Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dennis van Slijterij de Zeeland: ‘Bergenaren drinken het liefst bier uit eigen omgeving’

Door Joost Verdult 12 januari 2020

De Versmarkt in de Zeeland is het best te vergelijken met een Franse markt met een dak erop. In de marché kan je terecht voor coquilles, een stokbrood of een stukje brie. Voor un vin et la bière ga je naar Slijterij de Zeeland van Dennis Stuij (44). In de voormalige suikerfabriek van de stad, vind je tegenwoordig het water waar de mensen van gaan spreken.

Bergenaren die vaker bij Slijterij de Zeeland komen, weten dat de hoeveelheid speciaalbieren enorm is. Mensen met keuzestress zouden het hier lastig hebben. Met ruim 600 flesjes in de winkel, zit er altijd wel een tripel, dubbel of IPA bij die je lekker vindt. “Vooral de Bergse bieren doen het goed”, vertelt Dennis. “Denk aan Sterck of de Scheldebrouwerij met zijn Bergse oorsprong. Alles wat uit de omgeving van de Brabantse Wal komt, verkoopt goed.”

Bergenaren weten wat ze willen

In de slijterij vind je alleen speciaalbieren, geen pils. Ook probeert de eigenaar van de zaak zoveel mogelijk underdogs een podium te geven. “We werken het liefst met kleine brouwerijen en wat minder met de grotere merken”, legt hij uit. “Bergenaren drinken graag bier uit deze omgeving of uit België. Het is grappig om te zien dat er verschil zit in de soorten bier dat je verkoopt in een regio. In Waalwijk verkochten we bijvoorbeeld meer dure exclusieve bieren, hier zijn vooral de Bergse en Belgische blonde bieren en tripels populair. Hoe dichter je bij Amsterdam komt, des te meer mensen voor hun bier betalen. Tien tot vijftien euro voor een fles durven mensen daar best neer te leggen.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Het enorme aanbod van de slijterij. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Bergse bieren doen het goed bij de zaak. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Ook de bieren van de Scheldebrouwerij doen het goed. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom gaat het anders

Voor Dennis was die verandering van stad in het begin even wennen, zeker met het doen van inkopen voor zijn winkel. “Toen we begonnen, kochten we hier op dezelfde manier in als in Waalwijk. De vraag is hier alleen anders. We hebben na de opening daardoor iets anders moeten inkopen. Dat is ook direct een voordeel van ons. Omdat we zelf bepalen wat we inkopen, kunnen we snel en makkelijk ons assortiment aanpassen. Ook wanneer mensen op zoek zijn naar een bijzondere of bepaalde fles, kunnen wij dat regelen. Dat is het grote verschil met de ketens. Daar wordt voor je bepaald hoeveel jeneverflessen je bijvoorbeeld moet inkopen.”

Aanbod van de flessen

Naast een indrukwekkend aanbod aan bieren, heeft Slijterij de Zeeland meer dranken met een alcoholpercentage.”Wij verkopen ongeveer net zoveel bier als we wijn en sterke dranken verkopen”, vertelt de eigenaar. “We hebben ontzettend veel whisky, verkopen duizenden liters Schrobbelèr per jaar en hebben veel wijnen”, vertelt de man die naast eigenaar van de winkel ook vinoloog is. “Daarnaast hebben wij ook Krabbelèr, een Bergse likeur die in samenwerking met Schrobbelèr tot stand is gekomen. Het is een koffie- en mokkalikeur met een vleugje sinaasappel.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Een fles Krabbelèr. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Een klassieker van de slijterij: Schrobbelèr. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Voor zichzelf beginnen

Zelf bepalen wat voor drank je aanbiedt, dat was het doel van Dennis toen hij in 2016 met Slijterij de Zeeland begon. Samen met zijn voormalige compagnon ging hij een dikke drie jaar geleden het avontuur aan. “Na franchiseondernemingen van Gall en Gall te hebben gehad, ben ik samen met mijn toenmalige compagnon in Waalwijk een eigen slijterij begonnen”, vertelt hij. “Uiteindelijk werden we gevraagd om een slijterij in de Zeeland te beginnen en zijn we de uitdaging aangegaan.”

Ieder zijn eigen weg

In goed overleg verdeelden Dennis en zijn compagnon de twee zaken die ze in 2017 hadden. Zijn oud compagnon ging verder in de zaak in Waalwijk, Dennis bleef in de Zeeland. Dat hij op deze locatie in Bergen op Zoom werkt, doet hem zichtbaar goed. “Alle ondernemers die hier in de Versmarkt zitten, passen bij elkaar”, laat hij weten. “We gunnen elkaar veel, dat maakt ons sterk. Daarnaast kunnen de klanten hier makkelijk parkeren en zijn we allemaal – op de viswinkel na – zeven dagen per week open. In de binnenstad zijn sommige winkels op een koopavond of -zondag gesloten. Bij ons weten de mensen wat ze kunnen verwachten.”


Meer over Slijterij de Zeeland ontdekken?

Slijterij de Zeeland slijterijen

Gesloten09:00 - 20:00

Markiezaatsweg 11, Bergen op Zoom

Bekijk meer:slijterijen

Lees meer:

de zuivelhoeve versmarkt zeeland

Benjamin van de Zuivelhoeve verruilde Leeuwarden voor kaas in de Zeeland

Hoe het is om je hebben en houden in het Friese Leeuwarden op te pakken en te verkassen naar het Bra...
Studio Krab

Elise (22) ontwerpt Bergse hebbedingetjes: ‘Ik maak wat je niet in de winkel vindt’

Home is where the Peperbus is. Met onder andere die slogan over onze kerktoren wil de 22-jarige Elis...
de vintage oester

Lieselot knapt vintage items op: ‘Op het begin vond ik het moeilijk om afstand van spullen te doen’

Vintagekastjes in toffe kleuren, gezellige woonaccessoires en een wand die eruit springt: De Vintage...

adv.