Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Arie heeft een bekende Bergse viszaak: ‘Al generaties lang zit mijn familie in de vis’

Door Joost Verdult 15 februari 2020

Denk je aan een viszaak in Bergen op Zoom, dan heb je het automatisch over Visgilde. Met een vestiging in de binnenstad en De Zeeland is de winkel van Arie en Johanna Schot een begrip in onze stad. Sinds de 42-jarige Arie in 1997 de zaak van zijn ouders in het centrum overnam, ziet hij een verschuiving van de behoefte van de klant.

Naar wat voor specifieke producten de klanten van Visgilde ook op zoek zijn, ze komen natuurlijk maar voor één ding: vis. Toch is dat volgens Arie meer dan een stukje zalm of een gerookte paling. “We verkopen veel verse vis, al vragen onze klanten ook steeds vaker om gemaksproducten als een volledige maaltijd”, geeft de eigenaar aan. “Stelletjes zijn vaak samen aan het werken, waardoor ze op zoek zijn naar iets makkelijks. Dan kom je uit bij onze ovenschotel of pizza.” Daarnaast gaat de viszaak in De Zeeland mee met de tijd: een zaterdag per maand bakt Visgilde glutenvrije kibbeling.

(Tekst loopt door onder de foto’s van Visgilde De Zeeland)

Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Viswinkels op twee locaties

Waar Arie in 1997 de zaak van zijn ouders in het centrum overnam, doopte hij het in 2002 om tot Visgilde Oosterschelde. Ruim 15 jaar na de naamswijziging van de winkel in de binnenstad, opende Arie en zijn vrouw in 2017 een tweede vestiging in De Zeeland. Een stap waar ze enorm tevreden mee zijn. “Vooral de bereikbaarheid bij De Zeeland is fijn”, vertelt de viskenner. “De auto parkeer je tot aan de deur en je hebt een rijtje met winkels die je allemaal nodig hebt. Van bakker tot supermarkt: het is hier echt ideaal.”

Visfamilie

De kennis die Arie van vissen heeft, komt niet uit de studieboeken. “Al generaties lang zit mijn familie in de vis”, vertelt hij. “Ook mijn vader had een groothandel en winkel. Ik zat nog op school toen ik hem hielp. Het is me dus met de paplepel ingegoten.” Ondertussen heeft Arie al jaren zijn eigen zaak. En dat heeft zo zijn voordelen “Hoe het is om voor een baas te werken, dat weet ik niet”, gaat hij verder. “Een eigen zaak heeft zeker zijn voordelen, maar de problemen zijn ook voor jou.”

(Tekst loopt verder onder de foto’s)

Bij Visgilde De Zeeland verkopen ze meer dan alleen hele vissen. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Iedereen is klant

Van bedrijven die tussen de middag een visje komen halen tot wat lekker voor het avondeten: volgens Arie komen allerlei mensen bij hem over de vloer. “Jong, oud, minderbedeeld of beter gesteld, ik zie ze allemaal”, vertelt hij. “Mensen van alle lagen en nationaliteiten komen bij ons langs.”

‘Jong, oud, minderbedeeld of beter gesteld, ik zie ze allemaal’

En het kan bijna niet anders: ook Arie neemt graag iets van zijn eigen zaak mee naar huis. “We hebben zeker een aantal keer per week vis op tafel staan.”

Haringkoning

Een tweede plek in 2017 met een 9,9 en zelfs winnaar in 2007 en 2008: Visgilde werd al een paar keer door het Algemeen Dagblad geroemd voor hun haring. “We hebben altijd wel goed meegedaan, daarom is het jammer dat de AD-Haringtest niet meer bestaat”, vertelt de man achter de Bergse viszaak. “Er werd naar verschillende criteria gekeken. Denk aan het schoonmaken van de vis, de smaak en de temperatuur. Als je de haringtest wint, zet het je zaak zeker op de kaart.”


Meer over Visgilde De Zeeland ontdekken?

Visgilde De Zeeland viswinkels

Gesloten08:00 - 18:00

Markiezaatsweg 11b, Bergen op Zoom

Bekijk meer:viswinkels

Lees meer:

de gulden cop winkel vierkantje vastenavend beeld beeldjes

Marijke maakt Bergse beeldjes: ‘Creatief ben ik altijd al geweest’

Een glas-in-loodraampje van de Geit, een beeldje van de Prins of een vogelhuisje van de Peperbus. De...
Papier Souvenir

Gertrude van Papier Souvenir: ‘Onze vastenavendbouwplaat moet gezelligheid uitstralen’

In de stijl van vroeger, maar met de technieken van nu. Gertrude van der Linden (38) en Eva Luijkx (...
Studio Quay

Maaike wisselt schetsboek voor fotocamera: ‘Nu ben ik pas écht trots op mijn werk’

Het was een vakantie naar Amerika die haar leven veranderde. Nadat Maaike van Vliet (25) van Studio ...

adv.