Bergenaar in het Buitenland: Ankie nam een break en vertrok naar Ghana

Door Irma van Schaijk 17 mei 2018
We dromen er allemaal wel eens van: verhuizen naar een ver land of maandenlang op wereldreis… Deze Bergenaren lieten het niet bij dromen en vertrokken daadwerkelijk uit Bergen op Zoom. Vandaag: Ankie van den Berg.

Ankie is niet iemand die altijd al van reizen hield. Maar toen ze vorig jaar geen vaste baan had, nam ze haar kans waar. Ze besloot een break te nemen en af te reizen naar Afrika.

Zonder baan

Ankie is onderwijsassistent, maar werkt vooral met mensen met een beperking op scholen, woningen en dagbestedingen. “Toen ik eind vorig jaar geen vaste baan meer had, maar invalwerk deed, dacht ik: dit is mijn kans om naar het buitenland te gaan”, vertelt Ankie. “Ik ben met een vriend over mijn plannen gaan praten en die bracht mij in contact met een kennis in Ghana.”

Mooi stukje Ghana

 Ze kwam in contact met www.ontdekghana.nl. “Zij hebben hier een heel mooi huis neergezet, in een supermooi stukje van Ghana, waar ze materialen bieden voor onder andere watertanken en plantages aan te leggen. Het huis staat aan de rand van een dorpje, niet ver van twee grotere steden met weekmarkten waar je je boodschappen kunt doen. Het huis heeft Europese faciliteiten, maar de vrouw des huizes is een Ghanese! Zij neemt me overal mee naar toe, zodat ik de cultuur hier echt leer kennen.”

 Genieten

 Ankie is nu ruim zes weken in Ghana. “Tot nu toe kan ik zeggen dat het in één woord genieten is. Het was een best een onderneming, want ik ben echt in mijn eentje hier naar toe gegaan. Maar ik ben heel goed opgevangen door de Nederlander hier en de Ghanese familie en mensen. Je wordt hier heel liefdevol ontvangen en ze vinden het supermooi dat je interesse hebt in hun cultuur. Ik heb mogen zien hoe families leven, ziekenhuizen gezien en natuurlijk genoten van de natuur.”

Papier, potlood en succes

Als onderwijsassistent is ze natuurlijk extra geïnteresseerd in het onderwijs. “Ik heb op een school mogen meedraaien. Heel erg wennen, de kinderen worden hier bijvoorbeeld nog geslagen. Het is ook heel lastig om te zien dat de kinderen niet geholpen worden met schrijven en rekenen. Ze krijgen papier en potlood en succes. Het is veel klassikaal dingen opdreunen zoals ABC en tellen, wel allemaal in het Engels. Ik heb bij de jongste kinderen mogen kijken, van drie, vier en vijf jaar, en die krijgen heel weinig tot geen les op een dag. Het meeste spelen ze buiten. Maar áls ze les krijgen, dan leren ze al wel Engels. Bijvoorbeeld een liedje met een dansje erbij. Het Engels wordt dan echt met de paplepel ingegoten.”

Weer schommelen

Op haar school zijn al vaker Nederlandse studenten die hun sporen hebben achtergelaten. Ankie: “Ik heb van de week weer wat speelgoed letterlijk onder het stof uitgehaald en de kinderen er weer mee laten spelen. Daarnaast heb ik de schommels laten maken. Dat is een win-win situatie, de man die het maakte heeft weer werk en de kinderen kunnen weer schommelen!”
Over twee weken komt Ankie weer naar huis. “Maar ik sluit niet uit dat, als er weer eens zo’n kans op mijn pad komt, ik weer zo’n prachtige reis ga maken!”
Wil je meer lezen over Ankies reis? Volg dan haar blog.

Lees ook:

dilo

Bergenaar in het Buitenland: Dilo organiseert safari’s in Zuid-Afrika

We dromen er allemaal wel eens van: verhuizen naar een ver land of maandenlang op wereldreis… Deze B...
dick

Bergenaren in het Buitenland: Dick Knoth won een reisje naar Portugal en bleef

We dromen er allemaal wel eens van: verhuizen naar een ver (liefst zonnig) land. Deze Bergenaren lie...

Meer over

Bergenaren

adv.