Ramon is de nieuwe uitbater van Cafetaria De Raayberg: ‘Het is nog steeds een beetje onwerkelijk’
“De friet blijft toch wel hetzelfde? En meneer, wilt u de stoof alstublieft niet veranderen?” Menig vaste klant van Cafetaria De Raayberg zat de afgelopen maanden vol vragen. Blijft de friettent wel bestaan? Nieuwe uitbater Ramon Dahoe (50) kan niet anders dan iedereen geruststellen. “De verse friet en stoof blijven. Dat is één ding dat zeker is.”
Dat er na vijfenvijftig jaar écht een einde zou komen aan de cafetaria, konden veel Bergenaren niet geloven. Ook Ramon zat vol ongeloof toen hij het artikel in de krant las. “Toen ik het zag, wist ik dat het zo moest zijn: dit was mijn kans. En toen is het eigenlijk heel snel gegaan.”
‘Het is nog steeds een beetje onwerkelijk’
Dat De Raayberg tot ver buiten Bergen op Zoom een bekende naam is, kan de Goese Ramon alleen maar bevestigen. Hij is al jaren bekend met de cafetaria. “Vroeger kwam ik als voetballer al regelmatig in de Raayberg”, herinnert hij zich. “Sinds ik trainer ben van FC Dauwendaele, een voetbalclub uit Middelburg, komen we er ieder jaar nog met ons teamuitje. Het is nog steeds een beetje onwerkelijk dat ik hier nu echt de eigenaar van ben.”
Een jarenlange droom
Ramon runde eerder een bloemenzaak en was actief in de kamerverhuur, maar er bleef iets aan hem knagen. Een eigen cafetaria was namelijk een jarenlange droom van de ondernemer. “Ik riep al een paar jaar dat ik er eentje ging openen of overnemen”, lacht Ramon. “Het was wachten op het juiste moment, en toen kruiste dit mijn pad.”
Tekst loopt door onder de afbeelding >
Nadat hij het artikel over de sluiting van de cafetaria las, pakte hij meteen de telefoon om Frank van der Avert (de vorige eigenaar, red.) te bellen. “Thuis zei ik nog dat als het De Raayberg zou worden, het te mooi was om waar te zijn”, aldus de kersverse horecabaas. Niets bleek minder waar. “Twee dagen later mocht ik op gesprek komen, en weer twee dagen daarna was de cafetaria van mij.”
Cafetaria De Raayberg 2.0
Ramon runt de zaak nu zo’n twee weken samen met zijn vrouw en zonen. “Het is nog even zoeken naar de optimale openingstijden en piekdruktes, maar we voelen ons niet normaal welkom hier in Bergen,” glundert hij. “Dat mensen nu al terugkomen om eten bij ons te halen, betekent dat we het goed doen. We gaan van iets moois iets nog mooiers maken.”
De grootste vraag rond de overname kwam vooral van klanten. Namelijk of alles echt hetzelfde zou blijven. Ramon kan daar kort over zijn. “Alles blijft hetzelfde. Ook de stoof en de huisgemaakte satésaus. Alleen het logo en de huisstijl passen we iets aan, we zijn De Raayberg 2.0. Daarnaast heb ik wat krukken aangeschaft, dus nu kun je ook even gaan zitten terwijl je hier je frietje opeet.”
The sky is the limit
Of er toekomstdromen zijn voor de cafetaria? “Mijn ultieme doel is om bovenaan de ranglijst met beste friet van de regio te staan”, droomt de vrolijke uitbater. “En misschien breiden we in de toekomst uit met een aantal Surinaamse broodjes, maar zo ver is het nog niet. Maar het is zoals het hier al op de muur staat: the sky is the limit.”