor de bus, dat er nog een aparte incheckbalie aan de andere kant van het gebouw is voor mijn backpack, die ik toch heel duidelijk zichtbaar op mijn rug heb!”
frederique

Kaas

“Eten is ook wel een dingetje”, vindt Frédérique. “Veel vlees, zwarte bonen en rijst, altijd aardappelen (Peru kent zo’n 3000 soorten) en vooral de Colombianen en Brazilianen frituren het liefst alles. Of gooien er suiker doorheen. Het maakt dat je je bruine boterham met kaas enorm kan missen.”

Straatsburg

Inmiddels is Frédériques reis voorbij, maar dat wil niet zeggen dat ze terug is in Nederland. Ze is in mei begonnen aan haar baan als intern bij de Raad van Europa in Straatsburg. “Ik ben niet van plan om daarna een baan te vinden in Nederland, daar liggen mijn interesses simpelweg niet. Waar ik in ieder geval altijd voor terug blijf komen in Bergen is Vastenavend! Dat heb ik afgelopen februari wel gemist. En wat ook SOWIESO vanaf nu op elke reis mee moet is een zak kokindjesdrop en tien kilo kaas. Ik heb mijn grootouders zelfs gevraagd jong belegen kaas mee te nemen als ze me komen ophalen van het vliegveld!”

Lees ook:
suus

Bergenaar in het Buitenland: Suus nam ontslag, verkocht haar bezittingen en ging op wereldreis

We dromen er allemaal wel eens van: verhuizen naar een ver land of maandenlang op wereldreis… Deze B...
dilo

Bergenaar in het Buitenland: Dilo organiseert safari’s in Zuid-Afrika

We dromen er allemaal wel eens van: verhuizen naar een ver land of maandenlang op wereldreis… Deze B...

Meer over

Bergenaren

adv.