Eva (19) neemt koffiezaak Inspire over: ‘Dit wilde ik al toen ik nog niet eens koffie lustte’
Van kleins af aan droomde ze er al van: een eigen koffiebar. Vanaf december wordt deze droom werkelijkheid voor Eva…
December heeft dit jaar een zilveren randje voor Peter Krijnen (48). Het gelijknamige bedrijf van de keurslager bestaat namelijk 25 jaar. “Ons fantastische team heeft dit mogelijk gemaakt, want alleen kun je het niet.”
Geen slingers of posters in de winkel in De Zeeland. Alleen in de kantine is er hier en daar wat versierd. Ook al is Peter nog zo trots op het jubileum, hij had het het liefst in stilte voorbij laten gaan. “Die belangstelling hoeft van mij niet zo”, bekent de slager. Maar als het personeel dan als verrassing met een taart op de proppen komt, staat hij toch even lachend in de spotlight.
Toen hij een jaar of twaalf was, wist hij het zeker: hij wilde slager worden. “Ik ben opgegroeid op een boerderij in Steenbergen”, vertelt Peter. “Zo kreeg ik affiniteit met vee, dan is de stap naar slager niet zo groot. Op mijn veertiende kwam ik in de slagerij terecht. En nog steeds vind ik het ambacht het mooiste dat er is. Een product ontwikkelen van grote stukken vlees en mooie dingen in de vitrine leggen, daar word ik blij van.”
Op zijn drieëntwintigste, in 1997, begint Peter voor zichzelf op de Bergse Plaat. “Dat was toch wel spannend”, bekent hij. “Je zit met een vers product dat je moet verkopen. De Plaat was destijds een nieuwe wijk, en ik had nog geen eigen klantenbestand. Het was meer een soort dorpswinkel, ik kende op den duur iedereen.”
Lees verder na de foto >
Na een paar verbouwingen verhuist de slagerij in 2017 na bijna twintig jaar naar een nieuwe locatie. Winkelcentrum De Zeeland. “Zo gingen we ineens van acht naar vijfendertig man personeel. Dat heeft best wat groeipijn gegeven. Maar we hebben een fantastisch team, want alleen kun je het niet. Toen ik voor mezelf begon, had ik nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Maar het is echt het team dat dit mogelijk maakt.”
Er is volgens Peter door de jaren heen wel het een en ander veranderd in de slagerij. “Het uitgangspunt, vlees, is natuurlijk hetzelfde. Ik heb nog iedere week persoonlijk contact met de boer, maar het assortiment in de winkel is honderdtachtig graden gedraaid. We hebben veel meer kant en klare producten en barbecueën in de zomer is veel groter geworden. Maar dat is niet erg, want dat de barbecue tijd is mijn favoriete seizoen in de winkel.”
Er is in ieder geval geen dag dat Peter met tegenzin de auto instapt om naar zijn bedrijf te gaan. Hij is na vijfentwintig jaar dan ook nog lang niet klaar met het vak. “Het is zo zonde dat collega’s in regio hun deuren moeten sluiten door bijvoorbeeld de hoge energierekeningen. Het ambacht verdwijnt, en ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen. Dat gaat hier in de zaak nu gelukkig heel goed, en ik hoop dat nog een hele tijd vol te houden.”
Aangeboden door Kwalitaria
In onze gids
Populaire rubrieken