Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Actiegroep Red Bravis Bergen: ‘We strijden vóór goede zorg in Bergen op Zoom’

Door Emilie Klasen 15 augustus 2019

Je kon er de afgelopen tijd niet omheen: de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Roosendaal en daarmee de sluiting van Bravis in Bergen op Zoom. Vlak na het nieuws werd de groep Red Bravis Bergen opgericht. Zij haalden in een korte tijd bijna vierduizend handtekeningen op met een online petitie tegen de sluiting. De volgende stap in hun strijd: een thema-avond in Den Enghel.

Je hebt het vast en zeker al voorbij zien komen: tot 2025 kan je bij het ziekenhuis aan de Boerhaaveplein terecht. Daarna blijft alleen de polikliniek in Bergen op Zoom achter. Afdelingen zoals de spoedeisende hulp en andere complexe klinische ziekenhuiszorg verhuizen naar Roosendaal.

Handtekeningen aangeboden

Niels Minnaard, lid van Red Bravis Bergen, vertelt waar de groep zich de afgelopen tijd mee bezig heeft gehouden. “Na de petitie hebben we de handtekeningen aangeboden aan de raad van bestuur van het ziekenhuis. We hadden natuurlijk niet verwachten dat ze zouden zeggen: oké, nu blijft het ziekenhuis wel open. Maar het was voor ons belangrijk om te laten zien dat het onderwerp heel erg leeft in de samenleving. Niet alleen in Bergen op Zoom, maar bijvoorbeeld ook op Tholen.”

Samen in gesprek

De groep organiseert op maandag 19 augustus vanaf 19.00 uur een thema-avond in Den Enghel over de sluiting van het ziekenhuis. De Bergenaar benadrukt dat deze avond niet alleen bedoeld is voor tegenstanders van de sluiting van het ziekenhuis. “We hopen juist dat er allerlei mensen op afkomen: tegenstanders, voorstanders, politieke partijen etcetera. Zo krijg je een interessante mix. Het bestuur van het ziekenhuis is ook uitgenodigd, alleen zij heeft aangegeven niet te komen.” Dat vindt de groep jammer. “Het was volgens ons juist een goede kans geweest voor het bestuur om haar beweegredenen toe te lichten.”

Actiegroep blijft strijden

Naast positieve reacties, krijgt de groep ook regelmatig de vraag waarom ze nog strijden voor een gestreden zaak. “We vinden het belangrijk dat dit onderwerp op de agenda blijft staan. Zo willen we blijvend aandacht vragen, ook al is er een beslissing genomen. Want proberen we niks, dan gebeurt er niks. Het zou bijvoorbeeld ook al een winst zijn als de gemeenteraadsleden uit Bergen op Zoom, Steenbergen,Woensdrecht, Tholen en Reimerswaal na de thema-avond tot een gezamenlijk standpunt komen over hoe ze de zorgvoorziening in de stad op een andere manier kunnen inrichten. Daarnaast hopen we ook dat inwoners doorkrijgen dat we met een grotere groep meer kunnen bereiken.”

Avond in Den Enghel

Eén van de sprekers op de thema-avond is Henk van Gerven, Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder ziekenhuizen. Niels: “Het gaat niet alleen over de sluiting van het ziekenhuis in Bergen op Zoom, het thema is veel breder. Op de avond gaan we het er ook over hebben hoe we de controle hebben verloren over onze zorginstellingen. Iedereen betaalt iedere maand onder andere belastingen en zorgpremie. Dat geld gaat naar de zorgverzekeraars en zij bepalen vervolgens, zonder inspraak van inwoners, dat ons ziekenhuis dichtgaat.”

Lees ook:

bravis-ziekenhuis-bergen-op-zoom bravis ziekenhuis

Oef! De nieuwe locatie van het mega Bravis ziekenhuis is bekend

Het was kop of munt: waar zou het nieuwe megaziekenhuis van Bravis gebouwd worden? Zou het Bergen op...
bravis-ziekenhuis-bergen-op-zoom bravis ziekenhuis

Actiegroep Red Bravis Bergen start online petitie: ‘Ziekenhuis sluiten is domme beslissing’

Bergen op Zoom raakt in 2025 zijn ziekenhuis kwijt. In een eerder bericht lieten wij al weten dat he...
bravis-ziekenhuis-bergen-op-zoom bravis ziekenhuis

Op deze plek staat Bravis in de Ziekenhuis Top 100

Het Bravis Ziekenhuis (Bergen op Zoom en Roosendaal) staat op nummer 30 in de vijftiende editie van ...

adv.