Barvrouw Ilse Bazen van de Markies: ‘Met een paar wijntjes teveel op had ik ineens een winkel gekocht’

Door Irma van Schaijk 13 januari 2019

De barvrouw: de vrouw die je drankjes inschenkt en je comfortabel laat voelen in het café. In deze serie gaan we op zoek naar de leukste barvrouwen van Bergen op Zoom. Iedere zondag benoemen we een nieuwe ‘barvrouw van de week’. Deze week: Ilse Bazen.

Ilse is een ondernemend typje. Toen ze twintig was had haar vader, die makelaar was, een bakkerswinkel in de verkoop. “Is het niks voor jou?” vroeg hij. En Ilse, die op dat moment een kantoorbaan had, besloot het maar te proberen.

Bakkerij

Dertien jaar lang had ze een bakkerij in Sint Maartensdijk. Maar toch trok de horeca. “En de Markies vond ik altijd al het mooiste café van Bergen op Zoom. We gingen eens praten met de toenmalige eigenaar en binnen een dag was het rond.” Met heel veel plezier stond ze in De Markies, maar na een scheiding moest ze iets anders zoeken.

In Ibiza

Op vakantie op Ibiza kwam ze Leon Videler tegen, eigenaar van de modezaak Floor Fashion. “En na een paar wijntjes teveel heb ik die winkel gekocht. ’s Ochtends wist ik het niet eens meer… maar beloofd is beloofd.” Het werken in een winkel was echter niet haar ding. “Zó saai. Nee, dan is de horeca veel gezelliger.” Ze besloot het Klokhuis een maandlang te runnen, als pop-up café tijdens Vastenavend. En net toen ze er over dacht om hier iets blijvends van te maken, kreeg ze de kans om De Markies weer over te nemen. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken!”

Feestje!

Overdag is De Markies een gezellig bruin café met vaste stamgasten. “Meestal gaan die rond negen uur naar huis en dan is het ’s avonds een feestcafé. Iedere zaterdagavond hebben we één of meer zangers, supergezellig. Dan moeten we wel ’s nachts nog alles schoonmaken, alles in de boenwas, want de volgende dag moeten onze stamgasten zich hier weer thuis voelen!” Ze runt de zaak samen met haar partner Walter. “We doen alles samen. Als hij eens een paar dagen weg moet voor zijn werk, vind ik dat echt vreselijk.”

Zet Ilse maar áchter de bar

Ze is helemaal gelukkig als barvrouw. “Ik heb een tijdje in between jobs gezeten, dan ging ik met Walter of vriendinnen op stap. Wel leuk hoor, maar de volgende dag ben je hartstikke brak. Laat mij maar lekker áchter de bar staan, in plaats van ervoor!”

Lees ook:

marijn van geel

Het leukste plekje van Bergen op Zoom volgens Marijn van Geel

Het is een beetje Marijns tweede thuis. Met Ilse en Walter als tweede vader en moeder. Dus hoeft hij...
la place wouwse tol

Wat doen ze daar allemaal bij La Place Wouwse Tol?

Bij de vestiging van La Place Wouwse Tol zijn ze hard aan het werk. Wij vroegen ons af: wat gebeurt ...

Café De Markies cafés

Nu gesloten15:00 - 02:00

Steenbergsestraat 7, Bergen op Zoom

Bekijk meer:cafés

adv.