Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Adrie, Riet en Conny zijn van groot belang voor ’t Zorghuys: ‘Het is een roeping’

Aangeboden door ’t Zorghuys 15 november 2018

Als Daar in dat kleine café aan de haven door ’t Zorghuys klinkt en alle bewoners zingen mee, kan Adrie’s dag niet meer stuk. Als vrijwilliger zet hij het ontbijt op tafel. “Dan krijg je verhalen te horen, dat wil je niet weten.”

Zo heeft hij vroeger tegen bewoner Kees gevoetbald, getennist en noem maar op. “Ik ken hem al zolang! Als ik eten breng, dan halen we samen herinneringen op. Ik moet wel uitkijken dat hij niet blijft praten, anders eet hij het niet meer”, zegt Adrie Nagelkerken (71).

Roeping

Met een brede glimlach vertelt Adrie over zijn vrijwilligerswerk voor ’t Zorghuys: “Soms zet ik oude muziek op en zingt iedereen mee. De mensen stralen op zo’n moment, dat is zo mooi om te zien. Ik vind het een roeping!” Maar voor de bewoners is het niet altijd makkelijk. Ondanks dat ze het naar hun zin hebben, zitten ze hier niet voor niks. ’t Zorghuys biedt namelijk opvang voor mensen met (beginnende) dementie.

‘Als ik een bewoner zie genieten, kan ik ’s avonds bij mijn man best wel even emotioneel zijn’

Emotioneel

Bij ’t Zorghuys weten ze hun bewoners wel te vermaken. “De ene keer roep ik alle dames bij elkaar voor een maskertje of een warm voetenbadje. Als je er eentje vraagt, dan willen ze vaak allemaal”, zegt vrijwilligster Riet Jansens (61). “Ieder heeft zijn eigen inbreng en dat is juist zo leuk! Met de ene bewoner ga ik een potje pesten of we knutselen iets moois. Als ik een bewoner zie genieten, kan ik ’s avonds bij mijn man best wel even emotioneel zijn. Ik word er zo gelukkig van!”

Maatje

Conny Oosterwaal (61) is het maatje van bewoonster Marie. “Samen drinken we koffie, gaan we naar Intratuin of voor een lunch naar ’t Strandhuys.” Conny werkt al jaren als vrijwilligster in de dagopvang, totdat iemand aan haar vroeg: waarom word je geen maatje? “Dat leek me wel wat. Dan ga je dus eigenlijk een-op-een met een bewoner iets ondernemen. Ik ga iedere woensdag met Marie op pad. We eten wat of drinken een bakje koffie, veel meer is niet nodig. Als we er met z’n tweeën tussenuit zijn, dan zie ik haar echt stralen.”

Blij

“We zijn bij ’t Zorghuys ontzettend blij met deze bevlogen vrijwilligers”, zegt Linda Troost coördinator vrijwilligers. “Bij het proces van ouder worden, hoort ook genieten. De oude dag moet een feestje zijn! En met hulp van onze vrijwilligers lukt dit.”

Op zoek naar vrijwilligers

’t Zorghuys is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om de bewoners net een beetje extra aandacht te geven. Denk aan het spelen van een spelletje, muziek luisteren, samen een kopje koffie drinken, ondersteuning bij een dagactiviteit of misschien een leuke avondwandeling met als afsluiter een hapje en een drankje. Ook zoeken ze voor iedere dag vrijwilligers die bewoners bij het ontbijt van 08.30 tot 11.00 uur en bij het avondeten van 18.00 tot 20.00 willen begeleiden. Is dit iets voor jou? Neem dan telefonisch contact op via 06-51092588 of mail naar [email protected].


Meer over ’t Zorghuys ontdekken?

’t Zorghuys verpleeghuizen

GeopendHele dag

Van Glymesstraat 30, Steenbergen

Bekijk meer:verpleeghuizen

Lees ook:

teamfoto zorghuys

Rainier Nuijten weet het zeker, hier zit zijn dementerende moeder op de juiste plek

"Soms hoor ik van die horrorverhalen dat ouderen in een verzorgingstehuis de hele dag in hun pyjama ...
t zorghuys

Dit moet je doen als je pa of ma beginnende dementie heeft

Net voordat je de deur uitloopt is je huissleutel kwijt of je wil betalen aan de kassa maar je pinpa...

adv.