Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Suzy is een expert in paardengedrag: ‘Ik ben niet de baas over het paard omdat ik een mens ben’

Door Joost Verdult 17 augustus 2019

Bij honden is het de normaalste zaak van de wereld om ze te belonen bij goed gedrag, in plaats van een snok aan de riem te geven als de viervoeter iets doet wat niet mag. Deze denkwijze is bij paarden minder gebruikelijk, maar volgens Suzy Deurinck (32) van Deurinck Paardengedrag & Welzijn kan dat net zo goed. De jonge onderneemster zorgt er met trainingen voor dat de dieren in Nederland, België en Duitsland een gelukkiger leven hebben.

Na het afronden van een universitaire studie en een specialisatie in dierwetenschappen en gedragsconsultant, viel Suzy iets op. Er was in de regio van Bergen op Zoom geen bedrijf dat zich focust op het gebied van paardengedrag. De dichtstbijzijnde zat in Utrecht, dus zag zij haar kans: het oprichten van een eigen bedrijf Deurinck Paardengedrag & Welzijn. “Mijn focus ligt niet op de uitkomst van de training, eerder op het proces”, vertelt Suzy. “Ik help paarden met én zonder problemen en zorg ervoor dat mensen een betere band met hun paard krijgen. Zo laat ik ze zien dat er vaak geen fysieke druk nodig is om het paard te laten doen wat je wilt.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Suzy Deurinck Paardengedrag & Welzijn paarden weiland paard dieren wei
Via een stok met een bol eraan, probeert Suzy het paard te lokken. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Deurinck Paardengedrag & Welzijn is er voor de paarden

Want wordt een paard agressief, bang of slaat het edeldier op hol? Dan lossen veel mensen in de paardenwereld dat volgens Suzy op door druk uit te oefenen. Denk aan duwen of trekken aan het paard om het dier in beweging te krijgen. Hoewel dit volgens haar niet per se slecht is, is het een eenzijdige training voor een paard. “Ik pak het aan met voer”, vertelt de rustige onderneemster. “Met mijn toolbelt met voer en een kliksysteem beloon ik de paarden. Via een stok met een bol zorg dat het dier met mij meekomt. Gaat het paard vooruit, dan klik ik en beloon hem of haar vervolgens met brokken. Het is wel saai voer hoor, de paarden moeten het niet té lekker gaan vinden”, geeft ze lachend aan.

(Tekst loopt door onder de foto)

Suzy Deurinck Paardengedrag & Welzijn paarden weiland paard dieren wei
De beloning is onderweg. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Zo hond, zo paard

Deze beloningstechniek bij paarden is te vergelijken met de training die bij honden toegepast wordt. Volgens Suzy komt dit principe nu langzaam maar zeker op gang bij paarden. “Bij honden zijn mensen daar al jaren geleden mee begonnen, waardoor de band én de resultaten met het huisdier echt beter worden”, geeft zij aan. “Er zijn tegenwoordig ook heel veel scholen waar je met je hond terechtkunt.” Maar waarom blijven de paardenscholen dan achter? Suzy weet wel waarom mensen soms twijfelen. “Een paard is natuurlijk een stuk groter”, legt zij uit. “Het kan daardoor lijken dat je er geen controle en macht over hebt. Je kan bij paarden gewoon druk uitoefenen, alleen kan dat ook emotionele druk zijn. Ik probeer ervoor te zorgen dat een paard vandaag een leukere dag heeft dan gisteren. Dat bereik ik niet met lichamelijke druk, maar door te belonen met voer.

(Tekst loopt door onder de foto)

Suzy Deurinck Paardengedrag & Welzijn paarden weiland paard dieren wei
Zelfs liggend is een veulen nog behoorlijk groot. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Veiligheid staat voorop

Moet er in de paardenwereld dan alleen nog maar beloond worden? Zo zwart-wit is het volgens Suzy niet. “Natuurlijk zijn er situaties wanneer lichamelijke druk nodig blijft”, vertelt ze oprecht. “Bij een noodsituatie ga je natuurlijk niet aan een paard vragen of het dier meekomt. Rijd je op de weg en komt er een trekker voorbij, dan moet je wel druk gebruiken. Dat gaat dan om de veiligheid van jezelf en het paard. Maar over het algemeen geldt voor mij: als er een andere manier is, dan zal ik dat zeker toepassen. Je moet regels maken met het dier, maar ik vind een gelijkwaardige relatie belangrijk. Ik ben niet de baas over het paard omdat ik een mens ben.”


Meer over Deurinck Paardengedrag & Welzijn ontdekken?

Deurinck Paardengedrag & Welzijn opleidingen

Bekijk meer:opleidingen

Lees meer:

Enjoy pure styling

Pimp my tafel: Marielle van Enjoy Pure Styling maakt van jouw tafel eye candy

'Iets doen wat je écht leuk vindt'. Het is een veelgehoorde zin in de rubriek Ondernemer uitgelicht ...
Cees Boot Grafisch Ontwerpen tekenen ontwerper skaten skateboard ondernemer

Grafisch ontwerper Cees Boot verovert met zijn smerige kabouters de skatewereld

Opgegroeid in Bergen op Zoom, gestudeerd in Rotterdam en nu weer terug op zijn vertrouwde nest in de...
Zoom Optiek Murat opticien brillen brillenzaak brillenwinkel

Opticien Murat van Zoom Optiek: ‘Na een tijdje krijg je de gunfactor’

Waar in de binnenstad de laatste tijd verschillende zaken hun deuren sloten, is winkelcentrum het Ko...

adv.