Barman van de Week: de laatste loodjes voor Jac en Conny Oosterwaal

Door Irma van Schaijk 11 maart 2018

Wie kent ze niet: Jac en Conny Oosterwaal. Al bijna 30 jaar achter de bar in café Oosterwaal. Maar het einde van het ‘tijdperk Oosterwaal’ is in zicht, want op 15 april neemt het echtpaar afscheid. Anja Heijmans neemt het vanaf 16 april over.

Al bijna 57 jaar zit de familie Oosterwaal in het café. Jacs vader en moeder runden het café 27 jaar (toen nog café Zeelande). “Toen mijn vader stierf zijn wij er versneld ingerold”, zegt Jac. “Eigenlijk wilden we het overnemen als onze kinderen naar school gingen, maar dat liep dus enigszins anders. Onze jongste was nog geen jaar.”

Huis naast de zaak

In die tijd stond het pand naast het café al zo’n tien jaar te koop. Dat leek de Oosterwaaltjes wel handig, een huis naast de zaak. “We kochten het ongezien, en de eerste keer dat we binnenkwamen konden we wel janken”, lacht Jac. “Alles moest aangepakt worden: gas, water, riolering. Alleen de muren bleven staan.” Op kerstavond verhuisden ze: “Ik wilde met Kerst per se in ons eigen huis zitten”, weet Conny nog. “Ik heb diezelfde avond nog de kerstboom opgezet voor de kinderen.”

In goede handen

Heel wat clubjes en verenigingen vinden onderdak in Oosterwaal. “Daar moet je het als café ook echt van hebben in deze tijd”, zegt Jac. “Niet van het uitgaan. Vroeger kwamen mensen een avondje ouwehoeren, een potje kaarten of biljarten. Tegenwoordig gaan ze eerder een hapje eten.” Het café stond al vier jaar te koop. “We wilden iemand die het voort zou zetten op een manier, waarbij wij ons hier nog steeds thuis zouden voelen. Bij Anja is Oosterwaal vast in goede handen.”

Geen Keeke van de Congo

Beiden hebben de pensioenleeftijd nog niet bereikt. Jac: “We willen meer tijd aan andere dingen kunnen besteden. Ik  wil bijvoorbeeld weer eens gaan vissen, mijn cursus Spaans oppakken. Conny doet al vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Neem nou zo’n Vastenavend: dat is altijd topdrukte. Op een gegeven moment hou je dat niet meer vol. En ik wil geen Keeke van de Congo worden: die stond op haar 85e nog achter de bar. Moest het niet te druk worden, want dan kon ze het niet meer aan. Nu zijn we nog fit genoeg om andere dingen aan te pakken, dat willen we ook doen.”

Prachtig vak

Met pensioen wil hij nog niet. “Ik ben 62, nog te jong om thuis te zitten. Dus zou ik nog heel graag in de horeca willen werken, een paar dagen in de week. En dan het liefst in een restaurant. Eigenlijk ben ik van beroep kelner, en dat zou ik heel graag nog een tijdje doen. De horeca is een prachtig vak, dat ben ik zeker nog niet beu.”

Lees ook:

anja oosterwaal

Anja Heijmans gaat van FC Bergen naar Oosterwaal

Anja Heijmans groeide zo'n beetje op in de kantine van voetbalclub FC Bergen, waar haar moeder en la...

Café Anja’s Oosterwaal cafés

Nu gesloten16:00 - 00:00

Potterstraat 31, Bergen op Zoom

Bekijk meer:cafés