Bergen op Zoom

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mariska van The Celtic Shop maakt haar zaak Ierser dan Ierland zelf

Door Joost Verdult 12 juli 2019

In de Lindebaan in Bergen op Zoom vind je als je goed kijkt een verborgen stukje Ierland. Aan het begin van de straat zit The Celtic Shop, de Ierse speciaalzaak van Mariska de Koning. Volgens de onderneemster trekt de winkel met Ierse muziekinstrumenten, handgemaakte Keltische sieraden en bladmuziekliefhebbers uit heel Nederland. Al sinds 1992 is de speciaalzaak bekend in Bergen op Zoom en ver daarbuiten. 

Het Ierlandverhaal voor Mariska begon bij haar ouders. Al in haar kinderjaren ontstond de voorliefde voor het land dat aan de Atlantische Oceaan grenst. “Mijn vader hield zich vanaf de jaren 70 bezig met traditionele Ierse folkmuziek”, vertelt de onderneemster. “Toen hij een boek schreef over de Ierse folkgroep The Dubliners, kreeg hij van veel mensen het verzoek of hij ook aan bladmuziek kon komen. Toen is er gestart met The Celtic Shop als postorderbedrijf. Op een dag kregen wij zelfs van mensen uit Haarlem een telefoontje met de vraag waar de winkel was. Maar die had hij helemaal niet. Hij heeft ze toen niet op het station laten staan, maar uitgenodigd voor een bakkie thuis.”

(tekst loopt verder onder foto)

The Celtic Shop winkel ierse
De winkel in de Lindebaan. Achter de toonbank zie je een doek met typische Keltische knopen. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Het vorige leven van The Celtic Shop

De voorloper van de huidige The Celtic Shop begon in 1993 in de Steenbergsestraat. In een klein winkeltje op nummer 47 verkochten de ouders van Mariska wat Ierland te bieden had. “Destijds hadden wij zo’n vijftienhonderd tot tweeduizend albums van traditionele muziek in de winkel staan”, gaat de dochter van de oud-eigenaars verder. “Zelfs mensen uit Ierland en Denemarken kwamen langs voor de cd’s. In de loop der jaren nam de cd-markt af en begon mijn vader met het organiseren van reizen naar Ierland. Ook kwam er steeds meer vraag naar sieraden en instrumenten. Naast de winkel in de Steenbergsestraat, hebben mijn ouders ook nog de Ierse pub O’Carolan’s geopend en in het pand ernaast, waar Bij Betty nu zit, zat de winkel. Dat weten veel mensen ook nog.”

(tekst loopt verder onder foto)

The Celtic Shop muziekinstrument tamboerijn
Voor traditionele Ierse muziekinstrumenten kan je bij Mariska terecht. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Overname van de zaak

Na het overlijden van de vader van Mariska, zette haar moeder de winkel voort. Twee jaar geleden besloot zij te stoppen, waarna Mariska er in mei 2017 alleen voor ging. “Toen ik de winkel in de Lindebaan overnam, bestond de zaak precies 25 jaar”, vertelt ze. “Links en rechts heb ik het assortiment aangepast en ben ik met de tijd meegegaan. Zo heb ik zilveren hangertjes en ringen en lever ik trouwringen op bestelling.” Natuurlijk hebben de artikelen bij The Celtic Shop een link naar Ierland. Van ringen met Keltische knopen tot handgemaakte dansschoenen en bladmuziek tot Ierse muziekinstrumenten: in het Bergs stukje Ierland vind je het.

(tekst loopt verder onder foto)

The Celtic Shop ring hartje
Draag je zoals op de foto de Ierse ring aan de linkerhand met het hartje naar buiten? Dan ben je verloofd. Foto: indebuurt Bergen op Zoom

Duidelijk of je single bent of niet

Mariska verkoopt verschillende sieraden die een verhaal vertellen. Niet omdat ze al honderden jaren oud zijn, maar door de tradities die erachter zitten. “Ik verkoop hier dezelfde soort nieuwe ringen die zeevaarders zo’n vierhonderd jaar geleden aan hun vriendin gaven”, gaat ze verder. “Als je je ring aan je rechterhand draagt en het hartje op de ring naar buiten wijst, ben je nog op zoek naar iemand. Draag je de ring rechts met het hartje naar binnen, dan heb je verkering of een vriendschap gesloten. Bij je verloving komt de ring aan je linkerhand met het hartje naar buiten, om het sieraad tijdens het ja-woord om de draaien met het hartje naar je toe.”

Handgemaakte dansschoenen die bij de traditionele Ierse dans gedragen worden. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Een hangertje met Keltisch patroon. Foto: indebuurt Bergen op Zoom
Ook voor fluiten kan je in de Lindebaan terecht. Foto: indebuurt Bergen op Zoom


Meer over The Celtic Shop ontdekken?

The Celtic Shop speciaalzaken

Vandaag gesloten

Lindebaan 7, Bergen op Zoom

Bekijk meer:speciaalzaken

Lees meer

Karin - Peoples - kledingzaak -vierkantje -mode - kleding

Karin van Peoples: ‘Gelukkig gaat het weer beter met het Vierkantje’

Karin van Peoples zit alweer 3,5 jaar in het Vierkantje met haar kledingzaak. Sinds ze de deuren geo...
Evenwichtig in Balans

Marjolein van Evenwichtig in Balans zorgt dat lichaam en geest weer yin en yang zijn

Heb je wel eens gehoord van kinesiologie? Sinds 2011 helpt Marjolein Boeren (40) van Evenwichtig in ...
Uitvaartzorg Lenny Roels - afscheid - begrafenis - lijkauto - lijkwagen - rouwen - begraafplaats

Lenny van Uitvaartzorg Lenny Roels : ‘Een uitvaart is meer dan mijn brood verdienen’

'De een zijn dood, is de ander zijn brood', het is een uitspraak die Lenny Roels (42) van Uitvaartzo...

adv.